Recenzije

Bei The Fish Time To Make Things Right PMG Records/Circle Prod 2009.

četvrtak, 25. lipnja 2009

Priča o novoj makedonskoj sceni poprima sve jasnije obrise. Nakon jako dobrog prošlogodišnjeg albuma za PMG Collective ("Prijatelski ogan"/"Friendly Fire") te odličnog ovogodišnjeg za Bernays Propagandu ("Happiness Machine"), novi bend iz Skopja na kojeg treba obratiti pažnju zove se Bei The Fish i ima novi album koji se zove "Time To Make Things Right".

Bei The Fish nisu apsolutno nepoznato ime za onoga tko prati događanja na ex-yu sceni proteklih godina. S nekoliko izdanja i turneja po prostorima bivše države, Bei The Fish su zainteresirali sve one koji vole plesnu glazbu (malo je nedostajalo da umjesto 'plesnu glazbu' napišem 'indie-disco-pop'. Što bi pobogu bio 'indie-disco-pop'???). Ovaj kvartet na svojim odličnim nastupima publiku ne može ostaviti bez reakcije, a uigranost im je na razini svjetskih zvijezda, ali to je uostalom i dio cijele priče o novoj makedonskoj sceni koju bi ipak generalno u kratkim crtama trebalo ispričati.

Grupa oko koje se sve događa je već spomenuti PMG Collective. Sastavljen od umjetnika iz različitih oblasti, ova grupa je nastala kao želja za zajedničkim radom. Započevši kao projekt, PMG Collective sada su rado viđeni gost svih većih festivala u regiji (na primjer Exita), ali ono što je važnije, a vezano je uz njih je činjenica kako su članovi te grupe, zajedno s ostalim prijateljima, osnovali i izdavačku kuću PMG Recordings koja igra ključnu ulogu u cijeloj priči oko scene iz Skopja. U svojih nekoliko godina djelovanja PMG Recordings objavila je više od 30 izdanja na taj način pomogavši i drugim bendovima da dobiju svoju priliku. Za sada su je najbolje iskoristili Bernays Propaganda čiji je novi album, zajedno s PMG Recordings, objavio svima nam dragi Moonlee.

Ono što je zajedničko svim makedonskim izvođačima je njihov glazbeni stil. Sve je uglavnom bazirano na popu, odnosno kako oni to zovu i kako je to popularno zvati u svijetu u posljednje vrijeme, indie-popu. (Bi li definicija te tvorevine trebala biti 'pop glazba koja se nije prodala'? Ako jeste, zbog čega se onda ipak zove 'pop'. Zar to nije skraćenica od 'popular'? A kako ćeš biti popularan ako nisi došao do velikog broja krajnjih korisnika? Dolazak do većeg broja korisnika automatski donosi i veću prodaju CD-ove, majica, bedževa ili čega već ne. Znači, pop glazba se želi prodati. Valjda. Ako ova digresija nije pravi primjer sofizma, onda ne znam što jeste. Obećajem da neću više)

Poput PMG Collective, pa i Bernays Propagande, Bei The Fish su jako plesni bend. Album "Time To Make Things Right" nastao je uglavnom na klavijaturama s upečatljivim vokalima Valentine Minovske i Ognena Anastasovskog te zanimljivim bas dionicama. Na live nastupima Vladimir Nastevski sjeda za bubnjeve, Ognen uz pjevanje svira gitaru i bas, Valentini nisu strani klavijature i perkusije, a Nenad Tonkin preuzima glavnu ulogu za programiranje i klavijature.

Kako su već ranije znali napisati dobre pjesme, a ovaj album je samo nastavak toga, Bei The Fish na nastupima uistinu djeluju kao svjetski bend. Tu energiju u velikoj su mjeri uspjeli prebaciti u studijske snimke pa bez obzira na činjenicu kako su neke pjesme možda previše 'ispeglane', "Time To Make Things Right" je jako dobar album. Uvodna pjesma "Something Started" udara na prvu i trebala bi biti hit i uobičajena pojava na plesnim podijima, a takav status imaju i "True Story", "Holiday" te naslovna "Time To Make Things Right". Općenito, cijeli je album predodređen za veliki broj remiksiranja i bilo bi zanimljivo u budućnosti čuti neki skup takvih radova.

Možda će indie-rock čistunci s ovih stranica pitati 'a gdje su tu gitare i tugaljive pjesmice', ali činjenica je kako su Bei The Fish snimili odličan pop-plesni album kakav se na ovim prostorima rijetko uspije pronaći. Da se ne bi krivo razumjeli, činjenica je kako bi ovko nešto pohvalio i da se ne radi o makedonskoj ('našoj') grupi. Jednostavno, "Time To Make Things Right" dobro je snimljen i neopterećen album kojemu vrijednost ne umanjuje ni nekoliko lošijih trenutaka.

I da, ako vam se Bei The Fish, PMG Collective i Bernays Propaganda sviđaju, potražite i The John ili Mariu Kaevu. Svi su oni ekipa s PMG Recordings, a samo Bernays Propaganda nešto malo odskaču svojim stilom prema panku. Sve ostalo je dobri, stari pop.

http://www.myspace.com/beithefish