Recenzije

The Field Looping State Of Mind Kompakt 2011.

nedjelja, 18. rujna 2011

Iako se nije baš proslavio na netom završenom EP u košarci, Miloš Teodosić je jedan od najzanimljivijih košarkaša izniklih u Europi proteklih godina. Karakterizira ga izvrstan pregled igre gdje suigrače pronalazi u pozicijama za koje ovi ni ne znaju da će se naći te ludost/hladnokrvnost u trenucima kad se utakmica lomi. Slikovitije rečeno čovjek ima enormna muda od kuda proizlazi i neslužbeni nadimak Testikularni Teo. Ipak ono po čemu se izdvaja iz mora robotiziranih košarkaša jest da igru ne bazira na fizičkoj nadmoći već na lucidnosti i finesi čiji je konačni cilj kreacija napada koja zaljubljenika u sport ne može ostaviti ravnodušnim. Iz te jedne lagane, elegantne igre izvlači razne kombinacije pokreta, dodavanja i šuteva kojima podjednako iznenađuje (i izluđuje) protivnika, gledatelja te gotovo redovito i vlastitog trenera. Axel Willner koji stoji iza imena The Field je Teodosićev drug po stilu, samo što svoje kreacije izražava kroz muzičke kompozicije koje kritičari svrstavaju pod minimal techno.

Willner je na sva svoja tri dosadašnja albuma elektronsku glazbu, koja je u samoj svojoj prirodi odvojena od prstiju, usta ili nogu izvođača oklopom koji čuva procesor, doveo na neku drugu razinu dodavši joj sloj emocija za koje nismo ni znali da postoje. Unatoč nezamislivoj količini zvukova i potencijalnih smjerova koje računala nude, Axel se u svakom trenutku svojih albuma iskazuje kao vrhunski kompozitor koji podjednako drži kontrolu i prepušta kreativnim nagonima da ga obuzmu.

"Looping State of Mind" nastavlja s nekim drukčijim pogledom na techno. Val za valom repetitivnih tema s laganim odmakom na svakom sljedećem rondou se na kraju pretvaraju u bujicu koja teče pravocrtno prema nekoj točki u desetoj minuti. Prepustivši se Axelu, cilj nije ni bitan već činjenica da ova forma emotronike istovremeno oduševljava i pobuđuje dubok unutarnji mir. "Looping State of Mind", kao i starija mu braća "From Here We Go Sublime" (jak kandidat za najbolje ime albuma svih vremena) i "Yesterday & Today", teče lagano i glatko, tek uz pokoji zaokret. Kao kad se Teodosić zaleti na ulaz i doda četvrtoj opciji u napadu. U oba slučaja, lijepo je obojicu čuti i vidjeti u akciji.

www.kompakt.fm/artists/the_field