Recenzije

Cinkuši Uživancija Croatia Records 2011.

ponedjeljak, 6. veljače 2012

Cinkuši su ovaj album snimili u &TD-u , a u 23 pjesme prošetali su se svim svojim studijskim materijalima. Već odavno etiketirani kao 'etno-punk' bend, Cinkuši su na "Uživanciji" pokazali zbog čega se njihovi koncerti danima prepričavaju.

Davor je neki dan svoje pisanje o albumu Colina Stetsona objavljenom prije poprilično vremena opravdao time da je na njega naišao tek nedavno 'tražeći anomalije na vrhovima godišnjih lista'. Slična bi se opravdanja mogla dati i za još neke recenzije ovih dana napisane i objavljene na pot listi, a jedan od razloga za pisanje o prošlogodišnjim albumima je i činjenica da se uvijek početkom godine izdaje malo zanimljivih albuma. Glazbena industrija ima te neke cikluse i ne može se ništa protiv njih.

Razlog zbog kojih sam se ja tek sada odlučio za pisanje par redaka o live albumu Cinkuša malo ima veze s nedostatkom novog materijala, ali više s činjenicom da sam "Uživanciju" prije nekog vremena opet počeo nešto intenzivnije slušati. I sada, baš kao i kada je album tek izašao, lako sam došao do zaključka da je riječ o odličnom albumu koji je na pravi način uhvatio energiju koju Cinkuši već godinama stvaraju na svojim koncertima. A kako se radi o poprilično ambicioznom izdanju (dupli CD + DVD) koji zaokružuje višegodišnju karijeru ovog iznimnog benda, onda je red da i mi napišemo nešto o njemu.

Cinkuši su ovaj album snimili u &TD-u sada već dalekog svibnja 2010. godine, a u 23 pjesme prošetali su se svim svojim studijskim materijalima. Već odavno etiketirani kao 'etno-punk' bend, Cinkuši su na "Uživanciji" pokazali zbog čega se njihovi koncerti danima prepričavaju. Mirko Radušić od prve do sto i neke minute ovog koncerta/CD-a vodi svoje Cinkuše, ali i publiku kroz materijal kakvog bi mnogi svjetski world music glazbenici željeli posjedovati.

I opet se vraćam na tu priču jer o "Uživanciji" i ne mogu reći previše toga osim da na lijepi način zaokružuje dosadašnju (prvu) fazu rada ove grupe. Ne razumijem se u menadžment niti sam previše upućen u (ne)pokušaje Cinkuša da izađu van granica Hrvatske, ali sam dojma kako bi se za njih našlo mjesta na raznim world music festivalima. Bolja promocija od ovog materijala, u kojem se vidi kako ih i publika odlično prima, ne treba postojati. Vole ljudi plesati na razigrane tradicijske napjeve, razumjeli ih ili ne.

www.cinkusi.hr