Recenzije

Žen I onda je sve počelo Unrecords 2013.

subota, 19. listopada 2013

Da mi serija kompilacija Bistro na rubu šume nije donijela ništa osim skretanja pažnje na grupu Žen, bio bih jako zahvalan. Pjesma "Šuma, mačka, Gospođa i prozor“ svoje je mjesto pronašla na uistinu genijalnom, drugom dijelu Bistroa, a kako je riječ o odličnoj pjesmi za koju sam našao informaciju da se nalazi na nedavno objavljenom, prvom albumu ove grupe, odlazak na bandcamp i preslušavanje "I onda je sve počelo“ je bio neminovan. A kad sam jednom otišao tamo, povratka više nije bilo...

Žen kao Žen postoji od 2009. godine. Eva i Sara su ranije radile zajedno pod imenom Ž/Buka, a te im se godine pridružila Ivona pa je uslijedila promjena imena. Album prvijenac je sniman u sada već nezaobilaznom Kramasonik studiju, materijal ima osam pjesama i objavljen je za austrijski label Unrecords. To su neki osnovni podaci koji bi vas možda mogli zanimati.

No, ono što bi vas uistinu trebalo zanimati je činjenica da je "I onda je sve počelo“ odličan album. Iako se cijela priča otvara s gotovo-pa-pop trenutkom u pjesmi "Nije se desilo“, ovaj album uglavnom krasi beskompromisnost kojom Žen piči po svojem viđenju post-rocka. U glavni postulat žanra, slaganje repetativnih, čvrstih dionica, Žen su ubacili dosta toga što ih od žanra udaljuje. Prije svega to su vokali koji često imaju minimalnu, ali dovoljnu ulogu da bi razbili instrumentalne dionice. Tu su i učestali breakovi i iznenadne promjene struktura pjesama koje su toliko dobro izvedene da i nakon jako puno slušanja ovog albuma još uvijek na jednom-dva mjesta na albumu (ponajviše u "Sve ostaje nakon nas“) pomislim da je krenula nova pjesma, a u stvari je riječ o novom stavku one koja je počela prije par minuta. Konačno, kroz cijeli album se provlače znalački upotrijebljene klavijature koje savršeno obogaćuju zvuk. Nekada je to u space/kraut-rock stilu ("Slučaj No. 3583“), nekada daju dodatni shoegaze štih ("Ton i broj“), ali su klavijature i raznorazni semplirani zvukići prisutni na cijelom albumu i odlično ga zaokružuju.

Sve te dijelove Žen su, uz očitu pomoć Hrvoja Nikšića, savršeno posložili te smo dobili lijepo ispričanu priču i vrhunski gitaristički album. "I onda je sve počelo“ postavljaju Žen kao jedan od zanimljivijih bendova na sve jačoj lokalnoj sceni, a bez obzira na nemali staž kojeg djevojke imaju, tek sada je pred njima pravi zadatak – potvrditi snagu sa snimke na live koncertima (kojih, vidim, ima dosta u posljednje vrijeme, a nadam se nekom skorašnjem i u Zagrebu da napokon ispravim nepravdu i vidim ih uživo), ali i ne dopustiti da prođe previše vremena do nekog novog izdanja.

xzen.bandcamp.com