Recenzije

Radikal Dub Kolektiv Hellness Centar PDV, Paf! i The Orchard 2012.

petak, 6. srpnja 2012

Tužno je pisat o albumu benda koji nije aktivan već nekoliko godina. Još je tužnije ako je riječ o njihovom najboljem albumu na čiji se izlazak moralo čekati gotovo četiri godine.

Jebemu, tužno je pisat o albumu benda koji nije aktivan već nekoliko godina. Još je tužnije ako je riječ o njihovom najboljem albumu na čiji se izlazak moralo čekati gotovo četiri godine od kad je snimljen u studiju. Zahvaljujući Vedranu Menigi i novopokrenutoj izdavačkoj kući PDV (Puna digitalna vreća), objavljene su pjesme koje su snimane u prosincu 2008. Kako je sam rekao, da ne propadne. A bila bi i šteta jer su na "Hellness Centru" primjenili svo iskustvo koje su skupili svirajući bezbroj koncerata po Europi i snimajući s nekim od najvažnijih imena dub-a. O ugledu RDK na sceni mogu pričati i iz vlastitog iskustva s nedavne turneje po njemačkim skvotovima. U svakom mjestu, kad bi čuli da smo Hrvati, prva rečenica bila je 'Jaaa, Radikal Dub Kolektiv, they played here' (čitaj s naglaskom gestapovca iz Alo Alo).

Album otvara "Feellin Silin" sa melodijom na sintu koja zvuči kao uvod u Ramba ili Connana na komodorcima. Old school, a nakon toga kreće neprestana vožnja basa i bubnja podebljana sa efektima, mjestimičnim skankovima gitara i stabovima klavijatura. Tu je i obrada teme iz Napada na policijsku stanicu Johna Carpentera, dok povremene Vanjine vokale na pjesmi "Pride" zamjenjuje Molara (hrvatski reggae fanovi imali su je prilku vidjeti nekoliko puta). Osobito se cijeni i sample sa standupa Chrisa Rocka na "Jack the Ripper" (ona fora - you don't need gun control, you need bullet control). Jedinu zamjerku na album dobili smo upravo od čovjeka koji je na njemu svirao - Menige. Kaže da mu je žao što nije snimljen petnaestak bpm-a brže jer bi bilo pankerskije (a šta'š-jednom panker, uvijek panker)

Na žalost, pjesme s "Hellness Centra" nećemo moći slušati u živo, a na pozornici su RDK bili najjači. No i ovo što su ostavili može biti utjeha i testament vrlo dobrog benda koji je puno toga napravio za domaću dub reggae scenu i pokrenuo nove mlade bendove poput Bamwisea. Album trenutno možete nabaviti na itunes ili preko izdavačke kuće. Tvrdo izdanje očekuje se na jesen kada će biti i release party. Do tada slušalice u uši i čekajte ovogodišnji Seasplash, nažalost bez RDK, ali uz puno drugih jako dobrih bendova.