Recenzije

Wolves In The Throne Room Celestite Artemisia Records 2014.

ponedjeljak, 7. srpnja 2014

O punjenju i pražnjenju (čišćenju) kristala

Brza pretraga interneta otkriva da je celestit kristal koji sadrži prirodnu mudrost i koji vas može povezati s anđela. Ovaj kamen privlači sreću, otkriva istinu, balansira yin-yang, lijeći anksioznost, potiče sjećanje snova i astralna putovanja, u njemu se nalaze energije mira, itd.

Ma koliko god bi vam se to moglo činiti neprimjereno i bizarno, ovaj kratki uvod nasumično kompiliran iz sadržaja prva tri organska rezultata Google pretrage za ključnu riječ celestit čini se prikladnijim početkom recenzije novog album braće Aarona i Nathana Weavera od onog uobičajenog beskrajno dosadnog lamentiranja o izdaji black metala. Peti album "Celestite", (ne)očekivani obrat u diskografiji benda Wolves In The Throne Room, nije drugačiji samo zbog toga što ne sadrži vokale i bubnjeve, već ga bez zadrške možemo usporediti s radovima pionira kosmische musik i new age glazbe općenito. Kao najčešće usporedbe se uglavnom navode Tangerine Dream ili Popul Vuh, a ja ću još slobodno potvrditi kako bi se bilo koja kompozicija s "Celestite" jako dobro uklopila u prošlogodišnju kompilaciju "I Am The Center: Private Issue New Age In America, 1950-1990", među radove heroja i anti-heroja new agea kao što su Michael Stearns, Aeoliah, Constance Demby, Iasos, Daniel Kobialka

WITTR su nas do sada već navikli na ovakve izlete, ali bilo je skoro pa nemoguće predvidjeti da će nas iznenaditi s dugometražnom ambijentalnom cjelinom. Zato ako ste jedan od onih koji prije preslušavanja drugačijeg albuma treba utjehu, podsjetiti ću vas da su nam braća Weaver početkom godine objasnila da je na neki način ipak sve krenulo iz black metala:

"To make Celestite, we delved into the subterranean sonics that are buried in the mix of Celestial Lineage. We isolated them, processed them and took this unearthed soundscape as our starting point." WITTR Reveal Details On New Recordings (wittr.com 30.1.2014.)

Poneke paralele moguće je povući sa Sunn O))) i njihovom fascinantnom kompozicijom "Alice" s albuma "Monoliths & Dimensions" ili čak s albumom "Terrestrials" kojeg su ove godine Stephen O'Malley i Greg Anderson izdali zajedno s Ulverom, ali te su sličnosti više pozadinske nego presudne. Glavnu ulogu ipak preuzimaju sintesajzeri, odnosno tona vintage opreme (Serge Modular System, razni Korgovi, razni Rolandi…) i analogna obrada zvuka po učenjima Briana Enoa. Tu su još Josiah Boothby na francuskom rogu, Mara Winter i Veronica Dye na flautama i nezaobilazni Steve Moore (Sunn O))), Earth) sa svojim trombonom.

Iako se na prvu čini da većina materijala najviše duguje new age zvuku iz prošlog stoljeća, petnaestominutna "Celestite Mirror" prolazi kroz razne faze, od uvoda koji podsjeća na recentnije radove Tima Heckera do finala koji priziva već spomenutu "Alice".

Nakon izdavanja prethodnog albuma "Celestial Lineage" pričalo se o mogućem prestanku djelovanja pod imenom Wolves in the Throne Room, a sada, nakon potpuno meditativnog albuma, braća Weaver najavljuju da će se zasigurno ponovo vratiti metalu. Očito je kristal sada pun i treba ga ponovno isprazniti, a celestit se najbolje prazni uz hematit čije boje variraju od crne do srebrno sive.