Recenzije

Surf City Kudos Fire 2010.

nedjelja, 20. ožujka 2011

Surf City vole otok koji je nekoć stvorio njihovu domovinu i to pokazuju bez ustezanja.

Surf City je novozelandski bend koji, imenu unatoč, nema nikakve veze sa žanrom surfa. Njihovi utjecaji zapravo stanuju jako daleko od obala matičnog kontinenta, a debitantski uradak izdan krajem prošle godine služi kao dokazni materijal tomu. "Kudos" je zanimljiv album i svakako vrijedan slušanja za sve štovatelje zvuka Jesus & Mary Chain te još pokojeg UK benda koji je volio buljiti u svoje cipele.

Ono što se nameće kao pitanje jest kolika je zapravo vrijednost ove i sličnih kolekcija glazbenih citata skupljenih na jednom mjestu? Surf City su snimili hommage svojim idolima, vlastitoj mladosti i kućnoj fonoteci, da bi u tom procesu reprodukcije zaboravili unijeti i dio sebe. "Kudos" je album kroz koji se relativno lagano prolazi s usputnim trenucima oduševljenja (spektakularna "Retro"), ali nakon slušanja ostaje dojam kao da smo nešto propustili. Ponovno slušanje ne daje nam odgovor na to pitanje. Niti još jedno nakon njega.

Ono što Surf City svakako posjeduju jest jedna doza naivnosti koja ne dozvoljava da ih se etiketira kao isprazne kopirante, već da im se da još pokoja prilika, što isto nešto znači.

Ako je ovo zagrijavanje za nešto veće što čuči u ekipi, onda možemo reći da je početak zanimljiv, iako ne i originalan. Ukoliko Surf City nastave u dosadašnjem stilu, zbilja je nejasna potreba za istraživanjem povijesne glazbene lektire te reprodukcija iste, a sve bez imalo želje i nastojanja da se ostavi traga u istoj.

www.myspace.com/killsurfcitygo