Recenzije

Tirzah No Romance Greco Roman 2014.

utorak, 13. svibnja 2014

Neugodna ugoda osjećaja čupanja srca.

pot lista nije najrevnija niti najupućenija kada je u pitanju elektronska glazba. Mi smo većinom djeca gitara i boogie down Bronx samplova. Nije da ne volimo elektroniku, već našu pažnju više okuplja organska glazbena kemija. Anorgansko je svedeno na fusnotu koju svako malo proširimo recenzijama poput ove u kojoj doduše glavnu ulogu ponovno igra organski i topao vokal, ali je elektronika značajan faktor u finalnom proizvodu i cjelokupnom dojmu. Ona ovdje čini temelje i plodnu sintetsku podlogu.

Upravo na ovom odnosu, organski-anorganski, je izgrađen drugi EP Tirze "No Romance". Podloge u opoziciji vokala čine zasebnu cjelinu koja se istovremeno prožima s vokalom i odvaja od njega. Linija razgraničenja jednog od drugog elementa može se jasno razabrati. 

Konkretnije informacije o Tirzi su nedostupne. Ako je vjerovati internetu, produkcije na "No Romance" se ponovno prihvatila stara poznanica Micachu, arhitektica apstraktne pop glazbene arhitekture, koja je stara Tirzina prijateljica i česta suradnica. Produkcija je do te mjere moderna i inovativna da je gotovo primitivna. Beatovi su najčešće reducirani i nerijetko neprijateljski nastrojeni prema four-on-the-floor plesnim standardima. Repetitivne i sinkopirane fraze zvuče poput inkriptirane downtempo pop pjesme. Delay i reverb razbacuju Tirzin glas svuda unaokolo čineći prostor promjenjivom varijablom koja nema zadane koordinate. Sam vokal je istovremeno ranjiv i drčan, prisan i rezigniran, podsjećajući na Martinu Topley Bird.

Od pet stvari naslovna ima potencijal za popratni ples. "Best Thing" ima podlogu od gotovo čiste sint distorzije i može biti primjerena pratnja ležanju na podu zatvorenih očiju kao i kontemplaciji o usamljenosti ljubavne poruke koja luta svemirom tražeći empatične uši. "You" je potrgana B strana Beyonce, a "Style" rave na smeđem LCD-u. "Malfunction" je samo ogoljeni izljev emocija.

Izostavljanjem koketnosti s publikom, Tirzah i Micachu postižu suprotan efekt. Poput djevojke koja je potpuno nezainteresirana za naš stil i spike u nama se budi iracionalno zanimanje. Pokreće se paradoksalna kemijska reakcija koja učini nepristupačne elemente egzotično zanimljivima, a putene esencijalno potrebnima.

"No Romance" je drugi EP u nešto manje od godinu dana te drugi dokaz u slučaju Tirzah u prilog ljepote i kula ove još uvijek relativno neznane junakinje electro eksperiminimal R&B psych muzak scene.