Recenzije

The National High Violet Expanded Edition 4AD 2010.

četvrtak, 11. studenog 2010

Hype? Čudo? Novi U2? Album godine? Kakogod, mislim da će Matt i ekipa po treći put ostati više nego ugodno iznenađeni publikom. U trenutku dok ovo čitate koncert je vrlo vjerojatno rasprodan.

S europskom turnejom stiže i "High Violet Expanded Edition"! Prvenstveno za hordu novih obožavatelja kampanjaca kojih je ove godine regrutirano više nego ikada u kratkoj The National karijeri, ali isto tako i za sve one die-hard fanove koji se ne mogu suzdržati pa će uskoro na polici imati dva izdanja albuma. Neš' ti krize.

Osim novog covera, izdanje donosi osam pjesama među kojima se nalaze nova verzija pjesme "Terrible Love", dvije iskorištene be strane singlova, dvije neizdane i tri live izvedbe. "Terrible Love" je napokon dobila verziju kakvu zaslužuje. Sjećam se nesuglasica nakon što je album napokon iscurio. Neki su bili uvjereni da se radilo samo o nekoj zalutaloj demo snimci. Kasnije su se svi navikli, ali je pjesma tek s novom verzijom dobila onaj organski tretman kakav zaslužuje, onaj najbliži živoj svirci. Dvije neobjavljene "Wake Up Your Saints" i "You Were A Kindness" bi vrlo vjerojatno na albumu završile kao filleri. No, ne radi se o klasičnoj siročadi, već o pjesmama koje se slučajno ne uklapaju u zaokruženu atmosferu albuma. Dok je "Wake Up Your Saints" zaigrana, "You Were A Kindness" ima onaj starinski National šarm pa ju slobodno možete zamišljati kao zaboravljeni dodatak drugog "Sad Songs for Dirty Lovers" albuma. "Walk Off" i "Sin-Eaters" su već izdane kao be strane singlova, ali je čudno kako se prva nije našla na albumu. Teško je zamisliti bolji finale od "Vanderlyle Crybaby Geeks", ali bi ova minijatura taman legla na kraj albuma na kojemu je bend ponovo forsirao svoju uigranu viziju tjeskobe i rezime urbanih frustracija. Ako ništa drugo mogla se pojaviti kao skrivena stvar s obzirom da možda na neki način ima veze s naslovom albuma.

Every house on the street / Will get on their feet / Carry the sleepers out into the weather, from the violet cities / ... On and on they'll lead us on and / We'll all get high and walk off / Into the country, ridiculous country / Where the blue sky will smother us...

"Bloodbuzz Ohio" super funkcionira i u akustičnoj verziji, a "Anyone's Ghost" i "England" su samo dio onoga što ćemo za koji dan imati priliku čuti na trećem zagrebačkom gostovanju. No, s obzirom na atmosferu s posljednjeg gostovanja 2007., zagrebačke bi verzije mogle biti popraćene općom histerijom i zborskim pjevanjem. Ako bacite pogled na last.fm event primijetiti ćete da, za razliku od ostalih gradova, imamo drastično velik broj prijava. Kao ni 2007. ponovo mi ništa nije jasno. Hype? Čudo? Novi U2? Album godine? Kakogod, mislim da će Matt i ekipa po treći put ostati više nego ugodno iznenađeni publikom. U trenutku dok ovo čitate koncert je vrlo vjerojatno rasprodan.