Recenzije

Kings Go Forth The Outsiders Are Back Luaka Bop 2010.

nedjelja, 20. lipnja 2010

Kupiti nove starke ili startasice nije pitanje mode, već stava prema životu. KGF nisu nikada čuli za startasice i dobro je da je tako, jer da jesu vjerovatno bi imali samo još jedan cover bend. Ovako imamo kraljeve retra.

Uskrsnuće nekih trendova ima smisla. Recimo starke. Sjajna stvar i za raju i za Converse (i njihovog vlasnika, all-mighty Nike). Opet, za svake starke nađe se desetak nepotrebnih retro stvari koje trebaju ostati zakopane tamo gdje jesu. Recimo reaktiviranje startasica. Ili nastavno na njih borosana.

 

Kings Go Forth njeguju funk-soul zvuk na način da njihov retro glazbeni đir doživljavate na način da on itekako ima smisla. Razlog vjerovatno leži u činjenici da se u zadnjih četrdesetak godina od svih mogućih glazbenih pravaca nije pojavilo ništa ni približno zarazno, a opet tako životno kao što je to bila pop-soul duša Motown glazbe.

Kings Go Forth sviraju glazbu kao da je 1970. i da se igra svjetsko prvenstvo u Meksiku. Bolje rečeno Kings Go Forth sviraju fantastičnu funk-soul glazbu kao da je 1970. i da se igra svjetsko u Meksiku. Toliko duboko zakopan u glazbenu povijest, ovaj debi oduševljava kao malo šta od 'noviteta' ove 2010. godine. Kao što do trenutka pisanja slabo oduševljava tekući mundijal u Južnoj Africi. Eh ta nostalgija.

Milwaukee je vjerovatno predzadnji grad odakle bi čovjek mogao očekivati sastav ovakvog profila. Desetereočlani bend je osnovao Andy Noble, vlasnik dućana sa pločama i ljubitelj basketa, a članove čine još šezdesetogodišnji blues pjevač Black Wolf te nekoliko klinaca regrutiranih po principu 'sa faksa u bend'.

Soul, funk, jazz, James Brown, Curtis Mayfield i što već sve ne je citirano na prvijencu indikativnog naziva "The Outsiders Are Back" na način da jednostavno mora prodrmati i najskeptičniju dušu. Kao što su to zgodno naveli neki Ameri u najavi ovog albuma 'You bring the meat and the beer-the Milwaukee band will supply the music for your next barbecue.' Ukratko, Kings Go Forth rade iskrenu glazbu punu života za jednostavnu raju. Unatoč tome što uveliko citiraju svoj glazbene uzore iz davne prošlosti, KGF ni slučajno ne zvuče kao nekakav plagijat/cover band koji na račun prošlosti želi izmusti koju kintu iz nostalgičnog džepa. Ovo je album koji kao da je pukim slučajem odmrznut u 2010. kako bi donio malo dobre vibre u klimatizirane prostorije današnjice.

Kupiti nove starke ili startasice nije pitanje mode, već stava prema životu. KGF nisu nikada čuli za startasice i dobro je da je tako, jer da jesu vjerovatno bi imali samo još jedan cover bend. Ovako imamo kraljeve retra. Kings Go Forth su one prave high-tops starke, a ne nekakve cover-špagerice.

www.myspace.com/kingsgoforth
www.kingsgoforth.com
www.luakabop.com/kings_go_forth