Recenzije

Theologian Pain of the Saints Malignant Records 2015.

petak, 6. ožujka 2015

Santo subito.

Theologian je po mnogim kriterijima najuspješniji projekt kultnoga Leecha ili Leeja M. Bartowa (Navicon Torture Technologies) koji se već dvadesetak godina bavi zlom elektronikom u njenim ekstremnijim oblicima (često power electronics). Prije slušanja ovog albuma, dobro je znati u kakvo se to monstruozno, intenzivno djelo točno upuštate. "Pain of the Saints" sastoji se od tri stavka, odnosno 20 skladbi koje tematski i muzički čine nedjeljivu cjelinu, traje gotovo tri sata, a Bartowu se u stvaranju paklene glazbe, osim stalnih suradnika Matta Slagela i Fadea Kainera, pridružuje čitav niz drugih muzičara čija je svirka semplirana, distorzirana i kasapljena.

Sve je zapravo u imenu. Studija religioznosti, mučeništva i blasfemije kroz svece kao ultimativne nosioce i utjelovljenja tih koncepata. Nudi nam se sakralnost opakija i iskrenija od bilo kakvog drugog religijom nadahnutog materijala. Za razliku od uobičajene romantizirane slike žrtvovanja i mučeništva u kontekstu kršćanstva, "Pain of the Saints" predstavlja potresnu i tešku disekciju te tematike. Expressions of love and obsession, the loss of self and the corruption of the soul through addictions to carnality and temporal lusts. U Theologianovoj se filozofiji, a bitan je to dio njegova stvaralaštva uvijek bio, izmjenjuju i miješaju okultizam, sotonizam po receptu A. S. LaVeyja, kršćanski misticizam, mitologija Clivea Barkera… Na duhovnoj razini, slušanje Theologiana vjerojatno je najbliže procesijama flagelanata. Boli vas, razara, ali i vodi do katarze. Pravo iskušenje za slušatelje.

S muzičke strane, Theologian je dovoljno raznolik i zanimljiv da niti u jednom trenutku ne postaje naporan. Uglavnom teška, slojevita glazba sazdana je iz elemenata atmosferičnog industriala, harsh noisea i mračne ambijentale te zahtijeva puno strpljenja, ali je i prožeta nešto ritmičnijim segmentima koji dopiru čak i do tehna. Takvi su trenutci podjednako zlokobni i brutalni, makar nudili nekakav oblik soničnog olakšanja i prepoznatljivosti. Što ne znači da je "Pain of the Saints" lako slušati. Unutar prilično kompleksnih i abrazivnih okvira, kroz koje se naziru ciljano skladani dijelovi, izmjenjuju se beatovi, različiti jezivi zvukovi proizvedeni elektroničkim efektima, gitarama i sintesajzerima, okultno i ponavljajuće pjevanje, šaputanje i vriskanje, koraci u smjeru black metala... Istovremeno ogroman, ekspanzivan ali suptilan zvuk i mrcvarenje. U ovoj glazbi nema ništa lijepoga u klasičnom smislu. Naprotiv, ovo je ružan i prljav album, na trenutke kaotičan, na trenutke jednostavno bolan jer drukčiji nije niti mogao biti. Ali upravo ćete u tome, ako ste dovoljno ustrajni, prepoznati neki oblik netrivijalne, nerazvodnjene i iskonske ljepote. Teško je reći kakve su sve tehnike, filozofske ideje i principi ugurani na ovo izdanje jer ih je teško izolirati, a upitno je koliko ih uopće pojedinačno ima smisla promatrati. Bitna je poruka cjeline: egzistencijalistička i nihilistička tjeskoba koja je uvijek s nama ali koju se svojski trudimo potisnuti i zaboraviti. Theologian će je razgolititi.

Ovo je album koji se sluša u mraku, u komadu, izolirani od svijeta, prepuštajući se pritom očaju i patnji koji se skrivaju u zvukovima i koje upijate u sebe čak i kada bi najrađe stišali muziku i pobjegli. Pravilna upotreba dovodi do transa i trajne poremećenosti uma. Složena, alegorična i sjajno izvedena ploča za ljude kojima je Vatican Shadow kamilica i za sve one koji se ne boje zaviriti u bezdan.