Recenzije

Tinariwen Tassili Anti 2011.

utorak, 6. rujna 2011

Dvije su stvari koje karakteriziraju ovaj album više od drugih. Prva je ta što su Tinariwen po prvi put odlučili snimiti potpuno akustični album, a druga je činjenica da na ovom albumu imamo sjajna i pomalo neočekivana gostovanja koja su dodatno obogatila Tinariwen zvuk.

Dvije su stvari koje karakteriziraju ovaj album više od drugih. Prva je ta što su Tinariwen po prvi put odlučili snimiti potpuno akustični album, a druga je činjenica da na ovom albumu imamo sjajna i pomalo neočekivana gostovanja koja su dodatno obogatila Tinariwen zvuk.

"Tassili" je peti studijski album kraljeva pustinjskog, tuareškog bluesa, a i ovaj put su svi problemi koji prate narod Tuarega bili prisutni prilikom njegovog snimanja. Naime, Tinariwen ovaj put nisu mogli snimati album u svojoj uobičajenoj bazi pa su se odlučili na odlazak u pustinju i snimanje u improviziranim uvjetima.

Vjerojatno je i ta činjenica uvjetovala kakav će zvuk Tinariwen imati na ovom albumu. Jer upravo je zvuk gitare Ibrahima Ag Alhabiba jedna od stvari zbog kojih se ova grupa nalazi u samom vrhu world music scene. Njegov blues u kombinaciji s jednostavnim, 'tuareškim' ritmovima donijela je Tinariwen svjetsku slavu. No, Ag Alhabib je i u ovakvim uvjetima pokazao svo svoje umijeće. Umjesto nabrijanih gitarskih dionica, "Tassili" obilježavaju lagane melodije, a i sav ostali zvuk je prilično promijenjen. Puno češće se ritmovi stvaraju pljeskanjem, a i pjevanje je nekako usporeno, sjetnije nego inače.

I sve te promjene su dobrodošle. Kako je prosječnom slušatelju teško ući u cijelu Tinariwen priču zbog nepoznavanja jezika, ali i tuareške kulture na kojoj je njihova priča bazirana, bendu je prijetila opasnost da ih se okarakterizira kao grupu koja cijelo vrijeme snima 'jedan te isti album s drugim nazivom'. Ovako je sve dobilo jednu drugačiju notu i osvježenje.

A dodatno osvježenje su donijeli gosti na ovom albumu. Već u prvoj pjesmi, "Imidiwan Ma Tennam", gitaru svira Nels Cline koji se potpuno uklopio u Tinariwen zvuk, ali ga je i dodatno obogatio svojim umijećem. Otvaranje albuma na ovakav način, s jednom sjajnom pjesmom, je nešto što svaki fan bilo koje grupe uvijek očekuje. A kada se to, nakon pjesme "Asuf D Alwa", pretvori u totalnu perverziju i glazbenu esenciju, onda takav album ide u sam vrh trenutne ponude. Naime, "Tenere Taqqim Tossam" je pjesma u kojoj gostuju Tunde Adebimpe i Kyp Malone, dvije petine grupe TV On The Radio. Kako sam osobno veliki fan obje ove grupe, onda mi je sama ideja o njihovoj suradnji bila zakon, a kada je konačan rezultat ovako dobar, onda sam bez imalo dileme ovu pjesmu proglasio pjesmom godine. Malone je malo poremetio ideju o akustičnom albumu, ali se njegova gitara odlično uklopila u pjesmu, a Adebimpe je odlično otpjevao svoju ljubavnu dionicu posvećenu pustinji. Naime, kako Tinariwen većinu svojih pjesama posvećuje pustinji i nomadskom načinu života svojih napaćenih sunarodnjaka, onda je i "Tenere Taqqim Tossam" zapravo himna kojom se izražava želja za ujedinjenjem Tuarežana i njihovom neometanom životu u pustinji. Dojam je kako su Tinariwen za ovo gostovanje pripremili sjajnu pjesmu koju je dvojac Kyp-Tunde samo obogatio. Ag Alhabib drži odličan i jednostavan ritam, a Tundeovo pjevanje se odlično nadopunjuje s mantričnim pjevanjem tuareških vokalista.

Sjajan uvod albuma zaokružuje još jedno gostovanje. "Ya Messinagh" su zajedno s Tinariwen odsvirali Dirty Dozen Brass Band i to su je odsvirali na zanimljiv način. Nikakvu preveliku glazbenu ekshibiciju nije izvodila ekipa iz New Orleansa. 'Samo' su držali pozadinu i zvukom obogatili ovu pjesmu.

Sva tri gostovanja smještena su na otvaranju albuma. Doduše, Tunde kasnije pjeva back vokale u još jednoj pjesmi ("Tameyawt"), ali u njoj ipak ne daje toliko autorskog obola. Nakon ovih gostovanja album ulazi u jednu smireniju fazu u kojoj nas Tinariwen opet odvode u svoju pustinju. Takvo putovanje će se opet dogoditi i u Zagrebu - Tvornica će ubrzo biti prepuna pustinjskog bluesa.

"Tassili" potvrđuje Tinariwen kao jedne od najzanimljivijih world music izvođača, a zajedno s Bombinovim "Agadezom" i albumom "Toumastin" grupe Tamikrest čini zanimljiv trio ovogodišnje produkcije tuareškog bluesa.