Recenzije

The Hendikeps The Hendikeps EP Karingalo Music 2009.

ponedjeljak, 14. rujna 2009

The Hendikeps su bend iz okolice Zaprešića, blizu Plazmaticka, a daleko od Connecta. Dok čekamo album prvijenac, EP najavljuje da bi ovo moglo biti jedno više nego ugodno glazbeno druženje.

Hrvatska - društvo znanja! Hrvatska - zemlja ideja! Hrvatska - Hrvatska!

I tako nas godinama raznim floskulama tove raznorazni paraziti, prodajući raji nadu u bolje sutra, u prosperitet, a prvenstveno prodajući sebe. Naravno, pa upravo su oni ti vizionari koji će malu tranzicijsku zemlju izvesti u šareni svijet Europe, izloga punih slatkiša i skupih igračaka. Lijepo je konstruirati parole, još ih je ljepše izgovarati masi, ali ako nema podloge za izgovoreno, sve skupa nema smisla i ne vodi ničemu. Kao što sada uvjerljivo ne idemo nigdje. Možda čak niti u Južnu Afriku. Jer nitko od tih majstora ne spominje rad, a i kada ga spomene nedostaje da vidimo u praksi kako to izgleda. Ovo nije Hrvatska iz društveno - političkih kronika ishlapljelih kolumnista, ovo je društvo u kojem živimo svaki dan. Društvo bez cilja, ideja i znanja. Zato treba pozdraviti i podržati svaki kvalitetan pokušaj dizanja glave iz blata, jer samo sa idejama i znanjem možemo naprijed. Pošto se potlista.com bavi prvenstveno glazbom, za ljude poput Moonlee ekipe, Koolade-a, TBF-a, Vuneny-ih, Lunara, Izae-a i nadamo se još puno sličnih će ovdje uvijek biti mjesta.

The Hendikeps su ljudi koji imaju ideja i znanja koje izlaze van okvira same glazbe. Nakon perioda priprema, borbe sa svakodnevnim obavezama, malo nećkanja EP ili LP, Inga i Karlo, okosnica benda iz okolice Zaprešića, nisu mogli dočekati album pa su digitalno izdali EP. I nisu pogriješili, jer svih šest pjesama čine jedan izuzetno dobar i ugodan glazbeni doživljaj.

Intro "Babroge", kao i svi izrodi takve vrste, su prljave, pokvarene i zle. Na pulsirajućim krilima rastu kao polijetanje u sumrak eskadrile vještica na metli. I onda iznenada Paf! Bum! Tras! Kraj pjesme. Taman kad su trebali dosegnuti sigurnu visinu, stop. I baš je dobro legla ta dekonstrukcija, odbijanje da se kruži u sigurnosti dobrog ritma. Hrabro je potencijalno zaraznu stvar na pola razbiti i nikada joj se više ne vratiti.

The Hendikeps, unatoč opakom otvaranju EP-a, kasnijim numerama pokazuju da su izraziti pop sastav koji priziva i tamnu stranu, a paralelno koketiranje sa melodijom i mrakom u kombinaciji sa prigušenim vokalom dovodi do neočekivanih obrata koji ovome EP-u pored svih uhu ugodnih strana pojačavaju intrigantnost i ostavljaju prostora za istraživanje. Takav pristup se najbolje čuje u prekrasnoj "Malo krvi na usnama", odi o iskoraku iz nevinosti u grubi svijet. Kad smo već kod te pjesme, bacite oko i na skroz simpa spot. Pored dva gore spomenuta glazbena broja, najdojmljivi dio EP-a su "Mitraljezi", čista pop stvar koja je možda naznaka temelja budućeg rada. Zarazna gitara, simpa priča i laid-back vokal otpjevan ležeći na haubi Wartburga na Žirju su srž ovog ultra-radiofoničnog songa.

"The Hendikeps EP" su odličan iskorak u javnost benda koji glazbi pristupa iz najiskrenijih pobuda što se čuje u svakoj minuti ovog djela. Za početak jednog ugodnog i nadamo se dugog glazbenog puta više nego dovoljno.

thehendikepsep.blogspot.com

myspace.com/thehendikeps