Recenzije

God Help The Girl Stills EP Matador 2009.

srijeda, 23. prosinca 2009

Zgodan je ovo naramak pjesama, opuštajući i zabavan, i gotovo za svaku priliku. Ipak, mene nije natjerao da mi God Help The Girl postane omiljeni glazbeni projekt, ali, što je daleko važnije, nije uspio niti umanjiti moju ljubav prema Belle & Sebastian. Da stvar bude bolja, čak je malo ublažio moju averziju prema projektima kao takvima.

 

Dvije su stvari koje morate znati o meni. Mislim, ne morate, ali one će vam svakako pomoći da pročitate recenziju u pravom ključu. Dakle, Belle & Sebastian mi je najdraži bend na svijetu. Onako, ikada. I drugo, mrzim projekte. Jednako me živcira taj termin u novom menadžerskom rječniku u kojem je i odlazak na kavu projekt, kao i u uobičajenoj uporabi. Jebeš projekte! Gdje su nestala druženja, eseji ili seminari (imam projekt za faks), vezani članci (radim na jednom projektu za novine) i pijanke vulgaris (radimo na projektu nove književne udruge)?

Kao što ste mogli čitati u recenziji kolege Krešića, God Help The Girl je (ne samo) glazbeni projekt Stuarta Murdocha, alfe i omege najboljeg škotskog benda svih vremena (e, ovo nije moja tendencioznost, već službeni podatak). Do sada je objavljen album i EP iz naslova, a oni su, zapravo, soundtrack za film koji još nije snimljen, ali se, navodno, polako već radi na tome. I album i EP su narativni, pjesme imaju čvrste priče i iz njih možete naslutiti radnju filma. Moglo bi to biti dobro ostvarenje, mene je malo strah ljigave indie pretencioznosti koja se fura na kul indie nepretencioznost.

Novi EP ima pet pjesama koje, sve zajedno, traju oko 16 minuta i kao takve su vrlo pogodne čak i za najnestrpljivije slušatelje. Poslušate ga dok skuhate kavu i zamotate cigaretu. Da, naravno, ako pušite konvencionalne cigarete, a ne duhan, onda će vas ovo djelce pratiti i uz prvih par gutalja i dimova.

Prva pjesma, "I'm in Love with the City" mogla bi se lako naći i na God Help The Girl albumu. Pjesma koja je očito pisana za soundtrack nekog ili, u ovom slučaju, posve određenog filma. To je prepoznatljivi God Help The Girl zvuk. Ne samo zbog vokala, već i zbog lijepo ukomponiranih puhača i gudača i očitog koketiranja s kabareom i varijeteom.

Druga, "He's a Loving Kind of Boy" zvuči kao punokrva Belle & Sebastian stvar, ali s malim odmakom. Naime, zvuči kao Belle & Sebastian stvar koju nije napravio Stuart, nego Stevie Jackson, gitarist benda koji zna posao i koji je i sam napravio hrpicu hitova, a uz bend tjera i solo karijeru. Kao side projekt. O Bože! Ipak, stvar je Stuartova i on je pjeva i to će sasvim sigurno razgaliti svakog pravog B&S fana.

Treća je naslovna i ona također povlači paralele s matičnim bendom. Da ne znate da je Isobel Campbell napustila bend još davnih dana, vjerojatno biste pomisli da ju je napravila baš ona. Klavir, šetanje psa i pomalo duhoviti tekst.

Slijedi "Baby's Just Waiting" koja se bez problema mogla naći na Belle & Sebastian božićnom bootlegu. Ili na bilo kojem božićnom albumu, kad smo već kod toga. Idealna je za ovo blagdansko vrijeme i zbog zvuka (dvoglasja, piano koji podsjeća na zvončiće) i zbog mellow atmosfere i zbog zazivanja 'some peace and comfort'.

Na kraju je "The Psychiatrist Is In" koja je, između ostaloga, služila i kao materijal za audiciju za ovaj glazbeni projekt pa na Youtube-u još uvijek možete pronaći nekoliko simpatičnih, zabavnih i šarmantnih snimki djevojaka s različitih strana svijeta kako pjevaju ovu pjesmu. Riječ je o najboljoj i najpamtljivoj pjesmi s EP-ja koja se urezuje u mozak već nakon prvog slušanja, ali koja, isto tako, produbljuje čežnju za novim B&S albumom.

Zgodan je ovo naramak pjesama, opuštajući i zabavan, i gotovo za svaku priliku. Ipak, mene nije natjerao da mi God Help The Girl postane omiljeni glazbeni projekt, ali, što je daleko važnije, nije uspio niti umanjiti moju ljubav prema Belle & Sebastian. Da stvar bude bolja, čak je malo ublažio moju averziju prema projektima kao takvima.

www.godhelpthegirl.com
www.myspace.com/pleasegodhelpthegirl