Recenzije

The Mynabirds What We Lose In The Fire We Gain In The Flood Saddle Creek 2010.

utorak, 29. lipnja 2010

Što bi na samom početku karijere bilo s Laurinim herojem Neilom Youngom da budući funk superfreak Rick James sredinom šezdesetih nije dezertirao iz mornarice i zbog toga bio uhićen taman kada je njegov bend The Mynah Birds trebao izdati album prvijenac za izdavačku kuću Motown s kojom su '66. potpisali ugovor za šest albuma?

Dvadesetogodišnji Neil Young je čuvši pjesmu "California Dreamin'" od The Mamas & The Papas 1966. napokon zaključio: Let's go to California and become rock starsToday North Toronto tomorrow the world! U ožujku 1966. su on, Bruce Palmer i društvo krenuli autom prema Los Angelesu u potragu za Stephenom Stillsom. Legenda kaže da su se napokon sreli u prometnoj gužvi na Sunset bulevaru. Ubrzo nakon susreta okupljen je bend Buffalo Springfield čija je kratka aktivnost označila ozbiljni početak Neilove glazbene karijere. Ostalo vam je više-manje poznato.

Stvarajući glazbu za svoju novu inkarnaciju The Mynabirds, mlada kantautorica Laura Burhenn našem je omiljenom noniću zamislila neku drugu sudbinu: I had always wanted to make a record that sounds like Neil Young doing Motown… I went into the studio to make this Neil Young doing Motown thing. I had been listening to a lot of Dusty Springfield, Bobbie Gentry, and other amazing female singers like Carole King and Grace Slick.

Laura Burhenn vjerojatno nije ni pomišljala da se tako nešto moglo i desiti. Jer što bi na samom početku karijere bilo s Laurinim herojem da budući funk superfreak Rick James sredinom šezdesetih nije dezertirao iz mornarice i zbog toga bio uhićen taman kada je njegov bend The Mynah Birds, u kojem se onda na gitari našao i mladi Neil, trebao izdati album prvijenac za izdavačku kuću Motown s kojom su '66. potpisali ugovor za još albuma? Dobro, možda se ne bi desili Buffalo Springfield, ali teško je vjerovati da bi se introvertiran i Bob Dylanom opčinjen Neil, koji je već onda na solo repertoaru imao paranoičnu "Nowadays Clancy Can't Even Sing", mogao dugo snalaziti u Motown okvirima. No, još nevjerojatnije zvuči i činjenica da je izbor imena za Laurin bend puka slučajnost, tj. da ime njezinih The Mynabirds nema nikakve veze s Rickom i njegovom družinom iz šezdesetih. Ili nam samo prodaje foru? Nebitno, iako je meni dobro došlo da vas ugnjavim s dužim uvodom.

Svejedno, jer bi album "What We Lose In The Fire We Gain In The Flood" za Lauru Burhenn mogao biti značajna prekretnica. Nakon raspuštanja indie pop dua Georgie James i prekida suradnje s Johnom Davisom iz Q and Not U, Laura s ovakvim albumom zasigurno ima priliku nakratko zablistati uz već omiljena i proslavljena imena mladih kantautorica sa sličnim glazbenim intencijama. Iako je Laura u svojoj kombinaciji soula, gospela i countryja dosljednija tradicionalnom zvuku, osim već citiranih i očitih utjecaja iz povijesti, usporedbe s Cat Power i Jenny Lewis su neizbježne.

Tako će manire starijih country diva na pjesmama "What We Gained In The Fire" i "We Made A Mountain" mlađu publiku prije podsjetiti na Jenny Lewis s albuma "Rabbit Fur Coat" ili čak na benigniju verziju noir countryja zapostavljene Sere Cahoone. "Let The Record Go" priziva čak i neke ranije Cat Power ugođaje s albuma "You Are Free", dok jednostavnije numere poput "Numbers Don't Lie" i "Wash It Out" mogu konkurirati projektu She & Him. Ako ste ikada nabasali na Fionu Apple onda ćete odmah primijetiti kako na pjesmama "Give It Time", "Right Place" i "LA Rain" boja glasa i sama izvedba podsjećaju na mirnije pjesme s njezinog najboljeg albuma "When the Pawn…" iz '99.

Za finu produkciju Mynabirdsa je zaslužan kantautor i multi-instrumentalist Richard Swift, a uz njega se u sviračkim ulogama našlo i nešto ekipe sa Saddle Creek Recordsa. Njihov zajednički doprinos zasniva se prvenstveno na poštivanju i repliciranju tradicije zbog koje je "What We Lose In The Fire We Gain In The Flood" savršeno lepršav i bezvremenski zapis ugodan publici svih godina. Priče o rastancima zvuče prozračno i blago što Laura prepisuje intenzivnom preslušavanju albuma "All Things Must Pass" Georgea Harrisona.

Debitantski album Mynabirdsa bit će pun pogodak za sve one koji su se ove godine već navukli na novi She & Him i projekt Gigi čiji se album Maintenant našao visoko na polugodišnjoj listi naše virtualne redakcije.

www.myspace.com/themynabirds

www.themynabirds.com