Recenzije

The Jet Age of Tomorrow The Journey to the 5th Echelon OFWGKTA 2011.

srijeda, 25. svibnja 2011

Njihove albume nećete naći recenzirane na All Musicu, a kamoli u nekim lokalnim dnevnim novinama. Mislim da se ih ni Pitchfork još nije dohvatio. Sud o Jet Ageu ćete očito morati donijeti na najriskantniji način; slušanjem albuma.

 

Teško se sjetiti posljednjeg izvođača koji je okupirao naslovnicu NME-a, muzičke verzije 24 sata, a da je istovremeno bio dio jedne od većih kolumni u elitističkom The Wire.

Odd Future Wolf Gang Kill Them All, losanđeleski kolektiv jedva punoljetnih klinaca na čelu s ultratalentiranim neslužbenim liderom Tyler, The Creatorom je nadrastao okvire samog hip hopa. Ako je Fincher sa Social Networkom snimio generacijski film, onda OFWGKTA isto čine za muziku. Njihov rad i postojanje je slika i prilika instant kulture instant generacije, emocionalno sakate i prepune informacija. Nesvjesno, Odd Future su svojim potezima u kratko vrijeme redefinirali definiciju mainstreama i onoga što on može biti tj. onoga što je u njegovim granicama prihvatljivo. Nedvojbeno je kako će ovakva pojava na glazbenoj sceni pomaknuti parametre vrednovanja umjetničkih artefakata - zauvijek.

Cijeli uvodni tekst za OFWGKTA tjedan...

U današnjem izdanju slijedi osvrt na "The Journey to the 5th Echelon" od The Jet Age Of Tomorrow.

*** *** ***

Nešto tajnija oružja Odd Future ekipe su definitivno Frank Ocean i produkcijski dvojac The Jet Age Of Tomorrow. Dok Frank ravna krive Drine R&B-a (ili možda bolje krivi ravne Drine) Matt Martians i Hal Williams su se odlučili za rad na sintetičnim ambijentalnim pejzažima koji bi se jednako mogli zavrtiti u liftu, na afterpartyju ili u slušalicama sjedeći u sferičnoj fotelji s pogledom na Saturnove prstene.

Njihov drugi album "Journey To The 5th Echelon" u potpunosti polaže vjeru u modernu tehnologiju. Album je cijeli složen od sinth amplituda i anorganske ritmike koja može, ali ne mora, biti plesna. Ovdje nećete naći klasični hip hop pristup. Nema samplova, gotovo da nema kompresiranih beatova, ali za album baziran na produkciji dvaju ljudi ima poprilično puno vokalnih gostovanja. Pošto se ipak radi o Odd Future kolektivu istaknuti ću "Lunchbox", "The Finer Thangz" i "Welcome Home Son" kao najhiphopastičnije numere.

Također poznati kao The Super 3 (ho ho ho) Jet Age je još uvijek teško defnirati putem isključivo činjenica na internetu. Jer gotovo da ih nema. Na Twitteru možete saznat da vole Souls Of Mischief, A Tribe Calle Quest i The Pharcyde, ali to nije direktno odraženo u njihovoj muzici. Njihove albume nećete naći recenzirane na All Musicu, a kamoli u nekim lokalnim dnevnim novinama. Slušatelj u ovom slučaju mora uložit sve rjeđi trud pozornog slušanja i sam zaključiti tko su i što su. Naravno, OF etiketa ih približava oku javnosti, ali ih ista ta veza i gura u drugi plan.

Ako bi htjeli nekome približiti zvuk ovog albuma ne biste pogriješili povlačenjem paralela s etiketama kao što su Mush Records, Big Dada ili Mo Wax. I ne biste pogriješili ako biste albumu pružili priliku. Pogotovo na samom početku ljeta. Neke stvari imaju svoje mjesto i vrijeme. A Jet Age Of Tomorrow se kronološkom slučajnošću trenutno događa već danas.

Odd Future tjedan su za vas pripremili Boban "Bobi" Gladić, Davor Rončević i Željko Krešić

thejetageoftomorrow.bandcamp.com

twitter.com/thesuper3