Recenzije

!!! Thr!!!er Warp 2013.

četvrtak, 9. svibnja 2013

Thr!!!er naglašava dance, a punk stavlja u drugi plan

Ovo će bez sumnje biti godina Daft Punka. Tko god će ove godine izdati elektronični ili album s etiketom dance morati će se mjeriti s jednim od najisčekivanijih albuma godine – "Random Access Memories". Ako je suditi po interesu za Chk Chk Chkov posljednji album "Strange Weather Isn't It" izlazak RAM-a neće puno utjecati na prijem novog materijala. Interes za Chk Chk Chk malo po malo opada, a oni su prezauzeti plesanjem i tulumarenjem da bi ih to imalo smetalo, što se jasno čuje na novu albumu "Thr!!!er".

"Thr!!!ler" je Chk Chk Chkov treći album koji broji samo devet pjesama. Kao i prethodnim slučajevima relativno mali broj pjesama ne pridonosi osjećaju kratkoće. Dapače. Svi !!! albumi kao da su matematički precizno koncipirani da daju slušatelju potpuno audio iskustvo. Sve želje za dodatnim dozama ispunjavaju se ponovnim pritiskom na play.

Album otvara prozračna gitara koju spremno poprati ugodno zaokružena bas dionica. "I Swim Even When The Water's Cold" je još jedna u nizu !!! ispovijesti o strasti koja bi mogla završiti ultra romantično. Jar nikad ne znaš! Naslov pjesme podsjeća na mudrost iz filma Threesome u kojem Stephen Baldwin ustvrdi kako je seks kao pizza; dobar je čak i kad je loš.

"One Girl/One Boy" bi lako mogao proći pod upravo Daft Punk hit. Nile Rodgers gitara sa slojem reverba i delaya vodi glavnu riječ u pjesmi u kojoj Nic izmjenjuje  stihove s Soniaom Moore koja je, ni više ni manje, pjevala popratne vokale za MC Hammera. Očigledan hit koji bi da živimo u normalnom svijetu surfao radio valovima.

"Slyd" i "Careful" su "Thr!!!er" ove gotovo čiste house poslanice namijenjene kasno noćnim izlascima u klubove u koje se moraš spustiti stepenicama. "Slyd" je zaigrijanija od dvije pjesme dok je "Careful" proročnata i gotovo zloslutna.

Sentimentlna "Califoniyeah" glorificira život u Kaliforniji. Kalifornija je bez mana i Nic lamentira o svemu što ga je odvelo od tamo. West Coast himna u rangu Best Coastove "The Only Place". Bas se podvlači pod sinteve, gitare i beatboxaste bubnjeve koji žalopojki za toplim zapadom ne dozvoljavaju ikakve sjetne konotacije već više prkos koji će rezultirati povratkom.

Ma koliko god poštovao i volio nove albume !!!, moram priznat da kad čujem pjesme kao što su "Except Death" sjetim se što me inicijalno privuklo ovom bendu. Cinični tekstovi podvučeni debelim basom i čk čk čk-anjem gitare. Iako iz Kalifornije !!! je uvijek imao dozu NY atmosferičnosti koja je ipak drugačija od sunčanih zabava zapadne obale. "Except Death" je glazbena i stihovna poslastica za sve stare fanove i naravno polumračnjački hit koji završava s dvo-minutnim instrumentalom koji je ujedno i soundtrack iz Poroci Miamija i Komandosa. Tu se vraćamo na ono da je punk uvijek u planu, pa makar i onom drugom.

Album se zatvara sa "Station (Meet Me At The)" koja je jednako efektno mogla i otvoriti album. Možda je ova pozicija mig da se tulum nastavlja nakon što se nađete s !!! u pola deset na stanici.

"Thr!!!er" je album benda kojega su mnogi otpisali na račun prošlog studijskog izdanja. Album benda za kojeg vas sada boli kurac, ali je osjećaj obostran. Jedina očekivanja koja ova ekipa ispunjava su ona samo njihova. I pri tome se odlično zabavljaju. "Thr!!!er" nije baš toliko uzbudljiv koliko naslov implicira, ali jest dobar dance album koji je punk barem iz razloga što ne mari za tuđa mišljenja. A i vraća vjeru u onu dobru staru „Ne želim biti dio vaše revolucije ako ne mogu plesat“.

www.chkchkchk.net