Recenzije

Spectrum War Sucks EP Mind Expansion 2009.

nedjelja, 29. studenog 2009

Nedavno sam zamalo pomislio kako su se Spaceman 3 ponovo okupili, ali to ipak nije bila istina. Bez obzira na dobru ideju gledanja Jason Piercea i Sonic Booma na istoj pozornici u isto vrijeme, neću reći da previše žalim za tim da je vijest o reunionu bila lažna. Pierce i dalje rastura sa Spiritualized, a Sonic Boom je sa Spectrum objavio sjajan EP "War Sucks" kao najavu albuma koji bi (valjda) trebao izaći slijedeće godine.

Poplava ponovnog okupljanja manjih ili većih glazbenih zvijezda zna dovesti do čudnih situacija. Do prije nekoliko godina nisam mislio kako će se iz bilo kojeg razloga My Bloody Valentine okupiti (osim eventualno da završe treći album za kojeg kažu da ga rade negdje tamo od 1992. godine), a onda sam ih imao prilike vidjeti dva puta u dva dana na Primaveri. Isto tako, kada je krenuo prvi val tih reuniona prezirao sam i pomisao da bih otišao na te koncerte, a sada idem na njih bez nekih problema. Mislim, znam ja da oni to sve rade radi love, ali na žalost još nisam izmislio vremenski stroj koji bi me vratio u najbolje dane pojedinih bendova pa da ih pogledam uživo na vrhuncu njihove karijere.

No, u cijeloj ovoj priči postoje grupe za koje mislite/znate kako se nikada neće ponovo okupiti. Jedna od njih, barem po mojem mišljenju, je Spaceman 3. Jebiga, Jason Pierce i Sonic Boom su preveliki luđaci i egotriperi da bi prešli preko nekih stvari koje su im smetale kada su se odlučili razdvojiti, a uostalom i karijere grupa Spiritualized i Spectrum mislim da zadovoljavaju svakoga od njih. Samim time, kada sam nedavno vidio kako je izdavačka kuća The Great Pop Supplement objavila split EP "Big City/I Believe It" grupa Spaceman 3 i Wooden Shjips imao sam pasti u nesvijest. Je li moguće da su se Spaceman 3 ujedinili i da ću ja slijedećeg ljeta planirati godišnji prema rasporedu njihove turneje? Ipak ne. Naime, The Great Pop Supplement je povodom svoje obljetnice (50 izdanje) jednostavno objavio demo verziju posljednjeg singlea kojeg je Spaceman 3 ikada objavio ("Big City"), a Wooden Shjips su na B strani obradili pjesmu "I Believe It" s po mnogima (ne i po meni, ali o tome neki drugi put u rubrici 'kultni albumi') najboljeg Spaceman 3 albuma - "Playing With Fire".

Bez obzira na početni ushit, moram priznati kako mi je bilo drago da se okupljanje nije dogodilo. Neka Spaceman 3 ostane u našim sjećanjima, a Jason Pierce i Sonic Boom ionako imaju Spiritualized i Spectrum. Uostalom, Spectrum je nedavno objavio odličan EP pod nazivom "War Sucks".

Genijalni naziv ovog izdanja Spectrum duguju grupi Red Crayola, jednoj od onih psihodeličnih rock grupa iz davnina koje se ljudi previše ne sjećaju. Da budem iskren, i ja sam za Red Crayola tek čuo (ne previše slušao) i to preko na žalost pokojnog Marka Čaklovića i njegove sjajne emisije na Radio Studentu gdje je puštao upravo ovakvu glazbu. Je li pustio i pjesmu "War Sucks", ne znam, ali znam kako su je Spectrum obradili na vrhunski način. Klasična Spaceman 3 buka (za razliku od Spiritualized, Spectrum se nikada nije previše odmaknuo od zvuka grupe Spaceman 3), monotoni Sonic Boomov vokal i naglašavanje riječi 'war sucks' stvarno lako upadne u uho. Red Crayola su tu pjesmu pjevali za Vijetnam, a ratova, onih fizičkih kao i onih mentalnih, u današnje doba ima u toliko broju da bi svi morali reći kako stvarno 'war sucks' prije nego odemo do vraga.

Na EP-u se nalazi još jedna obrada - "Walking And Falling" sulude Laurie Anderson. Iako je supruga Lou Reeda i bliska prijateljica Andy Kaufmana ovaj komad izvela kao 'spoken word', Spectrum je dodao malo glazbe koji su dodatno začinili ionako upečatljive stihove: 'I wanted you. And I was looking for you. But I couldn't find you. I wanted you. And I was looking for you all day. But I couldn't find you. I couldn't find you. You're walking. And you don't always realize it, but you're always falling. With each step you fall forward slightly. And then catch yourself from falling. Over and over, you're falling. And then catching yourself from falling. And this is how you can be walking and falling at the same time.'

Preostale dvije pjesme, "Razzle Dazzle Mind" i "Over & Over", odlično popunjavaju ovaj EP. "Razzle..." dolazi između dvije obrade, a kako je riječ o instrumentalu radi odličan prijelaz između njih. S druge strane, "Over & Over" se sjajno nadopunjunje s "Walking And Falling". Glazbena podloga obrade gospođe Anderson u stvari je intro u pjesmu koja svojim suludim partiturama poziva Spaceman 3 u svojim najboljim danima. Mislim, koliko god Jason Pierce sa Spiritualized radio bolesne pjesme i albume, ipak je Sonic Boom bio lider jednog od najluđih bendova svih vremena. Ovaj EP samo je (nadam se) odličan uvod u novi album grupe Spectrum koji bi trebao biti objavljen početkom slijedeće godine.

I da, ako netko želi kupiti/dobiti album neke druge grupe Spectrum koji sam kupio u Barceloni misleći da je riječ o radu Sonic Booma i ekipe, neka se javi. Taj drugi Spectrum je neki hard rock bend, a hard rock nije glazba koja me baš veseli...

www.sonic-boom.info
www.myspace.com/spectrumofficialpage