Recenzije

Xaxaxa Tango Revolucioner Moonlee/Prugelprinz/Trashbastard/Gaphals/Napravi Zaedno /Doomtown/DHP AK47 2011.

ponedjeljak, 18. travnja 2011

Nakon što su se prošle godine malo 'umirili', Moonlee Records su za ovu godinu pripremili najmanje tri nova izdanja za tri nova benda na svom rosteru. Prije nego se objavi album hrvatskom Stormsu i slovenskom Nikki Louder, svjetlo dana je ugledao "Tango Revolucioner", album makedonske grupe Xaxaxa. Uz Moonlee, ovaj album je izdala sva sila malih izdavača iz cijele Europe.

Bernays Propaganda banda nikako da se umori. Nakon što su u protekle dvije godine snimili dva odlična albuma, sada su snimili i "Tango Revolucioner". Doduše, Xaxaxa (čitalo bi se 'ha-ha-ha' kao prijevod s ćirilice) nije novo ime za Bernays Propagandu, niti se taj bend raspao pa su ovo neki njegovi ostaci, nego se radi o bendu muškog trojca iz Bernays Propagande.

Vasko, Džano i Saša već neko vrijeme kao Xaxaxa nastupaju kao predgrupa sami sebi, odnosno Bernays Propagandi, a sada su odlučili snimiti i svoj album.

Da se odmah razumijemo, Xaxaxa ima i nema sličnosti s Bernays Propagandom. Sličnost je u tome što su teme pjesama poprilično slične, a tu je i ta melodioznost Vaskove gitare. S druge strane, razlika je u tome što je Xaxaxa dosta čvršći, punkerskiji. Sve se pjesme vrte oko maksimalne tri minute, sve je bazirano na 1-2-3-4 formi, odnosno 'uključi se i deri dok možeš', a najbolje od svega je što se radi o odličnom albumu.

Još za preslušavanja "My Personal Holiday" u uho mi je upao Vaskov vokal u "Ovoj den da pomine" (koja se ponosno nalazi i na našem Kompotu). Iako Vasko nema neki glas od kojih ćete pasti u nesvijest, on vas svojim pjevanjem jednostavno tjera da pjevušite s njime.

U nešto manje od pola sata, "Tango Revolucioner" je smjestio deset pjesama koje tako lijepo teku iz jedne u drugu. Melodični punk je uvijek dobro zvučao kada se dobro 'odradi', a ovdje je to i više nego slučaj. Iako se stvarno radi o ujednačenom albumu, ipak se "„Čovekot kogo Racin go opujeva", "Vrati go toj prokleti den" i naslovna pjesma nešto ističu.

Xaxaxa je bend koji nije najbolji na svijetu, ali je sigurno jedan od najiskrenijih koji sam čuo u posljednje vrijeme. Kada jednom poslušate "Tango Revolucioner" teško ga je prestati slušati...

Inače, ovo je samo jedna od priča o Vasku Atanasoskom koji svoju nevjerojatnu energiju širi svuda oko sebe. Ta je energija vidljiva i u filmu "Ako nitko ne svira", pobjedniku ovogodišnjeg DORF-a.

'Mrdni dva-tri čekori so svojte tango partneri; I donesi promeni so kolkovi i nasmevki; Stisni go toj do tebe i samo vodi go; I igrajte, igrajte najdobro što možete'

www.moonleerecords.bandcamp.com/album/tango-revolucioner