Recenzije

Various Artists Seasplash Ritam PDV Records

utorak, 16. rujna 2014

Samo postojanje ove kompilacije pobjeda je ekipe koja vodi Seasplash festival, a činjenica da se radi o jako dobrom materijalu šlag je na tortu cijele priče.

Drug Meniga i svi ostali koji su prije 12 godina pokrenuli Seasplash još su povodom 10. obljetnice festivala željeli objaviti ovu kompilaciju. Prvotna ideja je bila da u sve budu uključeni i strani izvođači, ali, kao što sami kažu, u jednom trenutku su shvatili da će 'izdanje u potpunosti posvetiti domaćoj sceni, opravdavajući se činjenicom da je nakon višegodišnje promocije i dovođenja inozemnih izvođača na naša područja, to opravdano i zasluženo'.

Takva odluka pokazala se potpuno odličnom jer je Seasplash Ritam obuhvatio 14 domaćih izvođača koji su se, iako stilski različiti, uklopili u tečnu cijelinu. Naravno da kompilacija ima svojih uspona i padova, ali takvo što je potpuno normalno kada se radi o bilo kojoj kompilaciji, ne samo ovoj.

Kao što smo već rekli, izvođači su stilski različiti, a opet se svi odlično uklapaju u koncepciju Seasplasha. Tko god voli sound system/bass ritmove, odnosno zvuke koji vas tjeraju na usporeno (ili malo brže) poskakivanje s noge na nogu, sigurno će naći nešto za sebe. Bilo da se radi o reggaeu, dubu, jungleu ili sličnim ritmovima, sve je na Seasplash Ritmu zastupljenu. OK, možda u cijeloj priči nedostaje poneki pravi ska bend, najbliži tome su Antenat, ali preživjet ćemo i bez toga.

Što se tiče osobnih vrhunaca albuma, najviše mrdanja u mom malom iznajmljenom stanu izazvali su Banana Zvuk sa Žanom Jakopačom u 'domaćem' reggaeu "Gomma Digital", Waitapu i njihova dubčina "Tooth Fairy", Tricky D i gosti s nabrijanom "Mile And A Half" te Antenat i njihov "Razmak". Ipak, apsolutnu pobjedu odnosi Dubble i pjesma "Reci mi". Osim što je njihov zvuk nekako po mom ukusu, Vanjin glas me oduvijek kupovao, a u ovoj pjesmi se savršeno nadopunjuje s Yurijem iz St!llnessa. Kad smo već kod Antinog benda, trebam reći kako mi je "Bottun" jedna od boljih njihovih pjesama. Svi ostali, Chakka, Digitron, Bamwise, Brain Holidays, Egoless, 207, Filip Motovunski i Rahmanee, sigurno će naći svoje pobornike, a teško je za bilo koga reći da ne spada na ovu kompilaciju. Meni su osobno najmanje privlačni Filip Motovunski i Digitron, ali, rekoh, sve je to stvar ukusa.

A neovisno o ukusu, jednostavno je zaključiti kako je Seasplash Ritam poslužio svojoj svrsi. Trebale su dvije godine da se porodi, ali roditelji nakon svega mogu biti ponosni, kao i svi oni koji vole 'Seasplash zvuk'. Taj festival je pokazao kako se i na našim prostorima može razviti kultura reggae/dub/jungle/bass/sound system/kako li već glazbe, a ova kompilacija je neki novi korak. Ekipa koja stoji iza svega ovoga zna što radi.