Recenzije

Yeah Yeah Yeahs It's Blitz! Intersope 2009.

utorak, 10. ožujka 2009

Ja samo znam da je Velna ovo slušala puno prije mene. I da je ona kriva. I da Ante i dalje tvrdi da je bend niš posebno, al da ima par dobrih stvari.

Kako? 

Kako sam mogao zakasniti skoro 3 godine za bendom koji ima tol'ko Ramones kuula i tako jednostavno, a zakon ime da ti bude neugodno da se nisi sam toga sjetio? Pa jebemu slušao sam tolke godine JSBX... Naravno! Izbaci bas! Bubnjeve svedi na 2 činele i tri elementa. Sviraj gitaru ko da da ti život ovisi o tome al opet ko da ti je svejedno. I imaj najzastrašujuću i najzavodljiviju pjevačicu egzotičnog porijekla. Pljuga.

Kako Ante može reći da je bend dosadan kad ima najljepšu i najiskreniju ljubavnu pjesmu IKAD?! Ma da im je jedina stvar... A nije. Sad ih već ima preko 40. Od kojih se jedna zove „Tell Me Which Rockers To Swallow“! To je već stara pjesma. Nismo tu iz nostalgije. Tu smo jer se krećemo naprijed. Zbog toga što ne damo da se s nama zajebava.

Tako je „Zero“ prva jer uvijek krećemo od nule. Čak i kad nastavljamo. 
Onda idemo na „Heads Will Roll“. Sad smo se zagrijali i vrijeme je za pokazat o čemu se tu radi ako misliš da je substitut sintisajzera za gitare poziv za zajebanciju i podjebavanje.

„Soft Shock“ je na propisanom Sun Tzu mjestu. Tako se dobiva bitka. Povuci se. Prati kretanje i duboko diši.
„Skeletons“ je razlog zašto Amerikanci imaju uzrečicu „skeletons in the closet“. Više ne znaš na čemu si. Tiha voda...

Zatim pretvori vodu u vrući katran i priremi perje. „Dull life“-u ovdje nema mjesta .
I da sada imate gramofon, koji su vaši stariji mudro uskladištili na lokalnom deponiju, mogli biste okrenut ploču i uzeti zraka. Neki ipak nisu bacili gramfon pa imate „Shame And Fortune“.

U svakom djelovanju postoji trenutak kada ste na razmeđu odustanka i nastavljanja do cilja, kada kontemplirate postotke i šanse. „Run run run away lost lost lost my mind, I want you to stay I want you to be my prize.“ „Runaway“.

U točno tom trenutku kada mislite da je sve uzaludno i počnete sumnjati u sebe i svoje odluke sjetite se da ste jedna od najvećih faca „alternativne“ rok scene i svega onoga što ste već učinili. Odjednom sumnje nestanu i sve vidite kristalno čisto. „Dragon queen“.

Kao rezultat toga vaši postupci dobiju novu dimenziju i svima sa strane djelujete iracionalno. Poput osobe koja pokušava opisati osjećaj ljubavi (negdje u pozadine se čuju trube…“..you suddenly complete me..“) lako će vas kategorizirat kao neuračunljivu. „Hysteric“.

Na kraju svega ne možete izbjeći shvaćanje da providnost ne dolazi bez cijene. 
Ne možete vidjet sve bez da ne shvatite važnost detalja. Premda sada uzdignuti i s osjećajem postignuća shvaćamo da smo svi samo „Little Shadow“ i da svi živimo život koji se može pospremiti u omanji kofer. Jedino što je bitno je što ćemo u njega staviti.

Spoznaja. Udar groma. Bljesak.
I bitka je završila. 

It's Blitz! Yeah Yeah Yeahs.

http://www.yeahyeahyeahs.com