Recenzije

pot shots The John, Dalstroy, Otpisanimator, Bistro na rubu šume vol.1

srijeda, 8. svibnja 2013

Iz kojekakvih razloga ne stignemo napisati recenzije za baš sva zanimljiva izdanja. Rubrika pot shot polagano umire, a novu smo joj reinkarnaciju smislili kroz četiri mini recenzije u jednom tekstu. Prva (možda i jedina, nikada se s nama ne zna) takva pričica posvećena je skopskim The John, osječkim Dalstroy, dubrovačkom Otpisanimatoru i kompilaciji Bistro na rubu šume.

 

Iz kojekakvih razloga ne stignemo napisati recenzije za baš sva zanimljiva izdanja. Rubrika pot shot polagano umire, a novu smo joj reinkarnaciju smislili kroz četiri mini recenzije u jednom tekstu. Prva (možda i jedina, nikada se s nama ne zna) takva pričica posvećena je skopskim The John, osječkim Dalstroy, dubrovačkom Otpisanimatoru i kompilaciji Bistro na rubu šume.

 

thejohnTHE JOHN - Waufvw (PMG Recordings 2012.)
The John su jedan od onih makedonskih bendova koji djeluju dugi niz godina, a za koje je u Hrvatskoj čuo mali broj ljudi. Jupa, Filip, Darko i Georgi postoje od 2007., a nedavno su objavili svoj drugi album (uz 4-5 EP-eva) nazvan "Waufvw". Na njemu ovi Makedonci nude svoje viđenje garažnog blues-rocka povremeno pomiješanog sa surf-indie-pop trenutcima, baš kao što je to i moderno u današnje doba. Produkcija je prilično štura, a sve skupa zvuči prilično solidno. Sam početak albuma s prljavim "Ujka Reljom", razigranom "Kralicom", nabrijano-surferskom "Wuafvw!!!" i hipnotičnom "S.D.R. da roka" obećava dosta, ali prema kraju album ipak gubi svoj intenzitet. Ipak, nekako mi se čini da pravu snagu ovaj bend može pokazati na nekom live nastupu pa bi i tada neki slabiji trenutci na albumu mogli zvučati bolje. Ovih dana su The John u Močvari pa je to možda prilika.
Facebook

dalstroyDALSTROY - Transarktik EP (Selfreleased 2013.)
Slavonski noise i dalje živi. Godinama smo iz ravnica dobivali bučne zvuke različitih izvođača, a novo ime na koje treba obratiti pažnju je osječki Dalstroy. Ekipa sastavljena od bivših članova grupa Cog, InRuff, Go Mars! i drugih bendova nedavno je objavila svoj prvi EP na kojem nude 4 nabrijane i poprilično (barem na trenutke) bučne pjesme. Noise-math-rock pomiješan s laptop zvucima, pripovjedačko-kričeći vokali, precizne i česte promjene ritma, odlično razrađene teme. Tako bi se nekako moglo opisati ono što iz zvučnika dopire u ovih 20-ak minuta, a najveća je vrijednost ovog EP-a što on bez prevelike muke poziva slušatelja na novo preslušavanje. Sav bijes (ili štogodveć) kojeg su Dalstroyevci željeli izbaciti nekako je posložen s mjerom, a to u ovakvom žanru svakako igra bitnu ulogu. Nije da u posljednje vrijeme prečesto slušam ovakvu muziku, ali ništa me odavno nije ovako oduševilo kao Dalstroy. Ovaj EP je svakako zaslužio i neku opširniju recenziju (tko zna, možda se ipak i odlučim(o) da to napravimo u nekoj doglednoj budućnosti - ovih par crtica ne bi tome smetalo), ali trenutno sam bez konkretnijih riječi kojim bih detaljnije opisao "Transarktik". No, kako su Dalstroy nedugo nakon EP-a objavili i još jednu pjesmu ("Architect"), na novu priliku očigledno nećemo morati dugo čekati. I da, sve četiri pjesme su jako dobre, ali se za mrvicu izdvaja "Meatman's Day Off".
www.dalstroy.bandcamp.com

otpisanimatorOTPISANIMATOR - Upeklo je! (Selfreleased 2012.)
Otpisanimatora smo na pot listi prvi put spomenuli u recenziji novog albuma za Mr.Guda, dubrovačkog mu rap sudruga. Nakon što je Otpisani Klan privremeno zaustavio svoj zajednički rad, Otpisanimator je krenuo s ubitačnim ritmom snimanja i objavljivanja pa je "Upeklo je!" već četvrti njegov album. "Statika" i "Cipele vještaka loših navika" su bili odlično otvaranje samostalne priče, s "Što jest - to nije" je, barem po mom mišljenju, učinio korak unatrag, ali ovaj album je donio jedan ogroman iskorak. Svoje standardne teme i motive - otuđenost, nazadovanje dubrovačkog i hrvatskog društva, ali i ogromno zadovoljstvo svim onim malim stvarima koje život čine ljepšim te naglašavanje koliko mu znači činjenica da se bavi glazbom, Otpisanimator je na ovom albumu upakirao na do sada najbolji način. Tome svakako treba zasluge treba dati svim ljudima koji su sudjelovali u radu na ovom albumu - uz nezaobilaznog side-kicka Nermina, preko svih novih i starih dubrovačkih kolega pa do Magellana i Alejuandra Buendiju koji su se lijepo uklopili na ovaj album. Upravo je duet s Alejuandrom - "Mjuza je muza" jedan od najdražih mi trenutaka albuma, ali ipak za nijansu slabiji od "Rolanja po livadi" i "Anuliranja nepotrebnog". Završavajući recenziju za Mr.Gudove "Hodnike mira", spomenuo sam kako je prava šteta što i ostatak hrvatske ne zna za dubrovačku hip-hop scenu i to sada mogu samo ponoviti. Mr.Gud je jedna strana cijele priče, Otpisanimator druga. Koliko različiti, toliko slični. Ipak je sve to Otpisani Klan.
www.otpisanimator.bandcamp.com

bistronarubusumeVARIOUS ARTISTS - Bistro na rubu šume Vol.1 (Selfreleased 2013.)
Bilo je samo pitanje kada će se dogoditi ovakva kompilacija, a poslovična 'agilnost' nazovimo ih velikih domaćih izdavača dovela je do toga da su se kantautori i bendovi koji imaju sličan izričaj sami pokrenuli i objavili ovu kompilaciju. Možda je i bolje tako jer ovako (valjda) nema kompromisa oko izbora izvođača, autorskih prava, ugovora i sličnih stvari kojima oni gore spomenuti izdavači vole zakomplicirati stvari. Uglavnom, ova je kompilacija okupila 10 što hrvatskih, što srpskih izvođača. Sam izbor pjesama je dosta dobar, tek me dvije pjesme tjeraju da pritisnem 'skip'. Da se u "Bistrou na rubu šume" ne nalaze Zvonimir Varga, a pogotovo Miki Solus, ocjena bi bila i puno veća, ali je i ovako ova kompilacija još jedan pokazatelj snage ove scene. Neprikosnoveni Stray Dogg, Wooden Ambulance i Nina Romić odskaču u cijeloj priči, nešto malo iza njih su Mika Male i Felon, a ni Seine, Svemir i Radost! se nisu predstavili lošim pjesmama. Dapače, kada je ovako to sve posloženo, neke od njih radije i poslušam nego na samostalnim izdanjima. Sve u svemu, odlična ideja i jako dobra realizacija. "Bistro na rubu šume" je dobra kompilacija za upoznavanje sa tim dijelom scene i bilo bi lijepo kada bi ona došla i šire publike. Osobno bih volio da sam ovdje čuo i nekog meni nepoznatog izvođača, ali ima i za to vremena jer bi ovo trebao biti samo prvi u nizu nastavaka "Bistroa". Samo zato se i ne pitam zašto se ovdje ne nalaze i neki drugi izvođači koji imaju mjesta u pregledu aktualne kantautorske scene.
www.bistronarubusume.bandcamp.com