Recenzije

Wugazi 13 Chambers Doomtree 2011.

utorak, 16. kolovoza 2011

Projekt pod nazivom Wugazi rezultat je kolaboracije Swissa Andya i Cecila Ottera. Sve do jedne od 13 ponuđenih kompozicija na albumu "13 Chambers" zvuče kirurški precizno kao da su i originalno zamišljene u ovom obliku.

Nikad mi nije bila napeta mash-up scena. Sve te Mariah Carey vs. Led Zeppelin kombinacije su mi uvijek više bile forsiranje nego fora. Bilo je trenutaka kada su te sinteze znale biti zanimljive (Danger Mouse, Girl Talk), ali uglavnom su zvučale kao proizvod nekoga s viškom vremena i manjkom inspiracije. Kad mi je Davor poslao "Sleep Rules Everything Around Me" nisam ni slutio da si je netko dao truda snimiti cijeli album materijala spajajući Wu-Tang i post-punk pionire/veterane Fugazi koji zvuči gotovo dobro kao i pojedinačne originalne stvari. Netko je napisao da je ovo crossover. Ovo nije crossover. Ovo je mash-up. Wu-Tang na Fugazi mash-up i to jebeno odličan mash-up koji pravda postojanje jedne nazovimo kulture.

Projekt pod nazivom Wugazi rezultat je kolaboracije Swissa Andya i Cecila Ottera, člana Doomtree obitelji. Čini se da je također rezultat rada dva fana Wu-Tanga i Fugazija. Sve do jedne od 13 ponuđenih kompozicija na albumu "13 Chambers" zvuče kirurški precizno kao da su originalno zamišljene u ovom obliku. Volim živjeti u uvjerenju da je "13 Chambers" plod suradnje dvojice zaljubljenika u glazbu Wu-Tanga i Fugazija, no i ako nije dvojac je posao obavio s najvećom dozom profesionalnosti.

Fugazi je u Wugazi kombinaciji stavljen u položaj glazbene podloge dok su Killa Bees u ulozi vokalne jednice koja baca verbalne bombe i info letke. Tek tu i tamo ćete na refrenu čuti Iana MacKaya i Guya Piccota kako se pridružuju Clanu u verbanoj artikulaciji.

Svima upućenima u stvaralaštvo Wu-Tang Clana i njegovih članova odmah će upasti i uho da ovdje nisu zastupljene samo Wu-Tang numere. Andy i Cecil proširili su područje djelovanja i na O.D.B.-jevu solo karijeru ( x 2) i dvije Gravediggaz (sastav Rze, Prince Paula, Frukwana i Poetica) stvari. Također prisutni su i mash-upovi unutar mash-upa s vokalnim dionicama iz različitih Wu-Tang gostovanja i s podlogama preuzetih iz više različitih Fugazi pjesama. Dakle formula za svaku skladbu nije uvijek bila 1 Wu + 1 Fu= 1 Wugazi.

U vrijeme dominacije mlakih melanko- bendova kojima skakanje po stejđu ili ne pristaje ili nije ni na kraj pameti Wugazi je poziv na pomlađivanje putem dizanja nogu i ruku u zrak. U nedostatku stimulirajućih suvremenijih power-cordova Wugazi će poslužiti kao predah i zabava svima onima kojima je pun kurac trenutno prevladavajuće melodramatične kuknjave i onima koji nažalost mogu samo sanjati o npr. nekoj 1993. kada su zvučnike svježe probijali „Enter The Wu-Tang" i "In On The Kill Taker". Ovo je jedan od rijetkih nostalgičarskih paketa koji se isplati dobiti. Paket razvezati, a zatim sebe i zvučnike raspojasati.

www.wugazi.com