Recenzije

The Gift Machine Goodluck/Goodbye Knw-Yr-Own 2009.

subota, 18. travnja 2009

Dave Matthies se dosta motao po indie-sceni zadnjih 10-ak godina kao glazbenik, produ-cent i inžinjer zvuka te je između ostalog surađivao sa likom koji stoji iza projekata Mt.Eerie i Microphones. Zgodno je spomenuti da je vlasnik Vibe Control Studio, studija smještenog u nekadašnjoj policijskoj postaji u državi Washington. The Gift Machine je ono gdje Matthies upražnjava svoj glazbenički dio svoje ličnosti, a ovaj album je prvi koji izdaje regularnim putem, preko diskografske kuće, dok je prijašnje uratke uglavnom dijelio frendovima i po koncertima.

Na "Goodbye/Goodluck" mu svojim vokalom potpomaže Andrea Gruber čije ime zvuči malo nacistički, ali sve legne na svoje mjesto jednom kad ju čujete. Njihovi vokalni dueli u nekim trenucima podsjećaju na ljepotica i zvijer suradnju Mark Lanegana i Isobell Campbell, iako je Andrea većim dijelom albuma vokalno u drugom planu te se rijetko ističe što je šteta.

Kao što i ime LP-a ima dva dijela, tako ga ima i njegov sadržaj. Prvi dio odlikuju akustične pop stvari, a Matthiesov grubi vokal u sudaru sa pop melodijama tvori jednu interesantnu, iako ne posve originalnu cjelinu. Sigurnim glas prekaljenog cugera i salunskog pjevača, Matthies dominira a la Silver Jews tekstovima i jednostavnim, a opet intrigantnim melodi-jama kao u ponajboljim pjesmama, kulerskoj "Cut Right Through It" te iznenađujuće poletnom "Back To The Source".

I onda negdje po sredini, vrelo inspiracije presuši. Drugi dio albuma gubi snagu, melodije više ne idu nigdje, te sve skupa brzo natjera slušatelja da se vrati na prvu polovicu koja je daleko uzbudljivija. Središnja stvar "What Do You Require" kao da ga prereže i dalje se pretvara u neinspirativne pokušaje igranja melodijama, koji su u prvom dijelu tako dobro funkcionirali. Jedini donekle solidan trenutak je "My Love", i to valjda zato što podsjeća na Mojave 3. Prava je šteta da je u svom pravom debiju propuštena šansa da se napravi cjelovitije djelo, te je završni dojam da bi neki EP sa pet-šest pjesama bio odlično i jako ugodno izdanje. Dakle, download entire album, pa delete 7-13.

http://www.myspace.com/thegiftmachine
http://www.knw-yr-own.com