Recenzije

Frenkie Troyanac Menart/FMJam 2012.

ponedjeljak, 26. studenog 2012

Mnogi će pitati koji će nam kurac još jedan album gdje neki pozer plače za sudbinom svijeta, ne treba nam još jedna Dubioza, odjebite dredaši itd. Al', jebi ga, ja sam sucker za takve stvari.

'Gori Wallstreet gori MMF
Gori svaka banka i svaki sef
Gori Bruxelles i Gori Washington
Gori, Gori, Gori Babilon'

Kako bi rekao naš Emir, kad je čuješ poželiš bacit' ciglu u Konzum. Znam, mnogi će pitati koji će nam kurac još jedan album gdje neki pozer plače za sudbinom svijeta, ne treba nam još jedna Dubioza, odjebite dredaši itd. Al', jebi ga, ja sam sucker za takve stvari.

Većina "Troyanca", osim poziva na rušenje sistema i traženje vlastitog puta u svijetu, posvećena je seciranju današnje BiH. Npr. kroz antipode "Napaćeni Bošnjo" (nije pjesma o Emiru Fuluriji) i "Telčak". Obje pjesme posvećene su ljudima koji su bili djeca kad je bio rat, ali je taj rat itekako na njih utjecao. U Telčaku je glavni junak mladi gangster, koji je ostao bez oca i sada mrzi Srbe, Hrvate i Tuzlu i svoje i sebe. S druge strane je tu "Napaćeni Bošnjo", gdje je glavni junak mladić koji grca u lovi, jebe pičke, mobitel mu Srbin (Iphone 4s), smiri pivu u cugu i naravno sve to plaća babo.

Još nekoliko pjesama bavi se ratom i poraćem, poput "Francuza", Frenkijevog oca koji je komunjara bio i nikad fatihe nije naučio. Ili "Pisma Milanu", Srbinu i očito prijatelju iz djetinjstva koji je sada na 'drugoj strani'. Začudo, Frenkie nikad na albumu, iako se bavi ovakvim temama, ne ode u patetiku niti veličanje bratstva i jedinstva. I sam kaže - 'Jarane nije bila idila, iza pogleda mržnja se krila' ili pak- 'mi smo ljudi s istorijom i kulturom, volimo palit kuću onom drugom'.

No, iako je očito gotovo s zazivanjem Tita, Frenkie poručuje da to ne znači da se moramo mrzit jer, podsjetimo, sistem je glavni protivnik. Čak u nekim trenucima parafrazira dobre stare ideologe komunizma - kojima su vjera i nacija samo način za podjarmljivanje ljudi. U pjesmi "Troyanac" zato poziva na rušenje iznutra.

Jedan od načina za razvoj suradnje Frenkiju je hip-hop. S Marčelom se zajebaje na račun odnosa Srba i Muslimana. Frenki se boji ići u Beograd prvi put nakon rata, tamo zajedno repa s Marčelom i Edom, a onda Marčelo vraća uslugu i dolazi u Tuzlu. Tu kaže - bolje džihad nego ništa i da mu se više isplati bit pijan, jer onda manje boli kad ga tuku. Sa Sašom iz TBF-a se u drugom singlu "Situacije" zajebaje na račun dogodovština s policijom, dok s Kontrom na "Lionel Messi rapu" Frenkie priča o počecima svoje rap karijere.

No, ima na albumu i neuspjelijih suradnji, poput one s Bubom Correlijem, čiji mi stil repanja ne leži, ili suradnja s Vukašinom iz Irie Fm-a. Riječ je o još jedom reggae beatu gdje Vukašinovo zavijanje na engleskom jednostavno ne paše. Tu je i "Dinamit" s Filipom Dizdarom, koja bi trebala bit kao neki klupski funky hit. Al' ja mrzim riječ funky pa kad čujem jebenog Filipa Dizdara kako pjeva: 'Daj mi taj funky bit', ja mu dam nekoliko psovki i skip na plejeru.