Recenzije

Fierce Brosnan Basement Demo EP Death To False Hope-Released 2007./Discovered 2010.

ponedjeljak, 16. kolovoza 2010

U ovo doba recesije kada je čak i hrvatski način privređivanja poznat po krilatici 'manje za više' skužio da je HDZ odavno odnio šalu i spustio cijene, neki su odlučili biti još radikalniji i stvari jednostavno besplatno podijeliti gladnim masama. Doduše, u ovom slučaju su u pitanju žedna uha, a ne gladna usta, ali je uzročno-posljedični odnos jednako ukusan kao i pita iz Torte i to. Etiketa Death To False Hope Records bazira cijelo svoje postojanje na besplatnom downloadu svih svojih bendova i albuma. Nažalost ne mogu reći da je sve što su ikad ponudili na www.deathtofalsehoperecords.com meni vrhunski, no ekipa se trudi raditi nešto što ih veseli i još pri tome ne traže vaše financiranje. Pot listine srodne duše. I tak treba! DIY? YNOT?! Hah! Ma da su samo izdali Mixtapese ja bi se krvlju zauzimao za njihov besprijekoran ukus. Srećom Mixtapesi nisu jedini bend kojeg treba skinuti s Death To False Hope Records. Samo ću ovlaš istaknuti The Please and Thank Yous i Think Big premda ima još toga dobrog. Na primjer Fierce Brosnan! Ej! Na myspaceu kažu da vole Superchunk! Pa samo je to dosta da budeš omiljen na ovim web stranicama. Kao što Edinu trebaš samo pogledati u oči i pitati '30 Something..?' i to je to! Najbolji prijatelji zauvijek. Fierce Brosnan osim što vole Superchunk imaju još jednog asa u rukavu, a to je njihov samoizdat i samoproduciran i samoodsviran EP "Basement Demos". Samo to?! Ne! EP je još i samo odličan. Četiri stvari snimljene u podrumu negdje u New Jerseyu (valjda) koje upravo tako zvuče i radi toga su bolje nego išta što je ikada bilo preproducirano. Potprodukcija (hm, naziv za izdavaštvo? Emire?) pobije preprodukciju bilo koji dan u godini, ak' se mene pita. A ne pita me se ništ'. I zato ću vam bez pitanja i rezerve reći da su ove četiri pjesme sve što vam je falilo da odjebete more i vratite se na asfalt i u podrume koji nisu konobe već dost prašnjava i zagušljiva mjesta koja će vas asocirati na noćne more čišćenja. Osim ako u njemu ne snimate album!! Onda je podrum najljepše mjesto na svijetu. Romantika od koje se Robertu Smithu diže kosa na glavi.

Fierce Brosnan su mješavina melodičnog punka koji MTV nikada ne bi pustio i dvo/trovokalnog partikularnog scremoa. Dijete Hey Mercedes i Analene koje u biti ne zvuči na svoje roditelje. Ako cijenite srčanost više od purizma i znate voljeti vokale koji iako nerafinirani imaju duše Fierce Brosnan će vam biti puno više od jedne relativno nekul igre riječi. Ako vam na 2:05 "This Is Our Home" ne izrastu krila možda vam ipak ne bi trebao preporučiti ovaj EP. Al' o neukusima se ne raspravlja. Heh.

Sam popis stvari je sam po sebi već odličan i meni dovoljano intrigantan. Imati na jednom mjestu pjesme s naslovima "All We Have", "This Is Our Home", "Quiet" i "Never Listen" je totalno kul. Jednostavno lijepo zvučeća imena pjesama. A kada još iza naslova stoje slojevi gitara i raspršeni činele i bubnjevi s promuklim i gotovo neraspoznatljivim vokalima kojima na račun muzike pripisujte najljepše i najmudrije kvalitete dobijete jednog ovakvog Fierce Brosnan grupija. Izmjena bržih i sporijih i glasnijih i tiših momenta koji čas zvuče kao da ste u nečijoj dnevnoj sobi, a čas na koncertu kulminiraju u power baladi "Quiet" koju će znati cijeniti gurman kakav je Ante Estrada.

Uglavnom, Fierce Brosnan je 2007. (uuupss!) izdao "Basement Demo" EP kojeg sada na račun godine izdavanja moram povući iz konkurencije za album tjedna. Snimili su ga je u kućnoj produkciji i podijelili za besplatno s molbom da šaljemo dalje. Jel' teško snimit četiri zakon stvari i izdati ih kao EP i kupiti hvalospjeve? Apsolutno! Skroz! Samo poslušaj svoj bend pa mi javi dal' imaš dovoljno pjesama za vrhunski EP od četiri stvari. Nemaš. E pa Fierce Brosnan imaju. A o onim spodobama s radija da ni ne pričam. Jebala vas singl-kultura. Ajte snimat dobre albume. Il bar vrhunski EP, kad je već tolka pljuga.

PS. Dok ovo čitate Fierce miksa novi album. Koji neće biti iz 2007. Radujte se narodi!

www.myspace.com/fiercebrosnannj
www.facebook.com/Fierce-Brosnan
www.deathtofalsehoperecords.com
www.deathtofalsehoperecords.com/downloads