Recenzije

Autopark Sve dalje Autopark 2009.

srijeda, 3. veljače 2010

"Sve dalje", treći album beogradskog Autoparka još je jedan u nizu srpskih izdanja koji nam dokazuje kako je kvalitetnu glazbu moguće stvarati i na ovim prostorima.

Zanimljiv je diskografski put grupe Autopark. Prvi album ("10+1") objavili su 2005. i to samo na internetu, kasnije su za Multimedia Records snimili "Osećanje za poneti", a novi album pod nazivom "Sve dalje" izdavaju samostalno, ali uz distribuciju po CD shopovima. Činjenica kako nemaju izdavača nije im puno odmogla jer im je u pomoć 'priskočio' B92 na čijim stranicama možete besplatno poslušati cijeli album (kao što je to slučaj bio i s "Kalifonijom" Rebel Stara i nekim drugim izdanjima). Dodatnu promociju bend je napravio snimanjem spota za pjesmu "Pucketanje prstima" te, naravnom, koncertima u regiji.

"Pucketanja prstima" je s razlogom odabrana za promociju albuma. Iako je on poprilično ujednačen i krije nekoliko potencijalnih hitova, "Pucketanje prstima" se izdvaja. Razlog je sigurno i taj kako umjesto klasičnog refrena vrhunac pjesme nose klavijaturske dionice, a i cijela pjesma je odlično strukturirana. Pjevačica Ognjenka Lakićević odlično vodi kroz na prvi pogled nepovezane stihove, a mnoštvo gitara je dalo dovoljan zvučni zid koji u kombinaciji sa spomenutim klavijaturama stvaraju sjajnu melodiju.

Već sam spomenuo kako je "Sve dalje" jako ujednačen album. Osim "Pucketanja prstima" barem još tri pjesme mogu biti singleovi ("Radost me uništava", "Kapisle svetle" i naslovna pjesma), a imam neki osjećaj kako ćemo ubrzo dočekati spot za "Gori grad", poprilično hitoidnu, ali meni osobno i najlošiju pjesmu na albumu. No, tko zna, možda se ipak prevarim.

Iako mi je i dalje osobno najdraži prvi Autoparkov album (kojeg se besplatno može downloadati ovdje) i koji je jedini (dobar) shoegazing album s ovih prostora, mora se odati činjenica kako je bend s ovim albumom potpuno odrastao. I dalje se tu nalaze dionice u kojima je jasan utjecaj britanske glazbe s kraja osamdesetih/početka devedesetih, ali Autopark sada uspješno plovi nekim svojim vodama bez bilo kakvih žanrovskih opterećenja. Naravno kako ih se može povezati s mnogim bendovima (uz nedvojbenu povezanost s britanskom glazbom, neke pjesme bude sjećanje prvog albuma Oružjem protivu otmičara, a utjecaj generacija srpskih glazbenika se i ovdje čuje kao i u većini srpskih bendova), ali to ni najmanje ne umanjuje činjenicu kako je "Sve dalje" odličan album. Možda nije jedan od onih koji će vam promjeniti život, ali da će vam se dugo zadržati na plejlistama, to je sigurno. Mislim, Autopark su napravili sve da se to dogodi. Ostalo je na vama.

www.myspace.com/autopark
www.autoparkband.com