Recenzije

Yuck Yuck Fat Possum 2011.

ponedjeljak, 7. veljače 2011

Zima je tek na pola gotova. Glupo je bit u nekakvom žešćem uvjerenju da su zrake sunca i topliji zrak ikakav vjesnik proljeća. Usprkos zdravom razumu prizor s druge strane prozora, zrak na balkonu i muzika te odvode daleko od racionalnog zaključivanja i stajanja čvrsto nogama na zemlji kad sve oko tebe lagano treperi. 

Okupan suncem. Sjediš uz smoothie od mrkve, grejpa, papaje, limuna i svježih krastavaca. Upravo si dogovorio odlazak u park. Pokret za sat vremena. Sinoć si se sam latio mašinice, ošišao fudbalerku i sad izgledaš kao Dischordovac '80. Ležao si doma pet dana radi žešće upale grla i iz nekog neobjašnjivog razloga ne možeš više pit alkohol. Čak i omiljeno pive ti ima okus po hmelju s paučinom i fermentiranoj pokvarenoj ribi. Da se malo dobiješ spržio si neki novi bend na CD. Sve je ipak više u perspektivi kad zvuk stiže iz zvučnika koji su spojeni na pojačalo veće od Tic-Tac kutije. Produkcija je namjerno lo-fi. Odobravaš.

 

Zima je tek na pola gotova. Glupo je bit u nekakvom žešćem uvjerenju da su zrake sunca i topliji zrak ikakav vjesnik proljeća. Prizor s druge strane prozora, osjećaj na balkonu i muzika ti ipak malo mute razum. Dok čekaš polazak u park odlučiš biti produktivan pa skupiš onaj krš od limenki s malog, od ljeta neočišćenog balkona i napraviš krug do Konzuma. Fakat je toplije. Dosta toplije. Malo spustiš prozor, sa svoje strane za promjenu i praviš se da imaš rokove koji su još daleko. U Konzumu zamijeniš poštambiljani komad papira na kojem piše -40,00kn za šest šljiva, četiri crvena grejpa, dva svježa krastavca i šaku grožđa. Fali ti 9,37 kuna. Vedran kaže da nije bed. Bude on. Lik koji radi na reciklažnom dvorištu se uvijek drži distantno i pomalo grubo. U sebi ipak misliš da je OK. Taj posao mora da je žešće sranje. Za vožnju si ponio CD koji si prije par sati spržio. Lijepo paše uz vožnju i uz atmosferu na cesti koja je svojstvena Zagrebu između 3 i 6 sati popodne. Ljudi idu s posla. Ne možeš zaključit jesu li radi toga sretniji ili mizerniji. Glazba iz plejera je apsolutna oaza i dijametralna suprotnost bilo čemu čeličnom, grubom, nervoznom i zagađenom.

Kad stigneš doma shvatiš da Leni nije na vrijeme. Sunce je već počelo padat. Osjeti se razlika u toplini iz minute u minutu. Ipak je još uvijek zima. Kad si već maknuo reciklažu s balkona i već je očigledno da od parka neće biti ništa, odlučiš uzet Ajax i krpe i sredit ono malo fasade što pripada tebi. Vedran pije friški smoothie koji je blendan daleko dulje i s ledom. Pun pogodak. Sprženi CD je ponovno na vrtnji u danas izumrlom Technics CD plejeru. Negdje oko pet Leni je na vratima. S vrata na glas komentiraš kako će joj prva rečenica biti blasé 'Sori što kasnim'. Vedran se počne smijat kad se to i dogodi još u haustoru. Nije bed. Našli smo par serija za gledat dok je Leni odlučila krenuti. U biti je sve spremno. U biti si bio vani. U biti si odvrtio onaj sprženi CD jedno 6 puta od kad si ga piratizirao. U biti je sve i više nego OK.

Vedran ide doma. Prošlo je sedam i bio je kod tebe preko pet sati. Hvali smoothije i kaže ti da si jugovampir i da je lik iz Party Down glumio u Parks And Recreation. Svi umru na Hebrang foru. Da Andrija nije tolki crovampir bio bi legitimno duhovit. Leni se uvaljala na svoje mjesto na kauču. Desno. Ona ne ide nigdje. Još. Epizode se nižu i atmosfera iako umanjena za jednog Vedrana je i dalje vrlo osunčana. Tad skužiš kol'ko je sati i da je rok za predaju teksta o Yuck za 45 minuta. Leni uvališ daljinski objasniš gdje je pauza za usb funkciju i odeš u sobu. Zatvoriš vrata i automatski, čim legneš u spavaću stisneš play na pripremljenom Winampu. Krene zvučna kulisa koja će biti tvoj score za dijalog tipki na tastaturi.

Dok pišeš tekst još jednom uspiješ poslušati cijeli prvi i za sada jedini album benda kojega si slušao cijeli dan. I jako ti je drago radi toga. Zadnja stvar je slow-core. Davor je nedavno pitao je li imaš kakav dobar slow core za preporučit. Rekao si mu Yuck. Ali Yuck nije slow core. Samo zadnja stvar. Yuck je britanski amero-zvučeći indie. Koji možeš poslušati 8 puta dnevno bez da se osjećaš kao mandatorni intelektualac premda studiraš. Osjećaš se kao student čiji su rokovi još daleko. S suncem na prozoru. Postoji li bolji osjećaj?

Završio si tekst. Album je taman gotov. Tekst ti se čini kao i dan; neočekivano OK. Bilo je očekivano da će bit OK, ali je bio neočekivano OK. Neke stvari je teško objasnit. Sudjelovanje je definitivno važnije od pobjeđivanja. Kao što je i mit važniji od objašnjenja. Kao što su prženi CD, smoothieji, čist balkon, prijatelji i humoristične serije najvažnije stvari za ponedjeljak. Ili uopće.

Idem zatvorit prozor i vidjet do kud je Leni stigla sa serijom. Malo mi je postalo hladnjikavo. Ipak je tek drugi mjesec i vani je zima. Premda se Winamp ne slaže.

www.myspace.com/yuckband
www.yuckband.blogspot.com