Recenzije

Y Blessing Alarm God Bless This Mess 2011.

ponedjeljak, 14. studenog 2011

Slovenska grupa Y je sedam godina nakon svojeg osnivanja objavila svoj novi album "Blessing Alarm" za izdavačku kuću God Bless This Mess.

Kada bih nekim slučajem znao tko je Davor čije recenzije imate priliku pročitati na pot listinim stranicama, možda bih ga mogao jednom prilikom pitati za granicu gdje prestaje post, a počinje math rock. Bilo bi zanimljivo vidjeti i kada točno dolazi do glasovne promjene po kojoj se riječ rock iza riječi post mijenja u metal, a sve se dodatno zakomplicira kada u cijelu priču i umiješate jazz. Onda stvarno sve ode k vragu.

I znam kako će se sada javiti pravovjernici i pitati se kako je uopće moguće da netko napiše prethodni pasus na ovako renomiranoj stranici, ali nikada nisam volio ta dodatna razlučivanja nekog glazbenog pravca. Što ću, glup sam.

Recimo, slovenska grupa Y. Neki internetski izvori kažu kako su oni post rock, drugi kažu da koketiraju s metalom, po trećima 'praše' math rock, a svima je zanimljivo da su redovno nastupali po jazz klubovima. Njihov novi album, "Blessing Alarm" kojeg je objavila izdavačka kuća God Bless This Mess, očigledno voli biti svrstavan u ladice pa mu se to i neprestano događa. U svemu tome nekako se zna dogoditi da se propusti istaknuti kako su Y jako dobri u tome što rade kako god se to zvalo.

Y su dosta nabrijani u svojim pjesmama, skloni su prijelazima i kraćim dionicama jedne teme za razliku od sličnih bendova. Pjesme su im izrazito dinamične, a uvodne tri pjesme ("Om", "Paberek", "Nichts") kao jedna cjelina prikazuju bend u njihovo pravoj snazi. Na pomalo rastrzanu "Om" nastavlja se "Paberek" s laganijom početnom dionicom koja se lijepo razvija, ali 'eksplodira' u potpuno drugom pravcu onog očekivanog. Nema u Y onih klasičnih post-rockerskih euforičnih trenutaka, odnosno njih je jako malo. Umjesto toga čujemo mračne i bučne dionice u najboljoj noise maniri. Ipak, znaju i Y napraviti 'hit' (koliko god ta riječ imala čudnu konotaciju kod ovakve glazbe), a to se čuje u "Nichts" koja savršeno sublimira prethodne dvije pjesme.

Nakon uvodne tri pjesme u kojima su Y pokazali o kakvom se bendu radi, ostatak prolazi bez nekih većih iznenađenja. Tek u naslovnoj "Blessing Alarm" čujemo nešto metalskiji zvuk, a do kraja albuma se ipak pomalo događa zasićenje materijom. Da sve traje pjesmu kraće (ne nužno bez "Yuri"), možda bi bilo efektnije, ali i ovako se Y nakon čak sedam godina rada predstavljaju kao zanimljiv instrumentalni bend koji ljubiteljima takvog zvuka ima što za ponuditi. Neću reći da se radi o nekom krucijalnom albumu, ali bih volio da sam album čuo prije nego su Y nedavno gostovali u Zagrebu. Onda bi ih vjerojatno otišao vidjeti i u živo.

www.yband.si
www.gbtm.si

yband.bandcamp.com/album/blessing-alarm-2011