Recenzije

Trobecove Krušne Peći S Mukom Žvaču Trubadurov Vrat 15 izdavača! 2013.

nedjelja, 12. svibnja 2013

Koliko je ovo izdanje važno, govori i sama činjenica da iza ovog bogatog paketa stoji paklena koalicija regionalnih izdavača (Bučni Stripovi, Dare The Divine, Dhpak47, Dirty Old Label, Doomtown Records, Front Rock, Guranje S Litice, Geenger Records, Hello Bing, Humanita Nova, Kekere Aquarium, Ne! Records, Slušaj Najglasnije! i tko god da su Timjku Bžju! i Okata Piramida Records), mala armija entuzijasta koja u vrijeme financijske oskudice ulaže mnogo znoja i novaca u ostvarenje kozmičke pravde 30 godina nakon osnivanja benda

Kao i kod slučaja SexA, benda koji je s dvadesetčetverogodišnjim zakašnjenjem dobio kvalitetnu dokumentaciju svoje prve faze djelovanja u obliku dugosvirajuće vinilke (od strane nikad umornih entuzijasta - dvaju Igora (Banjanin/Mihovilović) s etiketa Guranje s litice i Dirty Old Label), njihov "sestrinski" bend Trobecove Krušne Peći sve do ove godine nije dobio zasluženi nosač zvuka. Do dobrih snimaka spomenute Sexe nije bilo teško doći, pogotovo iz nešto poznatije, noise rock faze koja je i doživjela par poštenih izdanja, pa ste sigurno znali nekoga tko zna nekoga s pločom, pa će vam presnimiti istu na TDK kazetu.

U predempetrijevskoj eri, kada su se "legende" prenosile od usta do ušiju i posredstvom duplog decka, ovakva situacija je bila poprilično frustrirajuća, jer TKP nisu bili dostupni niti na ploči, niti CD-u. Prvi i jedini studijski album, nažalost, sve je do sada živio uglavnom na šumećim kasetama snimljenih od strane nekoga tko zna nekog od malobrojnih vlasnika prvog Kekere Aquarium izdanja ikad (također kasetno izdanje). Navodno je album zbog tekstova bio zabranjen, ali je vrlo moguće da se Bega i Bara dobro zajebavaju s nama, pa ću se usuditi i iznijeti svoju teoriju zašto je "85" tek nezgodne 1992. doživio svoje prvo javno razmnožavanje, za slučaj da smo žrtve šale (vidi sl. 5).

trobecove_krusne_peci_slika_5

(sl. 5)

Naime,  Trobecove Krušne Peći definitivno ne spadaju među radiofoničnije bendove svog vremena i teško da bi se tukli za svoj komad etera s npr. Haustorovim "Bolerom" ili istoimenim albumom Ekatarine Velike, pa ću se usuditi pretpostaviti da tadašnji "Nešto-toni" nisu imali dovoljno muda i/ili vjere da davne 1985. pretvore potrebni iznos dinara u izdavanje post punk albuma na kojem se nalaze kaotične gitare koje prizivaju nervoznu ruku gospodina Andyja Gilla u elementu (s kojim će prva postava ovog benda imati čast raditi 20 godina kasnije pod imenom Viva Glorio) ili otvoreni napad na žice bristolskih The Pop Group, hrapavi te neurotični Begin vokal, izlomljeni funk ritmovi, povremeni nowave saksofon kojeg se ni James Chance ne bi posramio, te meni osobno najdraži dio priče, ultrasinkopirani bas koji to sve drži na mjestu.

Za miks pultom je sjedio Borut Činč iz grupe Buldožer i zajedno s bendom isproducirao psihodeličan, funkoidan, a opet savršeno razgovjetan post punk album za kojeg su se armije kužera i geekova svojedobno klele da stoji rame uz rame sa "Odbranom", "Trećim svijetom", prvom Disciplinom i Šarlom. Nažalost, u analognoj eri je bilo dosta teško provjeriti te tvrdnje, sve do digitalnog doba, kada su se pojavile dovoljno kvalitetne snimke na kojima možemo čuti čak i visoke frekvencije (čitaj: činele).

Svejedno, ni sažvakani BASF, niti presnimljena Bebekova kaseta nisu mogli sakriti najbolje skrivenu jugoslavensku tajnu - u svoje 32 minute "85" nema niti sekunde praznog hoda, a kamoli pjesmu koja zaostaje za drugima. Možda bi u paralelnoj stvarnosti u kojoj se cenzori nisu bojali Beginih provokativnih i hermetičnih tekstova, a diskografi slabe prodaje ovaj materijal ipak imao šanse preorati tržište danas nepostojeće države? Ja ću ipak vjerovati da možda jesu, jer ako usporedimo ovaj materijal sa (iz današnje perspektive) dosta jakom Yu scenom 1985. Trobeci su svoj čvrsti i rasplesani avant funk zakucavali jače od ikoga, pa i većine današnjih bendova sličnog tipa koji su stigli prepisati sve trikove.

Vratimo se u stvarnost i sadašnjost u kojoj je bilo što je bilo, ali zato napokon imamo dostupan paket sa 180gramskom pločom na kojoj se nalazi spomenuti album u cjelosti, prebačen s originalnih traka i 2 CDa. Na prvom disku se, osim digitalne verzije albuma, nalaze i prve snimke benda: kaotični koncert iz 1983., ujedno i jedina snimka na kojoj se nalazi originalni gitarist Damir Kolarec (s kojim će 2005. uskrsnuti u dosta rockerskijem fazonu pod imenom Viva Glorio) i demo iz 1984.  Drugi disk je rezerviran za koncertne video snimke i audio zapis posljednje faze benda: koncert u Kopru 1987., ujedno i posljednje godine djelovanja benda, (prethodno objavljena kao kasetno izdanje "Ta krvava prošlost" u izdanju "Produkcija Slovenija") s materijalom koji nažalost nikad nije doživio studijski tretman. Unatoč ne baš najboljoj kvaliteti iste, snimka iz koje se izvuklo što se izvući moglo pršti od energije i nameće još tisuću pitanja poput onog na dnu prošlog paragrafa.

Koliko je ovo izdanje važno, govori i sama činjenica da iza ovog bogatog paketa stoji paklena koalicija regionalnih izdavača (Bučni Stripovi, Dare The Divine, Dhpak47, Dirty Old Label, Doomtown Records, Front Rock, Guranje S Litice, Geenger Records, Hello Bing, Humanita Nova, Kekere Aquarium, Ne! Records, Slušaj Najglasnije! i tko god da su Timjku Bžju! i Okata Piramida Records), mala armija entuzijasta koja u vrijeme financijske oskudice ulaže mnogo znoja i novaca u ostvarenje kozmičke pravde 30 godina nakon osnivanja benda, a kada pričam o pravdi, ne mislim na sve one koji znaju pjesme napamet. Naravno da je lijepo nakon toliko godina slušanja mutnih kopija imati kvalitetno remasteriran opus benda na polici s pločama i ploču na gramofonu, ali ovo izdanje je važnije onima koji TKP i "85" još nisu čuli, a trebali bi, jer vrlo malo albuma rastura test vremena toliko dobro kao ovaj.

trobecovekrusnepeci.bandcamp.com

discogs.com/Trobecove-Krušne-Peći-S-Mukom-Žvaču-Trubadurov-Vrat