Recenzije

Disciplin A Kitschme Uf! Exit Label/PGP RTB/Croatia Records/Odličan hrčak 2011.

ponedjeljak, 22. kolovoza 2011

Zeleni zub je i dalje bijesan i beskompromisan i ima dosta toga za reći. Zeleni zub zna i kako se izraziti jer je u stanju u 100-ak riječi kazati puno više toga nego što mnogi ne mogu u karticama i karticama teksta.

Zeleni zub se vratio iz dalekog svijeta ima sada već par godina. Zeleni zub je i dalje bijesan i beskompromisan i ima dosta toga za reći. Zeleni zub zna i kako se izraziti jer je u stanju u 100-ak riječi kazati puno više toga nego što mnogi ne mogu u karticama i karticama teksta. Zeleni zub je izgleda oko sebe okupio novu/staru ekipu s kojom totalno uživa u onome što radi.

 

Novi album za Disciplinu Kičme (bez obzira što je Koja 1995. ime benda anglizirao te ga takvim zadržao do danas, za mene je i dalje teško nazvati ih Disciplin A Kitschme) je pokazao kako čovjek koji je nedavno napunio 50 godina ima puno više toga za reći od njegovih mlađih kolega. U svojem haiku stilu pisanja tekstova, Koja se ovaj put obračunava s par stvari koje su ovih dana uzele maha i svuda su oko nas - gnjev, mržnja, neukus te društvene mreže. A sve počinje pravom himnom i apsolutnim hitom koji bi uživo mogao zvučati prejebeno.

'Da li dobro čuješ, da li ti je glasno; Da li ti je stalo ili je već kasno' pita Koja na početku albuma da bi onda poentirao strašnim stihom 'Ako ti je mnogo glasno da pojačam još malo?' dok Disciplinin tradicionalan drum'n'bass razvaljuje u pozadini. Ovakav početak odavno nisam čuo, a "Ako ti je glasno..." mi je ove godine ono što je Avdićeva "Bratstvo i jedinstvo" bila prošle - pjesma koja ne ostavlja ravnodušnim već poziva na svojevrsnu akciju.

I to pozivanje na akciju je ono što je "Uf!". Tih pet pjesama koje imaju tekstove pune su parola koje su naizgled naivne i/ili jeftine, ali u stvari govore o svijetu koji nas trenutno okružuje. Koja očigledno ne voli taj svijet i želi ukazati na njegove loše strane, a sve je to upakirano u strašnu muzičku pozadinu. "Uf!" je odličan album i trebao bi se svidjeti svim starim ljubiteljima Discipline. A hoće li dobiti neke nove? Ne znam, znam samo da 'neukusu treba reći ne, bilo kada ili bilo gde'.

(E da, samo da se zna da sam ja preslušavao isključivo verziju albuma objavljenu na Exit Labelu gdje se mogla besplatno skinuti ukoliko se odgovori na par pitanja. Onu drugu, koju su za sada objavili PGP RTB i Croatia Records, a uskoro bi trebao i Odličan hrčak u vinilnom obliku, nisam imao priliku slušati. Navodno su na toj drugoj verziji pjesme malo produžene muzičkim eskapadama. Pa eto.)