Recenzije

Threesome Threesome EP SuperSizeShe 2010.

ponedjeljak, 7. lipnja 2010

Threesome je beogradska grupa koja svira surf i koja je svoj debut EP objavila za malu beogradsku DIY kuću SuperSizeShe. Tri pjesme u trajanju od tek nešto više od osam minuta na mojoj su se playlisti zadržale puno duže od tog vremena i tako postale najbolje surf izdanje s ovih prostora ove godine

Kada bi glazbena izdanja vrednovali isključivo prema njihovom trajanju, debut EP beogradske grupe Threesome ne bi našao mjesto u recenzijama nego u našoj sve omiljenijoj rubrici pot shot. Naime, "Threesome" EP nudi tri pjesme u trajanju svega 8 minuta i 4 sekunde. Puno više traju neke pjesme bendova koje smo ovdje recenzirali, a može se postaviti i pitanje što se to može u 8 minuta i 4 sekunde reći zanimljivoga.

E pa, ako ste osoba koja zna što govori, u tom vremenskom razdoblju možete reći što god želite. Bez problema se možete detaljno predstaviti, predstaviti svoj rad, svoje vizije, ponuditi svoja rješenja za (ne)velike probleme, dokazati kako je teorija da su ljudi bili na Mjesecu potpuno suluda, složiti svoja predviđanja za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi ili pogledati sve trice Raya Allena u drugoj utakmici protiv Lakersa. Ako niste takva osoba, onda nas možda i ne zanimaju vaši dogovori na prethodna pitanja pa vam ni puno više vremena od 8 minuta i 4 sekunde ne bi pomoglo. Naša pažnja bi bila negdje jako daleko od vaših riječi.

Threesome su svoje 484 sekunde odlično iskoristili. Nakon kratkog intra nas već prvim rifom vode u čarobni svijet surfa. Kao što i sami to ističu, posljednjih godina često im se surf glazba nalazi na playlistama, a 'formiranjem benda dali su svoju viziuru onoga kako bi surf rock danas trebao izgledati' (preuzeto s myspace stranice grupe). A Threesome o tome kako bi današnji surf ili surf rock trebao izgledati misle slično kao ja. Dakle, eksplozivno s obaveznim koketiranjem s punkom, jakom ritam sekcijom i gitarom koji sve te surf zvukove, za koje mislite da ste ih sve čuli, svira na neki svježi, zanimljiv način. Prethodnom rečenicom sam se mislio praviti pametan, a u stvari sam htio reći kako bi po meni surf trebao zvučati baš tako kako surf zvuči. Nema tu potrebe za nekim uljepšavanjem, koketiranjem, taj žanr ne dopušta previše iskakanja. Barem po meni. I po Threesome, ako je suditi po ove tri pjesme. "Wahine", "First Wave" i "Snow Surf" su zakon. Predivne tri pjesme koje nekoliko puta dnevno vraćam na playlistu. Ono, ljeto je tu i traži ljetne zvuke, a ovo su energični ljetni zvuci u svakom pogledu.

A kada već spomenuh energiju, onda je red i da povučem paralelu s Bambi Molesters i njihovim zadnjim albumom koji me baš i nije oduševio što sam već i podijelio s vama. Osam minuta i četiri sekunde koje Threesome nude na ovom EP-u imaju više energije nego cijeli novi album Bambija. Tek kada sam stavio Bambije na playlistu odmah iza Threesome, shvatio sam da je to tako. Jebemu, ako ste surf rock ili surf punk, onda ste surf rock ili surf punk. Ništa više. Ali ni manje.

I da, nikako ne bi bilo fer ne napisati nešto i o izdavačima ovog EP-a. Riječ je o ekipi koja se krije iza imena SuperSizeShe, a koja je do sada organizirala mnoge koncerte u Beogradu, objavila jednu knjigu fotografija i dva CD-a. Ovaj album grupe Threesome brojčano je limitiran i dolazi s lijepim omotom. Ako ga pak ne želite kupiti, poslušati i downloadati ga možete ovdje.

www.myspace.com/threesomerules
www.supersizeshe.com