Recenzije

Red Sparowes The Fear Is Excruciating, But Therein Lies The Answer Sergent House/Conspiracy 2010.

utorak, 20. travnja 2010

U prvi plan dolaze promjene koje nisu direktno povezane sa samom glazbom: selidba s Neurot Recordings na Sargent House, ženska prinova u postavi, kraći nazivi pjesama (sjetimo se samo kilometarskog naziva "Like The Howling Glory Of The Darkest Winds, This Voice Was Thunderous And The Words Holy, Tangling Their Way Around Our Hearts And Clutching Our Innocent Awe" s prethodnog albuma) i, možda najvažnija odrednica ovog albuma, nedostatak pozadinske priče. Nije neuobičajeno da se post-rock/metal rekreativci kao Red Sparowes služe konceptualnim pričama koje zasigurno bolje prolaze kod instrumentalne glazbe, ali pitanje je u kolikoj mjeri je manipuliranje nametnutim interpretacijama opravdano i pogođeno.

Red Sparowes su taj trik vješto forsirali na prva dva albuma. Baš zbog njega nije bilo teško opravdati uobičajene salve post-rock grandioznosti, katarze, turobnosti, prozračnosti, katastrofičnosti i kakvih već sve još dramatičnosti. Atmosferičnost je velikom mjerom zahvalna nametnutim pričama koje su tako dobile svoj zasluženi soundtrack. Na albumima "At The Soundless Dawn" i "Every Red Heart Shines Toward the Red Sun" je to dojmljivo i na trenutke korektno odrađeno, a u to smo se mogli uvjeriti na Žednom uhu 2007. kada su u Ksetu svoje instrumentale popratili pomno režiranim projekcijama na video wallu.

"At The Soundless Dawn" tematizirao je masovno izumiranje biljnih i životinjskih vrsta prouzročeno ljudskim djelovanjem (The Sixth Extinction), a "Every Red Heart Shines Toward the Red Sun" koristi za podlogu jednu od prvih revolucionarnih akcija iz niza društveno-ekonomskih reformi pod zajedničkim imenom "Veliki korak naprijed" koje je 1958. započeo Mao Ce Tung. Jedna od kampanja pozivala je seljake da metalnim loncima tjeraju vrapce od žita. Pticama tako nije bilo dopušteno da se spuste na tlo što je rezultiralo ugibanjem od iznemoglosti. Zanemarivši da su oni glavni istrebljivači kukaca, žito je naposljetku nastradalo od skakavca. Preko 30 miliona ljudi umrlo je od gladi.

Nova izdavačka kuća u najavi za novi album "The Fear Is Excruciating, but Therein Lies the Answer", u nedostatku uobičajene pozadinske priče, ziheraški uspoređuje atmosferu albuma s nizom klišeiziranih slika: Thunderheads storming across the prairie, outraged students taking to the streets, migratory herds stampeding along the tundra. Pošto takve poveznice zvuče apsurdno i isforsirano, potrebno je albumu dati šansu bez zamaranja s tim univerzalnim klišejima koji nam se skoro pa uvijek nameću.

Prva preslušavanja ne otkrivaju nova kompozicijska rješenja. Štoviše, novi album je ogoljena verzija klasičnog Red Sparowes zvuka. Njihova se rješenja do sada nisu prvenstveno temeljila na uobičajenim sinusoidnim toplo-hladnim/tiho-glasnim izmjenama, ali su zato prečesto znali skakati u pretencioznu monumentalnost, ambijentalna vrludanja i nagle promjena tema. "The Fear Is Excruciating, but Therein Lies the Answer" nije po ničemu hrabar ili inovativan album, ali je zato majstorski i opuštajuće ujednačen. Uobičajeni zvučni obrazac je pravilnim doziranjem u svoj svojoj predvidljivosti pokazao novo lice.

Naglašeniji je vedriji ton koji su nam najavili s EP izdanjem "Aphorisms" na kojem se nalazi pjesma istog naziva kao i novi album. Prigušena slojevitost aranžmana i školsko glađenje pedal steel gitare na ovom albumu otkriva jednu jednostavniju i neotkrivenu americana verziju ovih instru-metalaca. Nezgodno je to uopće više i spominjati, ali gitaristička prozračnost specifična za Explosions in the Sky prisutna je i ovdje u više navrata, a pretposljednja "A Mutiny" u se u uvodnom dijelu čak približava noir atmosferi jednih Bohren & der Club of Gore.

Ako je David Pajo u svojim M inkarnacijama predstavljao jednu intimniju lo-fi verziju post-rocka, onda su Red Sparowes prigodna holivudska verzija žanra. Iako takvih danas ima na svakom uglu, "The Fear Is Excruciating, but Therein Lies the Answer" su Red Sparowes onakvi kakvi bi trebali biti konstantno, tj. svake dvije do tri godine, ako ćemo pravilno dozirati. Ionako vam za slične sonične obmane ostaju na raspolaganju razni matični bendovi pojedinih članova benda.

redsparowes.com

sargenthouse.com/rs.html

myspace.com/redsparowes