Recenzije

Various Artists Hits From The Streets, Vol 2 7" Infinity Cat Recordings 2014.

utorak, 29. srpnja 2014

Uličarenje samo tako

Infinity Cat je jedna od nekolicine nezavisnih etiketa koju rado preporučam drugima. Ne samo da ima pošten sastav bendova koji objavljuju pod barjakom mace s aureolom beskonačnosti već i duh koji okružuje ovaj izdavački kolektiv odgovara mojem dječačko-djetinjastom senzibilitetu. Bendovi nisu samo bendovi već banda. Skupina prijatelja koji rade glazbu, jedu junk food, a kad nisu u vježbaoni vise ispred dućana.

Kao svaki legitimni klub vrijedan spomena, Infinity Cat izdaje godišnjake. Godišnjake objavljuju kao dvostruke split singlove (to bi značilo 4 benda – 4 pjesme) naslovljene "Hits From The Streets" kojima promoviraju nepoznate, nove bendove iz Nashvillea vrijedne vremena i pažnje. Prošlogodišnje debitansko izdanje predstavilo je prvu četvorku koju ćemo radi nezasitnih glazbenih sladokusaca navesti i ovdje: No Regrets Coyote (odličan emo-melo-noise power trio), Weekend Babes (predstavnici tzv. horny-rawk žanra), OGG (weirdo pop) i Dirty Dreams (reverb, gitare, reverb, retroizam, neloše). Ovogodišnje izdanje predstavlja još četiri nešvilska benda za koje niste nikada čuli. U svim bendovima glavnu riječ vodi gitara, ali što drugo očekivati od etikete koju vode JEFF The Brotherhood.

A stranu 7-inčera popunili su King Bitch i Study Hall. Ime King Bitch lako zbuni i natjera čovjeka da pomisli da se radi o nekom TAD-olikom ili nedobog Moistboyzastom bendu. Nešto ljigavosti ima, ali više u nekim Velvet Underground okvirima. Ritam mašina razmješta udarce ritma asocirajući na Gary Numana u trenutcima kada mu je muza odjenula par nijansi sive.  Study Hall je distorzirani twee pop priklanjajući se zvuku Vaselinesa ili Pastelsa, nešto malo i Feeliesima. Bend je za split obradio "In My Box" od  Fairfield Parlour (kasnije znan kao Kaleidoscope) s tim da ni ostatak njihovog autorskog repertoara na bandcampu ne odudara puno od ovog zvuka. Klimavi, veseli, distorzirani pop.

B strana počinje s Jawws i daje kompilaciji drugu dimenziju. Radio potencijal je stavljen u drugi plan, a bubnjeve je preuzeo netko tko voli rani HC (Melvins?, Scream?, Bad Brains?, Corrosion of Conformity?). Kratki i upečatljivi izboj energije benda koji nema biografiju na internetu, ali zato dijeli demo snimke k'o kinez gumene čizme u vrijeme nevere. Gnarwhal nastavlja Jawwsovo nemušto gibanje kroz dućan s porculanom sa željom da razbije SVE što je ostalo. Blast-core prezenteri razvaljuju i razbijaju instrumente i  glasnice. Ako dođu u Hrvatsku treba im dat Brletov broj da bude to noć za pamćenje.  

Infinity Cat se svakako mora pohvaliti da u vrijeme kada su njihovi Diarrhea Planet i JEFF The Brotherhood među najpoznatijim underground bendovima, kada im relevantne online publikacije pletu lovorike i govore svima da su retardirani ako ih ne odu pogledati uživo, etiketa inzistira na projektima kao što su "Hits From The Streets". Za pohvalu je i raznolikost materijala ponuđena u 4 relativno kratke pjesme.  Podrška lokalnoj sceni nije mala stvar pogotovo u trenutcima kada je Infinity Cat sve popularnije odredište glazbenih fanova, konzumenata i kolekcionara. Dabog da izdali treću kolekciju za godinu dana i dabog da ja bio ovdje da ju čujem i stavim na policu.