Recenzije

Bigott This Is the Beginning Of A Beautiful Friendship Grabaciones En El Mar 2010.

četvrtak, 17. lipnja 2010

Dok sam bio mlađi razmišljao sam o tome da pokušam naučiti svirati gitaru. Očito nije bilo dovoljno volje i želje pa sam odustao i prije nego što sam započeo, ali danas se ponekada toga sjetim i bude mi žao što to nisam učinio. Još jedna od mladenačkih želja je onda, s gitarom koju znaš svirati, putovati okolo bez plana i odredišta, zadržati se na jednom mjestu onoliko koliko ti u tom trenu odgovara i svirati na ulici ili barem senzibilnim tinejdžericama koje se nekako uvijek nađu tamo gdje netko svira gitaru. Svjestan sam da će ovo sada većini potlistaša zvučati kao odvratna hipijevština koju svi redom preziru, ali ipak znam da je taj prezir često samo deklarativan i da kada pokušaju zamisliti sebe u toj situaciji osjete mali ubod čežnje negdje dolje ispod solarnog pleksusa.(Davore, Leo, ovo se na vas ne odnosi. Vi ste istinska anti-hipi fronta i to je sasvim okej)

O Bigottu ne znam ništa, ali vjerujem da je takav lik. Na njegov sam album nabasao slučajno. Surfao sam bez plana i iskrsnuo je preda mnom. Skinuo sam ga, zašto ne. Već na prvo slušanje sve mi je bilo jasno. Ovo je album zbog kojega se isplatilo skinuti i slušati gigabajte neslušljive glazbe, a sve s nejasnom nadom da će jednom, nekada iz svega toga isplivati neki dragulj kojega inače ne bih otkrio. I eto, dogodilo se, zbilja jest.

Bigott uglavnom zvuči kao da se Devendra Banhart poprilično napio i onda s prijateljima krenuo svirati i pjevati. I još uz to izgovarati riječi koje mu prve padnu na pamet bez obzira stoje li one u nekom logičkom odnosu s onima iza ili ispred sebe, a sve dok se trudi da zvuči kao da nije bilingualan i ne zna taj vražji engleski baš dobro pa mu ponekad pobjegne neka na španjolskom ili izmisli neku na engleskom koja ništa ne znači nikome osim njemu i to samo u tome trenutku. No, za razliku od Devendre kod kojega je to, barem u određenoj mjeri, i pitanje imidža, Bigott je istinski ćaknut. Ono, ćaknut ćaknut.

Mislim, može li netko kome su baš svi doma izgovoriti tekst kao 'I'm a lucky guy/since I broke my mind/Take a walk by the river/I'm a little retard' i pritom zvučati kao da je to prava i jedina istina koja se, da stvar bude bolje, uopće ne odnosi na njega? Ima tu još puno sličnih tekstualnih bljeskova ljepote i besmisla, ali da biste ih uopće dešifrirali morate se prvo probiti kroz razmjerno lošu artikulaciju, već spomenute izmišljene riječi i miješanje izlomljenog engleskog i španjolskog. Da, Bigott je Španjolac. Da je netko drugi rimovao 'Strawberry/Honolulu-li' vjerojatno bih ga nadahnutom psovkom poslao u mjesto na koje se nikada nije mislio vraćati, ali kod Bigotta to zvuči šarmantno, lijepo i prirodno. To je njegovo ludilo i on ga se uopće ne srami. Imao sam neke rezerve prema ovom albumu, ali kada sam čuo "Not Drunk Today" i njen ingeniozni tekst koji počinje s 'I've been for three months without drunk/I wakin' when the morning comes/very bored' zaboravio sam svu skepsu i prepustio se ovom nesvakidašnjem slušateljskom užitku. To je ona vrsta užitka koju je puno lakše zamisliti da se događa na nekom mediteranskom trgu, u kasno ljeto, spontano, nego u bilo kojem koncertnom prostoru za koji se plaća karta.

Glazbeno je Bigott negdje na raskršću putova već spomenutog Devendre i bulumente ostalih freak folkera i Jonathana Richmana te Jensa Lekmana i drugih, klasičnijih, singer-songwritera. U pjesmama možete pronaći reference na Bowieja ("Cool Single Wedding") i Iggy Popa, a u "Pachangi" na jednom mjestu kaže da je plesao sa Ruby Suns, a meni ostaje nejasno je li mislio na popularni novozelandski bend ili se i njemu sunce učinilo crvenim poput rubina.

Do sada sam upoznao nekolicinu tih likova koji lutaju okolo s gitarama i još nekoliko onih koji se pokušavaju furati na to. Majica s rupama, čizme s odlijepljenim džonom i weltschmerz u glasu. Umjetnik pati. Kod Bigotta nema toga i zato ga volim. On vam neće pokušati prodati umjetnost. Svoje vlastito izmaknuto stanje svijesti možda hoće, ali ne morate ga kupiti. Iako bih vam ja svakako preporučio da to učinite. Zbog sebe, ne zbog njega.

www.myspace.com/myspacebigott