Recenzije

Zanussi Five Live in Coimbra Clean Feed 2014.

petak, 20. ožujka 2015

Postoji li uopće loši skandinavski jazz?

Albumi koji izlaze krajem godine često prođu nezamijećeni. Jedan od takvih je "Live in Coimbra" kvinteta kontrabasista Pera Zanussija kojeg smo prije otprilike pola godine imali prilike slušati u Zagrebu s Trespass Triom. S obzirom na kvalitetu, bilo bi zbilja šteta ne napisati poneku riječ o tom izdanju iako je 2014. već daleko iza nas.

Kao što nam samo ime "Live in Coimbra" govori, riječ je o snimci nastupa Zanussijeve grupe u Portugalu tijekom festivala Jazz ao Centro 2013. Zapis na albumu predstavlja bend u odličnoj formi te je sasvim očekivano da vam bude žao što niste bili tamo. Srećom i ako ste barem malo skloni samozavaravanju, zahvaljujući vjernosti snimke mogli biste stvoriti i pokoje lažno pamćenje o prisustvovanju tom nastupu. Što to kvintet točno svira nije baš lako kategorizirati i jezgrovito opisati, no ugrubo je riječ o ekspresionizmom obojenom modernom jazzu s iskricama improvizacije; time smo rekli i sve i ništa. Kako god da bilo, vrlo se lako navući na specifični, omamljujući duh muzike te latinsko-mediteransku strast i temperament koji izbijaju kroz note. Zanussi je u kompozicije ugurao svega, od ambijentalnih prijelaza do energičnog funka i egzotičnih mjera, bez da ikoji od tih elemenata zvuči isforsirano ili usiljeno. Vrlo lijepa i vrlo složena glazba.

Dok je uvod u album, "Celestial", tih, minimalističan i prigušen pa čak priziva elektroakustične stilove, naredne su četiri pjesme prilično dinamične. Prožimaju se groove i divlje improvizacije dok zavodljivi, titravi bas i bubnjanje Garda Nilssena usidruju sve skupa. Tek toliko da ne odlutaju previše u silnoj slobodi. Vrijedi istaknuti i "Hidden People" koja izričajem podsjeća na luđaštvo i cirkusanstvo jednog Larsa Hollmera, a "All Wrath", najdulja stvar na albumu i svojevrsni magnum opus, demonstrira stvarnu glazbenu snagu Zanussi Fivea. Sam se Zanussi nikada ne nameće, već svira s puno tečnosti i u svakom trenutku djeluje poput pravoga vođe. Sastav je u cjelini elegantan i okretan u izvedbi, bilo da swingaju ili sviraju smirene fraze tijekom balada. Dojam je kao da promatrate kolektiv likovno-glazbenih umjetnika koji pomoću Zanussijeva materijala slika apstraktnu, ali toplu sliku.

Glazba kvinteta bogata je ritmom i melodijom, uvijek s mjerom i bez pretjerivanja, te je nadopunjena dugačkim, zanimljivim i nadahnutim improvizacijama kojima se razbija i ponovno sastavlja šareni zvukovni mozaik. Istovremeno, tri dominantna saksofonista i klarinetista, Kjetil Moster, Jorgen Mathisen i Eirik Hegdal, svojim plućima pokreću bend. Moćne harmonije koje nose saksofoni mogle bi vas čak natjerati da pomislite da slušate neki big band jazz ili čak Angles 9 Martina Küchena. Jer upravo je ovo ploča, uz njihovu suradnju u prethodno spomenutom Trespass Triju, ta koja pokazuje koliko su Martin Küchen i Per Zanussi srodne duše i u kojoj im se mjeri preklapaju senzibiliteti. Ipak, Zanussijeva je vizija jazza jedinstvena te se njegov kolektiv ne libi kombinirati razne utjecaje i igrati se s idiomima iz različitih kuteva ne-samo-džezerske scene.

Vrsno muziciranje, nadahnute skladbe i izvedbe te izvrsna glazba kao krajnji rezultat još nam jednom širom otvaraju pogled na odličnu skandinavsku, posebno norvešku, jazz-scenu na kojoj se Per Zanussi etablirao kao vrstan basist i vođa. Preporuka!

Tekst izvorno objavljen na engleskom jeziku na freejazzblog.org