Recenzije

The Orange Strips Deadlines OSA Media 2014.

utorak, 14. siječnja 2014

Svjetsko, a naše. Ova sintagma se prošle godine često provlačila u recenzijama hrvatskih izvođača na pot listinim stranicama. Priču o tome kako domaća scena nikada nije bila jača nebrojeno smo puta ispričali, a već početkom godine ona je dobila novi nastavak. Naime, nakon sada već 6 godina The Orange Strips su objavili svoj novi album prikladno nazvan "Deadlines".

Zanimljivo je bilo pratiti ove Labinjane na početku njihove karijere. Pojavivši se praktično niotkuda, The Orange Strips su brzo postali jedan od zanimljivijih hrvatskih bendova. Nije tada bilo baš puno bendova koji su svirali ovakav indie-rock ili, možda bolje rečeno, brit-pop, a The Orange Strips su to radili odlično. Valdetova boja glasa neke je mogla i odbiti od benda, ali bilo je puno više onih kojima se njegov glas savršeno uklapao u odlično aranžirane pjesme koje su uistinu zvučale kao da su upravo stigle s Otoka, a ne iz Labina. Odlične kritike su se nizale jedna za drugom, dobivale su se i razne nagrade, a nakon "Follow" albuma uslijedilo je i par nastupa po Britaniji kao i dosta odličnih video-spotova režiranih od nekih svjetski priznatih autora. The Orange Strips su uložili u sebe, poštovali svoj rad i sve je izgledalo kao da će im se brzo vratiti. Ne kažem da su trebali postati svjetske zvijezde, za takvo što se treba poklopiti puno toga, ali kako su već tada imali solidan status u Hrvatskoj, on se samo trebao širiti i jačati.

No, umjesto toga došla je tišina. Sa svojom OSA Mediom članovi benda su radili na drugim projektima, ali drugog albuma nije bilo. Tu i tamo bi se stidljivo pojavili na nekom koncertnom nastupu, a kada se već činilo da se možda bliži kraj ovog benda, "Deadlines" je ugledao svjetlo dana. Novih 11 pjesama je tu, a The Orange Strips su spremni nastaviti tamo gdje su prije šest godina stali.

"Deadlines" zvuči upravo kao nastavak onoga gdje su ranije stali, kao logičan nastavak "Follow"-a. I dalje Stripsi zvuče kao da su došli s Otoka, ali na sreću nisu previše potpali pod utjecaj ove nove britanske glazbe. Naime, u ona dva pokušaja u kojima klavijature nose pjesme, više u "Suffocate In Love", a manje u "No Time To Be Cool", The Orange Strips uopće ne zvuče zanimljivo. Iako obje pjesme imaju catchy refrene, nakon par slušanja albuma osobno sam ih počeo izbjegavati.

No, srećom da je na albumu puno više odličnih trenutaka pa se ova dva mogu donekle zanemariti. Recimo, između "No Time To Be Cool" i "Suffocate Love" smjestila se predivna "Lights Out", laganica u kojoj lijepu ulogu ima harmonika koja drži pozadinu Valdetovom vokalu. Tu je i "History Of You", potencijalni hitić, nešto brža otvarajuća "The Gift", a u "Echoes" i "Banks Abroad" svoju ulogu imaju i gudači pa je nekakva usporedba s The Verve i njihovom "Urban Hymns" fazom prilično neminovna. Sve u svemu, dosta trenutaka koje će vas natjerati na novo preslušavanje "Deadlines"-a.

Još od čuvene "Loell Duinn" poznato je da Valdet, Goran, Vedran, Borjan, Tedi i drugi Goran znaju napisati lijepe pjesme, a i ovaj put su to potvrdili. Doduše, rekli smo, s ponekom iznimkom i što se tiče glazbe i što se tiče teksta, ali znamo već kako nitko nije bezgrešan pa nisu tako ni ovi Labinjani.

Nije "Deadlines“ senzacionalan album, ima on nedostataka i loših trenutaka. No, riječ je o jednom jako dobrom albumu koji je napokon The Orange Strips vratio na scenu koja je, da budem dosadan u ovom hvaljenju, uistinu dobra i kojoj ovi Labinjani pripadaju.

Facebook

theorangestripsmusic.blogspot.com

p.s. Nisam siguran da je ovo ispod 'pravi' spot za "Lights Out" - slične video uratke imaju i "Suffocate In Love" i "No Time To Be Cool", ali nekako mi ih je bilo glupo okačiti kada mi se pjesme ne sviđaju. No, vi ih provjerite - možda je s tim pjesmama, što se mog dojma tiče, stvar samo u tome da ja ne volim taj synth-indie-kakogod zvuk.