Recenzije

Oči u magli Tribute To Satan Panonski No Profit Recordings 2013.

ponedjeljak, 18. veljače 2013

Bez obzira na to što se 'krema mainstream pop/rock' izvođača hvalisa time da im je Satan Panonski bio i ostao uzor, nije za čuditi se da se za ovakav pothvat odlučio manji, zasada digitalni, label No Profit Recordings, kojima je ovo ujedno i prvo izdanje

Prvo što me privuklo kod ove kompilacije su meni poznata i draga imena s područja underground scene u Hrvatskoj . Ne želim se osvrtati na to kakav je bio Ivica Čuljak kao osoba, ali na njegov glazbeni opus je itekako potrebno obratiti pažnju. Satan Panonski svojim muzičkim izričajem zasluženo spada u 'underground hall of fame' ex Jugoslavije.

Koliko god je Satanovo djelo obuhvaćalo različite umjetničke medije, toliko i ova kompilacija sadrži različite žanrove; od reggea, punka, stonera do eksperimenalnog noisea i nježne akustike. Album sadrži 15 pjesama i 14 izvođača, redom: Zayn, Bleeding Fist, Petar Punk, Hessus Attor, Karmakumulator, Stonebride, Nina Romić, Pogreb X, E.N.D, Cojones, Brain Holidays Sound System, She Loves Pablo, SNOB i Fraktura Mozga, a Zayn zadnjim instrumentalnim glazbenim brojem odlično zaključuju ovaj album.

Moji favoriti su se nekako grupirali zajedno: Karmakumulator, Stonebride i Nina Romić. "Tiho/Bajka" Karmakumulatora, eksperimentalnog projekta s područja ex Jugoslavije ostavlja slušatelja s osjećajem melankolije i stvara jezovitu atmosferu koja je postignuta recitacijom teksta u maniri starijih radijskih emisija. Nina Romić opet u svom poznatom stilu kontrira svim skladbama na ovoj kompilaciji. Njena interpretacija "Dječakove pjesme" ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svojim nježnim glasom i akustičnim pristupom ostavlja slušatelje punima sjete i nade. Stonebride sa "Pogledaj mama krv", odlično se uklapaju između Karmakumulatora i Nine Romić, svojim distorziranim zvukom i psihodeličnim pristupom obaraju slušatelje iz svog udobnog naslonjača.

Što se tiče ostalih izvođača, od onih koji su mi 'upali u uho', su nekadašnji Satanov bend Pogreb X, s korektnim zvukom i tehnički dobro izvedenom pjesmom te E.N.D. koji su definitivno 'najžešći' među odabranim izvođačima sa svojim metal/hardcore zvukom. Bend od kojeg sam očekivala 'nešto više' je Cojones koji su mi ostali nekako nedorečeni i pomalo nezamijećeni dok sam slušala kompilaciju za razliku od She Loves Pablo koji su Satanovu poemu "Kad kletva hoće", napisanu 1987. godine, fino uglazbili i stvorili odličnu atmosferu koja ide uz tekst pjesme.

Čini mi se da na kompilaciji ne postoji niti jedan potpuni promašaj. Bili vi Satanovi fanovi ili ne, svakako se isplati poslušati što nam ekipa od 14 izvođača, svaki u svom stilu, ima za reći. Bez obzira na to što se 'krema mainstream pop/rock' izvođača hvalisa time da im je Satan Panonski bio i ostao uzor, nije za čuditi se da se za ovakav pothvat odlučio manji, zasada digitalni, label No Profit Recordings, kojima je ovo ujedno i prvo izdanje.

I za kraj, evo par riječi od Prijatelja Ivice:

Riječi
...nisu o meni
...jesu iz mene
Ne pišem o sebi
Pišem iz sebe

(Ivica Čuljak, 1987)

Besplatno na: noprofitrecordings.bandcamp.com/album/o-i-u-magli-tribute-to-satan-panonski

facebook.com/ociumagli