Recenzije

Tough Guys Of America Tough Guys Of America EP SuperSizeShe 2012.

četvrtak, 10. svibnja 2012

SuperSizeShe su nas proteklih godina upoznali s Threesome i Stray Doggom. Sada je došao red na Tough Guys Of America.

Prošle su dvije godine od kada smo upoznali Threesome preko uvodne 484 sekunde njihovog sjajnog EP-a. Tada sam počeo detaljnije pratiti rad beogradskog SuperSizeShe kolektiva koji je očigledno odlučio svake godine objaviti neki EP kojim će skrenuti pažnju na nekog, barem za mene, novog srpskog izvođača. Nakon Threesome, prošle godine na red je došao Stray Dogg koji na kraju, doduše, nije doživio fizičko izdanje svojeg EP-a, ali kojeg je SuperSizeShe lijepo izreklamirao. Ove godine red je da se upoznamo s grupom Tough Guys Of America.

Onima detaljnije upoznatima sa srpskom scenom vjerojatno će nešto značiti podatak da su članovi TGOA svirali (ili sviraju) u bendovima poput Cut Self Not, While, 36 Daggers, Plus Life ili već spomenutih Threesome. Onima kojima ta imena ne znače ništa ili ih jednostavno ne zanima ništa o porijeklu benda bit će dovoljno reći kako je ovaj EP jedan od zanimljivijih materijala koji su se pojavili u regiji u posljednje vrijeme.

Tri pjesme koje Tough Guys Of America nude na ovom EP-u nikako ne donose revoluciju niti se može reći kako je riječ o nečemu inovativnom. Indie/lo-fi/garage pop kojeg ovaj srpski bend izvodi proteklih se godina mogao čuti praktično sa svih strana, a razlog zbog čega su TGOA zanimljivi je jednostavan - pjesme su odlične.

Prve dvije pjesme ne nude puno mudrosti jer za nekakvo mudrovanje praktično nije bilo ni mjesta. "Jersey Shore" i „SALE", naime, ukupno traju kraće od pet i pol minuta, ali vas tih pet i pol minuta naprosto tjera da posvetite punu pažnju bendu kojeg slušate. Neopterećeno jasne gitarske dionice pregažene su dream-pop/shoegaze vokalima.

"Jersey Shore" je baš 'klasični' indie pop hit. Ili antihit. Već od prvog slušanja melodija vam počne ostajati 'u uhu', ali se ipak ne radi o pjesmi koja će vas natjerati na neki ples. Tek na cupkanje i na prepuštanje razigranom kraju pjesme. Razigranost je odlika i "SALE" pjesme koja na 'one, two, three' foru kao da tek ovlaš prođe pored vas, ali na neki način nastavlja tamo gdje je prva pjesma stala. Ove gotovo pa minijature daju do znanja da je bend u stanju bez problema napisati pamtljive i pitke pjesme, a tek u "Giants" TGOA kao da se opuštaju te vas odvlače u potpuno sanjive lo-fi vode.

Real Estate, The Pains Of Being Pure At Heart, Girls, Vivian Girls. To su bendovi s kojima su se već u nekim tekstovima TGOA uspoređivali, a sam bend ne bježi od takvih usporedbi. Nekima će se prepuštanje aktualnim trendovskim zvucima neće previše svidjeti, ali meni je baš zabavno čuti da i u susjedstvu postoji bend koji s aktualnom materijom vladaju na tako dobar način. Uostalom, nabrojena četiri benda su posljednjih par godina objavila nekoliko sjajnih albuma. Ukoliko bi TGOA u (bliskoj) budućnosti uspjeli napraviti neki dobar album, s razlogom bi ih se moglo smatrati predvodnicima neke nove regionalne indie priče. Doduše, kako ovakvih bendova na našim prostorima ima jako malo ili ih gotovo uopće nema (ja, recimo, ne znam za niti jedan hrvatski bend koji bi ovako zvučao - javite na mail ako vi znate za koji), Tough Guys Of America bi već sada mogli imati veliki broj fanova među ljudima koji slušaju pet nabrojenih bendova (i one slične njima) s početka ovog paragrafa.

www.toughguysofamerica.bandcamp.com/album/tough-guys-of-america-ep
www.supersizeshe.com