Recenzije

Wavves Wavvves De Stijl, 2009.

nedjelja, 8. ožujka 2009

Wavves je iz San Diega. Neki dan sam saznao da San Diego nema profesionalnu košarkašku momčad jer je vrijeme tako lijepo da je ljude jako teško privuči u zatvoreni prostor. Mladić koji stoji iza imena Wavves navodno ne izlazi iz svoje sobe, već bloga, sluša rep-muziku i sklada. Bi li on išao na košarku da mu ponude?

Nathan Williams je klinjo iz San Diega koji stoji iza Wavvesa. Fora sa slovima v u Wavves je jednostavna. Prvi album imao je 2 v, dakle bio je Wavves. Sad, drugi album ima 3 v, dakle Wavvves, čisto nek se zna. Ako želite gramatički pravilno pisanje Waves onda bacite pogled u oxford, webster ili nešto treće, možda google-all-mighty.

Wavvves je lo-fi beach-punk od prve do zadnje minute. Što to znači, do đavola? Pa ako se prisilite i poslušate ovu polusatnu simfoniju zvukova postoje samo 2 mogućnosti:

1. Živci će vas izdati nakon minutu i pol, jer toliko traje prva stvar i bacit ćete bez razmišljanja kroz prozor medij na kojem se nalazi dotični album sa 3v. Prije samog čina bacanja jedna preporuka - ako je hard disk, provjerite da li imate back-up

2. Jednostavno ćete poslušati sva 3v (vidi objašnjenje u prvom odlomku) i do kraja dana nećete popiti niti jednu kavu.

Ako ovo sve skupa zvuči euforično, onda je to zato što dok se ovo tipka u pozadini sviraju 3v. I nikakva kava nije potrebna. Ustvari, osjećaj koji se javlja jest ona pritajena suluda eu-forija koju stimulans poput kave izaziva u žilama i tijelu. Nešto k’o onaj mali koji se non-stop trese iz South Parka čiji su starci vlasnici lokalnog Starbucksa. 
Nathan Wiliams se uspješno poigrava sa živcima svojih slušatelja, a povremeno pogodi i pravu melodiju kako bi ipak opravdao i nagradio ono malo psihopata koji su spremni podvrgnuti se njegovoj zvučnoj terapiji. Ono što treba poštovati je jedna stalna, neprekinuta crta ludila od prvog do zadnjeg trenutka koja popušta pred nekakvom melodijom samo kako bi dala predah do sljedećeg kofeinsko-gitarističkog udara.

Pri sredini ovog uragana smjestio se i HIT. Da, dečko je razmišljao i tržišno te se tako i pozicionirao, luđak sa trunkom senzibiliteta, Hell Angel sa prigušivačem na jednom auspuhu. Hit se zove "So Bored" i već je dobio status na netu kao Slacker Anthem 2.0 (1.0 je naravno "Loser").

Umjesto zaključka neka sila bude s vama i sa Nathanom dok ćete se provlačiti kroz v, ovo je teško proglasiti genijalnim, ali je svakako zanimljivo i na trenutke zabavno. Ono što raduje je hrabrost u eksperimentiranju sa zvukovima koja će ga možda već na sljedećoj ploči dovesti do nečeg opipljivijeg i uhu primamljivijeg. Do tada, double-shot espresso u ruke i pravac Sljeme sa vokmenom i 3v. Tamo ste za 20 minuta, odakle god krenuli. 

ghostramp.blogspot.com

myspace.com/wavves