Recenzije

Purling Hiss Water On Mars Drag City 2013.

četvrtak, 21. ožujka 2013

"Water On Mars" vas znalački odvodi na križanje hendriksovskih improvizacija i uvrnutih indie pop fraza 90ih

Purling Hiss su s "Water On Mars" snimili ploču koja sadrži sukus nerafiniranosti i lo-fija ranijih radova i istovremeno koristi produkcijsku peglu koja novi materijal čini hi-fi friendly. Rano je govoriti o pločama godine, ali Drag City je svog asa bahato rano premjestio iz rukava ravno u facu ostatka  glazbenog svijeta. Bez imalo zadrške mogu reći da Purling Hiss u ovom trenutku imaju najbolji glazbeni materijal tekuće godine.

Ako nisu to učinili do sada Purling Hiss će s novim albumom skupiti kritičnu masu obožavatelja i preći na koncertno promotorsku listu poželjnih. Jedan od razloga zašto to možda nisu postigli do sada je to što su im albumi podsjećali na noise etide ili DIY lo-fi priručnike. Raniji albumi su bili hvalevrijedni, ali bez ovako (ili bilo kako) izraženog pop senzibiliteta. "Water On Mars" vas pak znalački odvodi na križanje hendriksovskih improvizacija, psihodelije i uvrnutih indie pop fraza 90ih.

Kolovođa Mike Polizze sa svojim sekundantima bubnjarem Mikeom Sneeringerom i basistom Kielom Everettom maše stijegom klasičnog rocka u kojem gitara caruje. Snaga te gitare ne leži samo u prodornosti "Lolite" ili u (pre)dugom distorziranom solu na "Water On Mars" već i u slackerskoj opuštenosti i rezigniranosti pjesama "She Calms Me Down" i "Harrowing Wind". Drugu krajnost zvukovnog spektra predstavlja akustična gitara koja savršeno odradi svoj posao u Beckovskoj "Dead Again". Kada bi se uz Becka i Hendrixa povukle još neke paralele za lakši opis ovog albuma ne bismo pogriješili s Mudhoney, Dinosaur Jr, Mac DeMarco, Butthole Surfers, Urge Overkill, Archers Of Loaf...

Ovo je 100 posto kula i 0 posto prenemaganja. Pretjerivanja ima i ono je odrađeno s namjerom i s puno ljubavi. Ovo je glazba za razmaziti gitaru i rastopiti vosak u ušima. Bilo da to činite s toplinom "Mercury Retrograde" i "Harrowing Wind" ili užarenošću "Lolite". Voda možebitno jest na Marsu, ali je u zvuku Purling Hissa i na "Water On Mars" nema ni u tragovima. "Water On Mars" je visokokalorični rock obrok u kojem je jednako zastupljeno masno i slatko.

dragcity.com/purling-hiss