Recenzije

Mixtapes The Thing That Ate Larry Livermore / To My Friends I Stand By You

četvrtak, 13. prosinca 2012

"The kids are alright". Mislim nisu. Al jesu. Bar ovi klinci. Je, govno je u punču, no Mixtapesi nisu toliko navalili piti punč koliko znaju prepoznati dobru foru i cijeniti bedastoće. Osim toga stvaraju u prvom licu. Utoliko je lakše zaljubiti se u njih ako su vaša šalica čaja. Lijepo je kad netko lijepo niže stihove, i pogađa u bit (ili ne). Meni je još ljepše kada to netko radi bez metafora i obzira za mijenje. Mixtapesi sviraju ono što ni srednjoškolcu ne praštate - pop punk i slušaju Superchunk i besramno gledaju (i nekad sampliraju) Mallratse, Heatherse i Die Hard 3. Ako slučajno volite i ove dodatne sadržaje to je dvostruka sreća. Tada Mixtapesi više ne dopiru iz zvučnika već sa susjednog kauča, ili s poda, ili s druge strane stola u birtiji.

Vrijeme je darivanja. Sveti Nikola, Žićbo, Kwanza, Nova godina, Lucijin imendan itd. U vrijeme recesije ne možemo očekivati puno. Osmijeh i zagrljaj je sasvim dovoljan i prekrasan poklon. Čak i kad nije recesija. U biti to je jedini poklon koji iskreno darovan znači kvalitetno postojanje. Drugi po redu poklon po značenju jest dar glazbe. Ako vam je itko ikad napisao ili odsvirao neku pjesmu to je vjerojatno, znali vi to ili ne, najbliže utjelovljenju onoga što ljubav jest. Definiciju ljubavi ne znam, a emocija mi je malo podcjenjivački pristup temi. Uglavnom kad vam netko odsvira pjesmu kao da je u Carnegie Hallu, a sjedi kod vas doma naslonjen na Ikea stol TO je ljubav. Stoga se inicijalna ideja o pisanju recenzije posljednjeg Mixtapes EP/miniLP-a "How To Throw A Successful Party" pretvorila u go-go čizmu punu Mixtapes izdanja. Jer, grlit vas ne mogu, taman i da hoću i taman da mi vi date, pa ću vam uvaljat čizmetinu punu Mixtapesa. Jer mogu!

Umjesto da punim kvotu najrecenziranijeg benda na pot listi odlučih stavit sva njihova recentnija izdanja u jedan smotuljak i sve ukrasit animiranim gifom. Vraćajući se u prošlost koja se proteže i do mjeseca svibnja kada Mixtapesi izdaju "Somewhere In Trinsic" (a možda i u 2011. jer nisam siguran kad je "Livermoore" kompilacija izdana) htio bih na jednom mjestu skrenuti pažnju svim fanovima na pjesme koje su možda propustili, a od nekih nevjernika učiniti ako ništa drugo korektne mrzitelje, jer ne možete ne poštovati bend koji izdaje ovoliko muzike, a da kvaliteta ne postane obrnuto proporcionalna kvantiteti. Ako to činite niste OG hejter nego samo pička. Za takve nema nade niti ja vremena. Svima drugima želim se ispričati na tehničkoj grešci, jer je EP/miniLP "How To Throw A Successful Party" tehnički izdan 2011. kao besplatan digi dodatak njihovom nazovimo prvom albumu "Maps and Companions". Vinilna verzija izdana je prije dva mjeseca i povod je ovom buketnom osvrtu.

Nekim ofol kronološkim redom početi ćemo s kompilacijom "The Thing That Ate Larry Livermoore". Osim Mixtapesa na kompilaciji se nalaze i Mean Jeansi i bendovi poput Lipstick Homicide koji ploču čine još zabavnijom i poželjnijom. U fanovskim/kolekcionarskim krugovima dobre kompilacije ranije neobjavljenih pjesma sreće i zlata vrijede. Na "Livermooreu" se Mixtapesi predstavljaju s "Right Where To Find Me" koju ću preporučiti sa odabranim stihovima 'It gets worse before it gets better, I just lie on the floor and listen to records, I got these memories, These blank CDs and a long drive home'. "Livermoore" je izdao Adeline Records i na tome im hvala.

No Sleep Records koji je izdao "Even On The Worst Nights" u svojoj ponudi ima besplatni Mixtapes singl "To My Friends (I Stand By You)" koji dobijete uz kupnju bilo kojeg artikla iz njihove ponude. Singl ima određene nu-metal finese koje naglašavanju gotovo vojnički karaktera prijateljske službe koja je uvijek sprema i snažna poput granita, nepokolebljiva i neumoljiva. Prijatelji su zakon i ovo je Mixtapesova eksplictna oda službi koja traje doživotno i istovremeno je najveće breme i nagrada.

Početkom petog mjeseca Animal Style Records izdao je EP "Somewhere In Trinsic" koji je svojevrsni uvod u "Even On The Worst Nights" koji izdan pod No Sleep. Prva stvar je upravo "Even On The Worst Nights" nakon koje slijede "All The Mistakes We Make" i "P.E.T. S.O.U.N.D.S.". Obje pjesme su Mixtapes dragulji koji po tko zna koji put imaju hrpu iskrenih i pjevnih dijelova s visokim potencijalom citiranja.

Poluakustični mini LP "How To Throw A Successfull Party" ima 9 stvari koje počinju u 10 ujutro ("How To Succesfully Start The Day") i završavaju drugi dan u 5 ujutro. Sve pjesme su zavodljivi pjesmuljci s "Noon (Protest Song)" kao apsolutnim hitom ('And I will be forever young, I try to be forever dumb, I'll never learn, I'll do it myself, And the rest of you can go to hell'), te s "10 PM (Safe)" kao najopasnijim izazivačem za hit albuma ("The older you get the harder it s to make yourself go all out'). Na ploči se citiraju Heathers i Mallratsi. Na subjektivnoj razini ti trenutci čine "HTTASP" akustičnim prijateljem koji uvijek ima vremena za gledanje gore spomenutih klasika. Pjesme "Midnight" i "5 AM" su jednostavne i prekrasne.

Zadnje u lavini Mixtapes izdanja je njihov split singl s Broadway Calls "Vision Quest". Singl naravno ne sadrži jednu već dvije stvari i da stvar (stvari) bude gora ove dvije pjesme su ujedno i najbolje od svega što je bend ove godine izdao. I to nije lako napisati, a kamoli izvesti. "Little Miami" i "Puzzle Part 2 (I Don't Believe In Ghosts)" trzaju vas iz zimskog sna i griju stihovima i distorziranim gitarama. Krešendo pjesme "Little Miami" diže više od bilo kojeg Red Bull sponzorstva. "Puzzle" ima dva mega T-rex trenutka od kojih vam se plače i smije u isti mah. Prvi je 'For the most part, I rely on shoulders to cry on and patios to talk facts of life on', a drugi ću iskoristiti kao kraj ove i ponovno preduge Mixtapes sage.

Ne znam jesam li vam ovim osvrtom/ima napunio čizmu ili kapu, jesam li vas usrećio ili samo usrao s količinom teksta. Stvar je u tome da koliko god Mixtapesi imali snage i volje pjevati i svirati o istim meni jedino bitnim stvarima toliko ću ja imati snage i volje imati pisati o istim tim stvarima. 'It's 4 in the morning I wish I was asleep, the songs on the radio sound the same to me, took the long way out here just to see the trees, the weight of the world used to bring me to my knees, but tonight I'm OK this company I keep makes me feel stronger than I am and will ever be, I was scared of the future now it's more the past, sometimes life can fly by so fast, and tonight I'm OK, just sit around and talk about it all and may the weight of the world not make you fall'. Možda vama sve Mixtapes stvari/stihovi zvuče isto, ali 'volim te' nikada ne zvuči isto. I nikada ne dosadi. Kao i pisanje o ljubavi, a ja volim ovaj bend koji nikako da prestane govoriti da voli svoje prijatelje i da je sve OK premda znamo da nije. I što je najbolje vjerujemo mu. Život je kratak i kad tad shvatite da, ne samo kad legnete umrijet, nego i svaku noć spavati ne možete ponijeti ni jebeni nabrijani montić, ni Playstation 4 3D, niti nove Najkice, ni dijamantu Tag Hauer čuku, ali možete osjećaj da vam je netko otpjevao ljubavnu pjesmu iIi neku melodiju koja vam se mota po glavi prije nego što kročite u baršunasto crni san. Te stvarni budu s vama i kada ništa drugo nemate i kada sve postane crno i tiho. Tak da brišite do prve drage osobe i recite im JEBEM TI MATER VOLIM TE!! I onda počnite, lagano, 'I feel pretty, oh so pretty...' ili bilo koju od ove bujice Mixtapes pjesama. SAD JEBOTE!

www.mixtapesohio.com
nosleeprecords.com
www.animalstylerecords.com