Recenzije

Felix You Are The One I Pick Kranky 2009.

nedjelja, 31. siječnja 2010

Klavir i vokal, te još samo par instrumenata su nositelji zvuka ovog mirnog i simpatičnog debi albuma dua iz Nottinghama. Oboje imaju nešto staža u glazbenim vodama, Chris sa Lordsima, dok je Lucinda klasično obrazovana glazbenica.

Felix su duo iz Nottinghama koji čine Lucinda i Chris. Lucinda Chua pjeva, svira klavir i čelo dok bas i perkusije nadzire Chris Summerlin. Oboje imaju nešto staža u glazbenim vodama, Chris sa Lordsima, dok je Lucinda klasično obrazovana glazbenica koja je surađivala sa Stars Of The Lid.

Album prvijenac je kolekcija pjesama koje se uglavnom baziraju na Lucindinom nenametljivom vokalu, laganoj klavirskoj pratnji te tek povremenoj interupciji drugih instrumenata. Ovo je tip ploče čiji aduti leže u atmosferi koja se pažljivo gradi od prvog do zadnjeg takta, a opcionalni izlet u malo glasnije momente se izbjegava. Prateći bend u ovom slučaju ne postoji, vjerovatno iz razloga jer bi zaspali tijekom snimanja, no to ne možemo pripisati kao manu ploči, već je to jednostavno zadano odabranim načinom izražavanja. Ono što možemo prigovoriti jest da pojedina djela sličnog stila (svjetliji momenti Cat Power padaju na um) znaju ponuditi daleko više trenutaka kojima se možemo vratiti iznova. Felix su te momente skroz reducirali na konto ravnomjernosti albuma što neizbježno kod duljeg preslušavanja može dovesti do tromosti ušiju. Da se razumijemo, "You Are The One I Pick" je daleko od monotone ploče, ovo je djelo koje ćete više voljeti što ga dulje slušate u statičnom stanju jer nema velikih skokova niti refrena koji bi uznemirili (samo)nametnutu letargiju. Dijelovi kojima bi se slušatelji mogli rado vratiti i po kojima bi mogli upamtiti ovaj prvijenac Felixa su završna dječja minijatura "Song About Zoo", "Ode To The Marlboro Man" te kulerska "Back In Style" koja se referira i na Twin Peaks. Posebna priča je uvodna "Death To Everyone But Us". Riječ je o gorko-slatkoj posveti neizbježnoj sudbini svakog čovjeka i najzanimljivija je instrumentalna kompozicija u ovih trideset i nešto minuta koja se s vremenom uvuče pod kožu zbog minimalizma koji opet tako puno daje.

"You Are The One I Pick" je ploča puna sitnih zadovoljstava koju ćete nakon preslušavanja iz raznih razloga zaobilaziti i zapostavljati. Ipak, onog trentuka kad joj se vratite rado ćete je izvrtiti još dva-tri puta.

myspace.com/mybeautifulfelix
kranky.net