Recenzije

Gift Of Gab The Next Logical Progression Quannum Projects 2012.

četvrtak, 14. lipnja 2012

"They say that substance is the thing of the past, in rap, and someone holla'd that it's even a handicap". Gift Of Gab se ne slaže.

U svijetu hip hopa čini se da je sve manje i manje razloga za entuzijazam. Barem nekome koga stvarno ne zanima većina onoga što se danas u mainstream medijima nudi pod žanr hip hopa. Libo me za Lil Waynea, za Soulja Boya, za Plan B, za Kanyea i za Guccia Mainea. Jednom je Saul Williams rekao kako ne treba očajavati i da je hip hop točno tamo gdje mu je mjesto. Ta izjava me podsjetila da me period kraja 80-ih i početka 90-ih kada su mainstream činili De La Soul, Tribe Called Quest, Del The Funky Homosapein, Public Enemy, Wu Tang Clan i Cypress Hill (između ostalih) nije smio razmaziti na način da stalno očekujem nešto uzbudljivo od mainstreama. Uopće je čudo da su se dogodile i te sada davno prošle godine. Izjave kao što su hip hop je mrtav jednostavno nisu istinite. Samo treba tražiti bisere tamo gdje im je i mjesto; duboko ispod blistave površine i najvjerojatnije u nekoj zajebano zatvorenoj školjci (i ona WC-a dolazi u obzir) koja uopće nema interesa razvlačit čvalje po ikakvim masmedijima. I upravo jučer u razgovoru s Davorom R. (kojeg držim među rijetkim pravim znalcima žanra) sjetio sam se jedne od najveće riznice hip hop bisera - jebeni West Coast. Ekipa se tamo drži kao da ih uopće nije briga. Oni imaju svoj Good Life, svoje Low End Theory večeri i rokaju bolje i nepoznatije od ikog. Valjda. U bilo kojem slučaju zapadna obala je odlično mjesto za naći odličan hip hop. Vjerujem da su trenutno značajnija sila od istočne obale premda se Edan i Mr. Lif i Paten Locke jebeno trude držati vagu u ravnoteži. Sa zapadne obale nam dolazi i Gift Of Gab, pola sastava Blackalicious, koji je početkom proljeća izdao svoj treći album "The Next Logical Progression".

Sada već veteran igre i član kolektiva SoulSides i Quannum, Gift Of Gab je paradigmatski primjer savjesnosti (consciousness-a) u repu. Materijalna dobra su prisutna samo kao pop kulturne puzle kojima se popunjava mozaik koji je puno veći od novca i odjela koja nas nose. Gift Of Gab, rođen kao Tim Parker, od Blackaliciousa naovamo uvijek je na mikrofonu kako bi narodnim masama vratio vjeru u dimenzije života koje su teže vidljive golim okom, pogotovo ako vam oko ima problema s percepcijom dubine. 'They say that substance is the thing of the past, in rap, and someone holla'd that it's even a handicap' kaže Gift na "Introlude". Gift se ne slaže.

"The Next Logical Progression" je manje progresija, a više konstanta. Novi Gift Of Gab je stari Gift Of Gab. I to nije ništa loše. Ovaj reper iako željan približavanja drugih, alternativnih pogleda na stvaralaštvo i postojanje nikada nije u ulozi propovjednika. On na albumima ima naslonjen-na-šank-i-pijuckam-pivo-dok-razgovaramo pristup. Slušajući Gift Of Gabov novi album nećete ostati zapanjeni kao što bi možda bili s jednim DOOM-om ili Anti-Pop Consortium, ali ćete imati prijateljski glas i sadržaj u ušima koji će ostaviti dojam ugodnog društva.

"The Next Logical Progression" razrađuje položaj hip hopa, problematizira stanje žanra, ali nudi i neka potencijalna rješenja. Ovo nije hip hop hejterski album nego hip hop loverski album. Beatovi vas vode na provod od plesa na klupskim podija do chillanja na parkovskim klupama. Gift Of Gab je na albumu pokazao da voli funk i soul, a ponajviše hip hop za koji se iskreno brine. Produkcija je uglavnom obilježena organskim middle school beatovima na west coast način s primjesama funk space syntha ("Everything Is Fine" čak ugošćuje Georgea Clintona). A tu i tamo netko i zascratcha.

Gostiju na albumu nema puno. Uz Georgea Clintona pojavljuje se i Latyrx, stari Giftovi kompići, a od ostale ekipe izdvojio bih Samanthu Kravitz (nema veze s Lennyjem!) koja na "Protocol" isporučuje najpristupačniji, najzaigraniji dis refren ikad. Čak do te mjere da ćete ga vraćati kako bi se uvjerili da ste uistinu čuli kako će vas ubit. 'MCs come and MCs go, street cred big but they can't flow, please respect my protocol, one by one I'll drop them all. Just call me a conscious fool, who rhymes circles around you, please respect my protocol, one by one I'll kill you all'.

Ovaj album je doza sunca i pozitive koja se može uzeti bilo kada i bilo gdje. Klupskog materijala ima, a još više je onoga koji će walkman špacirungom učiniti od vašeg grada/mjesta/sela prebivališta u kojima netko ipak još cijeni vještine Rakima, Big Daddy Kanea, Slick Ricka ili ulični štih jednih Funkdoobiest ili Soul Of Mischief. Gift Of Gab neće promijeniti žanr, "The Next Logical Progression" nije album koji će biti uvršten u top bilo čega, ali će neke učiniti sretnima znajući da nisu svima potrebni dijamanti da bi sjali.

www.giftstribution.blogspot.com