Recenzije

Marinada Ultramarinada Slušaj najglasnije 2010.

srijeda, 16. ožujka 2011

Marinada je neočekivani sonični preokret Marina Alvira i ekipe nakon bučne mladosti, nešto novo i više-manje nevidljivo. Šteta. Ali zato im nemojte dopustiti da snime još tri nova albuma prije nego što isprobate njihov zvuk - Marinada minimalizam!

Glasshopper, Zona Industriale, Regoč, Very Expensive Porno Movie, Gori Ussi Winnetou… Povezanost članova s nabrojanim bendovima mogla bi vas odvesti na krivi put, ali staž u istima nemoguće je zaboraviti i ignorirati. Riječki bend Marinada u svom zvuku nosi sve te zvukove odsvirane i otpjevane na totalno drugačiji način. Neprepoznatljivo! Ili možda – Marinada je pogled izdaleka, neočekivani sonični preokret Marina Alvira i ekipe nakon bučne mladosti. Ili jednostavno – Marinada je nešto novo i više-manje nevidljivo. Šteta.

Zato nije čudno što je većina prisutnih na njihovom nastupu u sklopu prošlogodišnjeg Žednog uha bila iznenađena. Kako je lako biti u zabludi - pa Marinada nije nekakav nosie bend iz Rijeke! Doduše, Marin Alvir je krajem 80-tih i početkom 90-ti godina bio u post-punk bendu Zona Industriale te je u drugoj polovici 90-ti bio frontman nosie benda Glasshopper. Veći dio nultih svirao je s Francijem Blaškovićem i Gori Ussi Winnetouom te je tako zajedno s predsjednikom Lige za boj protiv turizma bio uključen u nevjerojatan d.i.y. podvig brzinskog štancanja albuma (Marin je u tom razdoblju svirao na preko 30 albuma, a od albuma "Etnocid! (Vol.1)" (2003.), koji je prvi zabilježen kao samizdat, pa sve do danas Franci je isporučio oko 60 albuma. Bacite pogled na diskografiju!) Hiperproduktivnost je očito zarazna pa je tako Marinada u relativno kratkom vremenskom razdoblju od 2003. do danas izbacila 13 albuma (ispričavam ako mi je nešto promaklo), ali je zato zvukom daleko od većine onoga  što su njezini članovi prakticirali u prijašnjim bendovima i projektima. Sve ono što su do onda radili dobilo je neočekivani rezime u bendu koji je ubrzanim ritmom snimanja i izdavanja doslovno nametnuo svoj zvuk – akustični/electro-pop/ambientalni/… uglavnom da ne dužim – Marinada minimalizam!

Ne znam zašto, ali nakon Žednog uha sam ostao u uvjerenju da je Marinada samo rekreacijski projekt bez ozbiljnih izdanja i nakana. Sve dok nedavno nisam slučajno naletio na recenziju albuma "Ultramarinada" kolege Horvija na Terapiji gdje sam kroz par klikova otkrio da su Riječani za Slušaj najglasnije izdali gomilu albuma. Količina izdanja je očito zbunila i samog izdavača Zdenka Franjića koji mi je prije koji dan na moj upit o zadnjem albumu Marinade iz šume izdanja izvukao "Za svaki dan" (2010.). Možda Zdenko nije ni pogriješio s obzirom da je Marinada u 2010. imala tri izdanja, ali sam se za ovu recenziju ipak odlučio držati Horvijevog recenzentskog redoslijeda po kojem je posljednji ipak "Ultramarinada". No, valjda vam je jasno da glavni zadatak ove recenzije nije bilo pisanje o pojedinačnom albumu koliko predstavljanje benda kojeg smo na pot listi nepošteno zanemarili.

Uz "Ultramarinadu" bend je prošle godine snimio i elektro/synth-pop album "Hot Post" i već spomenuti "Za svaki dan" koji mi je zasad najdraže izdanje. Post-ljetna melankolija, dream-pop i post-rock minimalizam u kojemu glavnu ulogu imaju vokalni kanoni. Bez bubnja te s basom i gitarom koji su tu samo u ambijentalnoj službi. Čista proslava optimizma u ležećoj poziciji.

Na albumu "Ultramarinada" koriste iste minimalističke aranžmane u kojima uz pomoć vox-extended tehnike i loopova u prvom planu ponovo stoje vokali. Melankoliji se suprotstavljaju ironija i nešto mračnija atmosfera dok riječi ostaju jednostavne kao kratke naredbe, a ritam kao da diktiraju uzdasi i samoglasnici, a ne mjestimični istupi gitare, basa i syntha. "Ultra" je recimo vokalna minijatura u kanonu.

Kao i većinu dosadašnjih izdanja ovaj album je najbolje konzumirati u samoći, negdje između posla i ponovnog vraćanja u realnost slobodnog vremena. "Ultramarinada" je otrežnjenje, raskrinkavanje i dobrodošlica u stvarno stanje stvari. Mi smo mali i jadni, ali i veliki u svoj svojoj jednostavnosti koju stalno poričemo u korist nečega što nismo ni ne možemo biti.

'Budi sretan kad si sjetan čovječe, jer sreća tvome licu bolje pristaje… s obzirom na sve…' pjeva Marin u pjesmi "Sreća" s albuma "Majstor i Marinada" (2009.). Pa neka tako i bude.

Ako ste došli do kraja znate što vam je činiti. Kontaktirajte Zdenka Franjića ili potražite Slušaj najglasnije štand na jednom od sljedećih koncerata.

www.myspace.com/marinadamusic

www.manufaktura.hr/marinada

www.myspace.com/marinadahr