Recenzije

Warpaint Exquisite Corpse EP Manimal Vinyl 2009.

nedjelja, 13. lipnja 2010

Warpaint dolaze iz Los Angelesa, a osnovani su, po vlastitim riječima, negdje između 2003. i 2006. Ipak, 2007. se uzima kao godina u kojoj su zabilježili prve nastupe, imenovali band i pridružili se MySpace generaciji glazbenika. Line up je dominatno ženski, tj. 3 cure (2 gitare, bas) i bubnjar. Među bivšim članovima nalazi se i glumica/glazbenica Shannyn Sossamon, a Los Angeles i cijela ‘celebrity' scena kojom su okružene, u ovom slučaju kroz privatna prijateljstava, omogućila je jaku podršku i kretivnu suradnju.

John Frusciante je sudjelovao u produkciji prve verzije EP-a, band je od početka nastupao u poznatom Viper Room-u i Troubaduru, stekavši poprilično lokalnih fanova. Trenutno snimaju LP koji producira Tom Biller, čovjeka koji stoji iza soundtracka filma "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" i "Where the Wild Things Are", te novog albuma Liarsa. Međutim možda je za ovu priču važnije da je bio i studijski tehničar na albumima Elliotta Smitha. Cijela priča podsjeća na situaciju Cat Power/Steve Shelley (Sonic Youth) ili možda geografski srodniju Devendra Banhart/Michael Gira.

Zvuk Warpainta je introspektivan, kao snimka sa jam sessiona, više namjenjena članovima banda nego publici. Svi 6 brojeva se stilski preklapa, što EP čini hermetičkim i ambijentalnim. (Pri)zvuk je svakako folky/psychedelic, ali ne na trenutno popularan ‘happy-go' način, već s izrazito melankoličnim, gotovo fluidnim melodijama.

Ritam sekcija je jako jednostavna,te tako naglasak ostaje na gitarama i vokalima, i time se opet vraćamo na Cat Power/Banharta/Smitha/Nick Drakea. "Elephants" i "Burgundy" iskaču kao najuvjerljive numere s gotovo hipnotičkim rifovima, a emotivna "Billie Holliday" stoji rame uz rame s njima.

Warpaint su bend žena koje izgledaju kao da su ustale iz kreveta i uzele gitare. Što se mene tiče, nadam se da ih dugo neće ispuštati. Dvije žene na gitarama i 3 harmonična vokala grade nježne melodične ‘layere' s gotovo jazzy sensibilitetom za stukturu. Prvim slušanjem imala sam dojam da slušam imaginarni band sestara Lisbon iz "The Virgin Suicides", prvog filma Sofie Coppole. A ja jako volim taj film.

www.myspace.com/worldwartour
www.warpaintwarpaint.com