Recenzije

Marinada Za crne tipke i bijele zube Slušaj najglasnije 2013.

četvrtak, 11. travnja 2013

Ove minijature se uglavnom bave svakodnevnim malim stvarima kojima inače ne dajemo dovoljno pažnje, za koje mislimo da nemamo vremena i koje vješto izbjegavamo naglim uigranim refleksima. Kroz ove pjesme doznajemo o sebi više nego što bi htjeli

Zašto ponovo ta Marinada? Zašto taj anti-bend po dva ili čak tri puta godišnje? E pa zato što je život dosta podcijenjen. Na više razina. A život nisu samo naša prevelika očekivanja i sanjarenja, već i sve ono što se dešava između. Ovaj riječki kvartet marljivo i s guštom plete paučinu skromnih istina koje se otkrivaju uvijek negdje između velikih napora, u pauzama u kojima si rijetko dopuštamo tjeskobu, melankoliju, ali i zdrav razum i zdravorazumsku zajebanciju. Marinada se bavi naoko nebitnim kako bi ukazala na bitno. Marin Alvir je specijalist za raskrinkavanje zabluda, a njegove riječi i glazba koju stvara zajedno s Robertom Merlakom, Markom Čavrakom i Sašom Matićem omogućavaju prostor u kojemu to razotkrivanje može biti ugodno. Na posljednjem izdanju "Za crne tipke i bijele zube" to radi na najintimniji mogući način, ponekad iz zasjede, a ponekad izravno, pun suosjećanja.

Radi se o kompilaciji 25 klavirskih minijatura koji su nastajale između 2008. i 2012. i u čije snimanje nije bio uključen cijeli bend, odnosno kako piše na ovitku: Marin Alvir pjeva i svira Petrof pianino sniman sa H2, a Robert Merlak svira preparirani Schwieghofer klavir sniman sa Core Sound Stealth Cardioid mikrofonima na Sony MZ-R700.

Ove minijature se uglavnom bave svakodnevnim malim stvarima kojima inače ne pridajemo dovoljno pažnje, za koje mislimo da nemamo vremena i koje vješto izbjegavamo naglim uigranim refleksima. Kroz ove pjesme doznajemo o sebi više nego što bi htjeli. Zato nije čudno što Marinada na ovom ogoljenom izdanju s jedne strane na trenutke zvuči tjeskobno ili čak sablasno. Zima više ne sliči na zimu, zima sliči na nas - nije li to najtjeskobnije osvještavanje osobnog doživljaja zime čije predugo trajanje uvijek optužujemo kada zahladimo odnose s bližnjima ili kada jednostavno zastranimo u svom lažnom unutarnjem carstvu? S druge strane nam ipak nude i bizarno jednostavne pjesme, one koje vraćaju smisao i redaju pozitivne mantre ("Kuća"). Nemojte da vas zbuni što su istovremeno toliko jednostavne i što ponekad zvuče dvosmisleno. U tome je fora. Čak i kada sve zvuči kao djetinjasta zezancija, pjesma otkiva više nego što očekujemo.

"Za crne tipke i bijele zube" svakako nije jedino izdanje u ovoj godini i u najavi su već dva nova albuma. Nakon što su nedavno na vinilu izdali singlicu "Čista ljubav", Riječani na većem komadu plastike najavljuju cijeli album naziva "Sve je savršeno točno",  a izgleda da nam ubrzo stiže još jedan album u CD formatu kojeg će kao i sve do sada izdati Zdenko "Slušaj najglasnije" Franjić.   

marinada.bandcamp.com/album/za-crne-tipke-i-bijele-zube

Slušaj najglasnije