Recenzije

!!! Strange Weather, Isn't It? Warp 2010.

srijeda, 30. lipnja 2010

Danas su svi indie. Dam vam 50 lipa za svaku osobu koju nađete da zna što to uopće izvorno znači. Slična stvar se dogodila emo-u. Danas kad se priča o emo-u rijetko kome će napamet pasti Texas Is The Reason, Braid ili The Get Up Kids. Kao i s indiejem mediji su otrgnuli žanr od korjena i pretvorili ga u lakoljepljivu, samoljepljivu etiketu. Danas gotovo s gađenjem izgovoramo indie ili emo.

Disko punk je također jedna u nizu otrcanih glazbenih etiketa. On je jedno vrijeme stvarno žario i palio. To vam je bila sva ona ekipa koja je svršavala na The Fall i PiL. I sad je gotovo pa nepostojeći. !!! svrstavaju u disko punk. Meni je ispravnije reći da je !!! punk disko. Ja sam uvijek !!! doživljavao kao ultimativni podrum/house-party bend. Premda punk stava nikada nije nedostajalo bilo da se peglalo po Bushu, Guillianiju ili malignim prijateljima (tko bi zaboravio stihove '...if you wanna friend try being one first, if you are looking for a friend you can go fuck yourself!'), Nic Offer i njegov nerafinirani post John Travolta ples su najzaslužniji zašto bih !!! prvo stavio na plesni podij, a tek onda na barikade.

Novi album nastao je sa znatno reduciranijim članstvom. Stari prijatelji i ekipa iz Out Huda, Tyler Pope i Justin van der Volgen, kao i John Pugh (Free Blood) su otišli, a Jerry Fuchs je tragično poginuo. S Jerryjem se nastavio lanac loše sreće !!! bubnjara. Prvo je Mikel Gius poginuo 2005, a prošle godine je Jerry ispao paradigmatski primjer baksuza skončavši život u otvoru za lift. Koja jebena katasrofa ... Jerry mi i dalje ostaje u sjećanju kao glavna zvijezda zagrebačkog koncerta !!! 2007. Skoro sva ova događanja i atmosferu odlazaka članova kao da su proročanski pogodili na "Infinifold", zadnje stvari s "Myth Takes". Ta stvar je apsolutno remek djelo melankolije i savršeni opis prirode života.

Nakon svega ovoga očekivali bi da će novi album biti mračan, pesimističan i općenito turoban. Ova očekivanja ne bi bila nimalo nerealna samo što "Strange Weather, Isn't It?" nije poniranje u zlokobnu prošlost. Ni najmane. Dapače, neke stvari zvuče kao da je !!! na trenutak izašao iz podrum/house parti/NY klubing scene i odveo ekipu na ples u park. Offer, Andreoni, Gorman i Wilson regrutirali su nove članove među kojima su se našli bubnjar Modey Lemona, Paul Quattrone i vokalistica Shannon Funchess te krenuli dalje.

Zvuk nove ploče se definitvno može razabrati kao drugačiji od dosadašnjeg materijala, ali nećete dugo morati slušati da shvatite kako je ovo jednako tako autohtoni !!! proizvod kao i "Bend Over Bethoveen" ili "Pardon My Freedom". Ženski vokali su se sada našli u gotovo svim pjesmama i oni ostavljaju malo lepršaviji dojam od onog što smo inače navikli čuti od !!!. Nekima će to smetati. I novi pristup sviranju i Bran Van-ični vokali. Al' ja tim ljudima ne mogu pomoć. Album je super. I to je to! Ne govorim vam to olako, jer sam zadnjih 7 dana, bez pretjerivanja, poslušao "Weather" 50 puta. Nisam gotovo ništa drugo slušao tjedan dana, pa mislim da me možete uzeti za ozbiljno, a ne kao nekoga tko je skinuo album, proskrolao po njemu s WinAmpom, zaključio da tu nema "Louden Up Now" momenata i zaključio kako 'to nije to'. Dajte albumu mjesta i vremena i isplatiti će vam se. "KooKooKa Fuk-U" je dobila svoj nastavak u "Even Judas Gave Jesus A Kiss", "Steady As The Sidewalk Cracks" pokazuje srednji prst nostalgiji (nešto malo za ovu 'to nije više to' ekipu) i potkrijepljuje gestu s '...when we were young it was called garbage, now it's the golden age...', "Jeanie, My Intentions Are Bass" možete iskoristiti kao najbolji ulet ili odjeb (!!!), a najavni singl "AM/FM Shout" je dovoljno zarazan da se svi ogranci CDC-a, nakon ptičije gripe, ponovno imaju čega bojati! Na kraju ploče možete naći još dvije bonus stvari "Blue" i "Made Of Money" za koje mislim da je šteta što su samo bonus. Obje završavaju/nadopunjavaju ploču u općenito pozitivnom i seksi tonu, a to uvijek tako fino leži mojim izraubanim ušima.

Ja sam jedva dočekao da mogu ignorirati sve drugo na glazbenoj sceni na račun novog albuma !!!. Priznajem, pristran jesam, ali nikada ne bi bio toliko pristran da bi se primio pisanja ove recenzije riskirajući Krehin pravednički bijes radi kasne predaje i objave mog skromnog mišljanja da je ovaj album vrlo dobar ako ne i odličan da on to uistinu nije. Novi album možda ima i simboličan naslov. Možda je !!! htio dati do znanja da su raznolikosti na pomolu. Pomaci. Promjene. Jer sve se mijenja. Osim možda ukusa hrvatske publike koja je prošli utorak oko 11 na Inmusicu po tko zna koji put odlučila mijenjati novo za staro i fresh za flesh. I, naravno, Billyja Idola koji bi na pitanje 'Strange weather, isn't it?' sigurno odgovorio 'Sure fucking is!'.

www.chkchkchk.net
www.myspace.com/chkchkchk