Recenzije

TRUS! First Step Moonlee/ZARŠ 2013.

petak, 26. srpnja 2013

Na ovom albumu sve je na svom mjestu. Konstrukcija, dekonstrukcija i rekonstrukcija pjesama su napravljene bez pogreške. TRUS! je bend koji treba poslušati, vidjeti uživo, podržati i očekivati daljnje korake.

Zanimljiv bend je taj TRUS! Ovaj trojac bez kormilara (nemaju gitaru u bendu, a za nju slobodno možemo reći da uglavnom ima ulogu kormilara) stvara uistinu netipičnu glazbu. Iako mi se ne sviđa formula koju su ustanovili kako bi definirali svoj zvuk (45% alter, 20% garage, 17% punk, 10% synt-rock, 8% electro new wave), ona barem približava ono što će putnik dobronamjernik dobiti od ovog albuma. Čudan miks naizgled nespojivih žanrovskih odrednica ili referenci ono je što ćete dobiti od "First Step".

Činjenica da je TRUS! sastavljen bez gitare nekome bi se činila nedostatkom, ali već nakon prvog slušanja (ili slušanja smao par pjesama) postaje jasno da nedostataka nema. Dapače. Glavnu ulogu na albumu imaju klavijature koje u ovih nešto više od pola sata razno raznim zvukovima i zvukićima stvaraju upečatljivu glazbenu podlogu na koju se sve ostalo nadograđuje. Boštjan (klavijaturist i back vokal) je očigledno majstor svog posla koji zna kada sa svojim instrumentom treba zauzeti pozadinske položaje i držati ih dok odlična ritam-sekcija kreće u juriš ("Come On"), kada treba stvarati glazbene plohe koje bi pripadale nepostojećim gitarama ("Whale Song"), a kada treba preuzeti glavnu ulogu ("Calling For Reason", "Tenderness", pa i "Song From Jupiter"). U kombinaciji s uistinu dobrom ritam sekcijom (Marko na bubnjevima te Jelena na basu, ali i glavnom vokalu) to stvara uistinu zanimljiv proizvod. Ne bih se usudio usporediti zvuk ovog benda sa Stereolab (osim možda u "Tenderness") kao što se to može naći na nekim promo materijalima, ali druga usporedba - ona s Trans AM - donekle drži vodu. Iako su razlike velike, svi ljubitelji suludih manijaka iz Marylanda mogli bi uživati u nekim pjesmama TRUS!-a, pogotovo onim bržima.

U cijeloj priči zanimljivo je i igranje s vokalima. Jelena uvjerljivo vodi cijelu priču od početka do kraja, ali povremeno Boštjanovo ubacivanje i način na koji je to odrađeno, daje dodatni čar albumu. Na "Come On" back vokali 'duplaju' glavnu temu, u "Calling From Reason" pojavljuju se potpuno izdvojeni, u nekoj drugoj dimenziji, da bi Boštjan u "Askew" preuzeo glavnu ulogu, a Jelena se 'preselila' na backove. Tu je i saksofon koji se povremeno pojavljuje na albumu, a fenomenalnu dionicu ima u pjesmi "Blue", osobnom favoritu albuma koji svojim čudnim spojem hitoidnog post-punka i free-jazz djelom, za kojeg je zaslužan taj spomenuti saksofon, osvaja i tjera na cupkanje. Sve to zvuči kao da je pomno promišljeno i uspješno realizirano. U svakoj od tih pjesama ta različita upotreba back vokala daje dodatni štih pjesmi i dojam je kako bi bez njih one izgubile na svojoj važnosti.

I to je ono što se može zaključiti za "First Step". Na ovom albumu sve je na svom mjestu. Konstrukcija, dekonstrukcija i rekonstrukcija pjesama su napravljene bez pogreške. TRUS! je bend koji treba poslušati, vidjeti uživo, podržati i očekivati daljnje korake.

I da, "First Step" je prvo Moonlee izdanje (ako izuzmemo pojedine EP-eve) objavljeno isključivo u digitalnom obliku. No, neka vrsta fizičkog izdanja ipak postoji. Naime, može se naručiti paket koji uključuje odlično napravljen booklet te majicu, platnenu vrećicu ili šal benda. Neloše.

www.moonleerecords.bandcamp.com/album/first-step