Recenzije

Threesome On Tour EP Selfreleased 2014.

četvrtak, 7. kolovoza 2014

Koja je definicija uspjeha?

Hrvatski jezični portal uspjeh definira kao 'dostignuće cilja; povoljan ishod čega', odnosno kao 'postizanje bogatstva, slave ili položaja'. Na internetu ćete lako pronaći i razne definicije uspjeha koje su izricali/pisali poznati pisci, javne ličnosti ili svi drugi. Naći ćete na mnoge filozofske rečenice i slično, a naći ćete i na definicije date od strane mladih menadžera i sličnog svijeta koji će uspjeh definirati samo s brojkama na vašem računu.

Ne usudim se slagati neku svoju definiciju, ali bih bez problema rekao da je ovo što su Threesome napravili u svojih 4-5 godina postojanja pravi uspjeh. Da je netko Jovani, Petru i Urošu prije objavljivanja prvog EP-a rekao da će ih par godina kasnije organizatori zvati da odrade turneju po Kaliforniji, prijestolnici surf glazbe, vjerojatno bi mu se dobro nasmijali i smatrali ga ludim. Isto tako bi vjerojatno reagirali i da im je neko predskazao kako će ih poklonici takve glazbe diljem svijeta nazivati ponajboljim bendom u žanru, da će na regularnoj bazi par puta godišnje odraditi europske turneje ili da će na jednoj od tih prodati 250 primjeraka tek izdanog CD-a.

No, nisu Threesome do svog uspjeha došli slučajno. Svatko tko ih je barem jednom vidio uživo zna koju količinu energije ova trojka uredno isporučuje na stejdžu. Da iskoristim izraz kojeg pojedini hrvatski glazbeni kritičari vole koristiti, nema kod njih trikova. Sve je uvijek odrađeno maksimalno ozbiljno, bilo da sviraju pred 30 ili 500 ljudi. Svejedno. A kada još dobijete priliku da ih upoznate, onda shvatite koliko su njih troje unutra u cijeloj priči. Pozitivna energija izbija iz svake riječi, a strast prema muzici je nevjerojatna. Uostalom, pronađite mi još koju grupu koja je odlučila rudariti do iznemoglosti na svojim 'regularnim' poslovima da bi napravila i opremila studio.

To su Threesome. U mojim očima najbolji bend s ovih područja u ovom desetljeću. I zato su zaslužili sav taj uspjeh. Naravno da će se pojedinci koji će čitati ovaj tekst nasmijati kada njihov dosadašnji glazbeni put nazivam uspješnim jer su Jovani, Petru i Urošu računi vjerojatno prazni, ali takvi nas i ne zanimaju. Mi ostali znamo što se događa i znamo da je trenutna turneja u Kaliforniji ono što su Threesome željeli. A isto tako znamo da neće sve ostati na jednoj turneji jer svaki organizator želi ponoviti to ludilo koje ova trojka nudi. Pa i mi iz pot liste ne bi imali ništa protiv ponavljanja onog kaosa kojeg je ova ekipa napravila na našem rođendanu 2013.

A ovaj EP? Dovoljno je reći klasični Threesome. Deset minuta potpunog ludila bez iti jedne pogreške. Uroš sve bolje koristi teremin u pjesmama pa "Tellurion" i nosi suludi zvuk tog instrumenta. "Combo Swell" je totalna rasturačina koja će sigurno postati koncertni klasik, a ni ostatak materijala ne zaostaje. Za sve one koji prate Threesome ovaj EP je došao kao naručen, jer već neko vrijeme nisu izdali novi materijal. Oni drugi, koji se još nisu prištekali na ovaj trojac, moraju sebi dati odgovor na pitanje 'zašto'. Jer ovo je najbolja grupa s ovih prostora. Bez premca.

threesome.bandcamp.com/album/on-tour